Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Generös migrations­politik räddar liv

Räddade liv. Wallenberg är ett bevis för migrationens kraft, enligt ­artikelförfattarna.
Foto: Göteborgs kulturförvaltning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Egna livsval framhålls ofta som ett mål i den politiska debatten. Ett av de viktigaste valen är var man ska leva sitt liv. I dag är det valet för de flesta det som är allra mest begränsat. En flytt från Skåne till Stockholm är oproblematisk, men att ta sig från förtryckets Iran är betydligt mer komplicerat.

Valfrihet måste gå djupare än frågor som vårdval. Människans frihet att söka sig dit där hon tror sig kunna skapa ett bättre liv för sig och sin familj borde vara ett självklart mål för alla. Det är en murbräcka mot förtryck, ett redskap för fattigdomsbekämpning och en källa för samhällelig och kulturell förnyelse. Därför startar vi nu nätverket Migro - en tydlig liberal röst för migration.

I år högtidlighåller vi hundra ­ årsdagen för en av Sveriges stora hjältar, Raoul Wallenberg. Han räddade tusentals judar undan Förintelsen genom att hjälpa dem till länder som erbjöd säkerhet. Wallenberg är ett bevis för migrationens kraft; hur den befriar, förändrar och förbättrar.

Wallenbergs gärningar borde inte enbart lämnas till historien, långt viktigare är de som vägvisande för framtiden. 60 år efter Wallenbergs försvinnande är förtrycket världen över fortfarande omfattande. Dagligen mördas och förtrycks människor av regimer runtom i världen. Migration är nu som då den enda räddningen för många.


När vi blickar tillbaka på andra världskrigets mörka historia bör vi inte enbart ifrågasätta hur det kunde hända då utan även hur vi i dag inte öppnar upp våra gränser för de som sitter fast i liknande öden och behöver en fristad allra mest. Att vara efterklok räddar inga liv. Att erbjuda människor skydd från förtryck och en möjlighet att skapa ett liv där hot om våld inte väntar runt hörnet är en självklar humanistisk idé.

Att öppna gränser är inte enbart solidariskt riktigt, det är också ekonomiskt förmånligt. Det är absurt att bara associera invandring med utanförskap och fattigdom. Internationellt och historiskt är migration ett redskap för den invandrade att få större möjligheter och för mottagarlandet att få mer arbetskraft, nya idéer, ökad handel och fler företag. När våra system hindrar individen från att realisera de möjligheterna är det systemen som ska förändras, inte individen som ska stängas ute.


Sedan 80-talet har Sverige tack vare en human migrationspolitik gett närmare 400 000 människor skydd från förtryck, och den nuvarande regeringen har äntligen öppnat Sverige för arbetskraftsinvandring. Vi är stolta över detta, men i idédebatten finns det ett växande motstånd mot den svenska öppen­heten och inte bara från Sverigedemokraterna. Medlemmar i Byggnads fackförbund skanderade "go home" åt lettiska byggnadsarbetare och fackförbund har berövat människor deras nya hemvist i Sverige för att de tjänat 200 kronor för lite per månad. Försvar av ­kollektivavtal tycks vara viktigare än människors framtid och liv. Även i den borgerliga idédebatten hörs allt tuffare tongångar mot invandring som idé, trots att fri rörlighet borde vara fundamentalt för varje frihetsvän.

Den svenska debatten är skev och har ett snävt fokus. Migration har reducerats till integration.


Utgångspunkten blir att invandringen är ett problem, inte konstigt då att debatten får en negativ klang. Invandringspolitik är helt enkelt mer än diskriminering, segregation och bidragsberoende. Migration skapar en större ekonomisk kaka och ett mer blomstrande och internationellt samhälle. Den bekämpar verklig fattigdom, räddar liv, löser svenska demografiska utmaningar och är ett mer generöst bistånd än alla procentmål världen har skådat.

Därför startar vi Migro. För att utmana såväl vänstern som högern och stå upp för en av de mest fundamentala av rättigheter - fri rörlighet.


Johan Norberg Författare och debattör

Fredrik Segerfeldt Författare och liberal debattör

Rola Brentlin Redaktör Migro

Alexander Funcke Doktorand i matematik

Dilsa Demirbag-Sten Författare och liberal debattör

Jonas Grafström Doktorand i ekonomi

Jacob Lundberg Doktorand i ekonomi