Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Genomsnittssvensken tänker precis som vi

Ta avstånd. Sverige ska inte släppa ifrån sig mer makt till Bryssel, menar Annie Lööf.
Foto: Cornelia Nordström

En stor majoritet av svenska folket vill att EU ska satsa mer på miljön, de vill minska detaljstyrningen från EU och de säger nej till euron som valuta i Sverige. Det visar en undersökning från Demoskop som Centerpartiet beställt. Tänka sig, det är precis vad jag och Centerpartiet går till val på.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Alla partier håller inte med. Stefan Löfven vill införa skatt på EU-nivå, låta EU begränsa visstidsanställning på svensk arbetsmarknad, sätta upp hinder för arbetskraftsinvandring och begränsa den fria rörligheten.

Miljöpartiets Åsa Romson vill till och med införa skatt på EU-nivå för våra företag. Andra partier vill gärna att Sverige ansluter sig till euron. Vad gäller miljön är det ingen hemlighet att det är Centerpartiet som är den gröna rösten i alliansen. Det är vi som driver på för högre ambitioner på miljö- och klimatområdet.

I dag börjar Centerpartiets Europadagar i Göteborg. Det är en valupptakt som samlar ett hundratal centerpartister och EU-kandidater från hela landet. Mycket står på spel i EU-valet den 25 maj. Ska vi öka detaljregleringar och släppa mer makt ifrån oss till Bryssel, eller ska vi fatta fler beslut lokalt? Vill vi riskera vår stabila valuta eller värna våra svenska kronor?

Vår politik i Bryssel styrs precis som här hemma av devisen närodlad politik.

För både europaparlamentarikern Kent Johansson och mig är det självklart att beslut blir bäst när de fattas så nära människor som möjligt, beslut ska helst vara närodlade helt enkelt. Men det finns några saker som EU ska ägna sig åt och lägga mer kraft på.

Det är till exempel handel, fri rörlighet och miljö- och klimatpolitiken.

Vi behöver tuffare utsläppsmål, högre ambitioner för andelen förnybar energi och en hårdare lagstiftning för att få bort giftiga kemikalier. Fler centerpartister i EU-parlamentet ger en grönare EU-politik och färre detaljregleringar.

Centerpartiet vill att en större del av makten ska flyttas från EU till medlemsländerna och därmed ett steg närmare befolkningen.

Därför säger vi nej till:

1 EU:s rätt att försvåra för unga att få jobb.

Inom unionen utreds bland annat möjligheten att kraftigt begränsa visstidsanställningar, ivrigt påhejade av Stefan Löfvens partikamrater, vilket ofta utgör "arbetsdebuten" för ungdomar. Centerpartiet anser att alla jobb är viktiga och att Sverige och arbetsmarknadens parter kan fatta egna beslut om vilka regler som ska gälla på arbetsmarknaden - inte politiker i Bryssel.

2 EU-skatt.

Svenska skattebetalare är redan i dag med och finansierar unionen. Skatt på EU-nivå säger vi bestämt nej till. Med fler socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister i EU-parlamentet efter valet riskerar detta att bli verklighet.

3 Moms på idrottsklubbar, bygdegårdar och syjuntor.

I Sverige är ideella föreningar en bärande del av lokalsamhället som står för fritidssysselsättning för barn, ungdomar och äldre. Att beskatta barnens fotbolls- eller ridklubb riskerar att slå undan benen för viktiga samhällsbyggare.

4 EU:s försök att bestämma över snuset.

Regleringsivern leder till att EU står för över hälften av alla kostnader för regelkrånglet för småföretag i Sverige. När fyra av fem nya jobb skapas i de små företagen förstår de flesta att detaljstyrningen måste få ett slut.

För Centerpartiet är det tydligt att EU behövs, gör mycket gott och kan göra ännu mer gott i framtiden.

Inte minst för jobben, miljön och den fria rörligheten.

Det kräver dock att vi tydligt tar avstånd från centralisering och detaljstyrning av medlemsländerna och dess befolkning. Statistiskt sett tycker de flesta svenskar som Centerpartiet i dessa EU-frågor.


Annie Lööf

Centerpartiets partiledare