Foto: KALLE AHLSÉNFoto: KALLE AHLSÉN
 Foto: KALLE AHLSÉN
Dawits Isaaks dotter Betlehem Isaak framför en målning av fadern. Foto: DANIEL NILSSONDawits Isaaks dotter Betlehem Isaak framför en målning av fadern. Foto: DANIEL NILSSON
Dawits Isaaks dotter Betlehem Isaak framför en målning av fadern. Foto: DANIEL NILSSON

Ge Sacharovpriset till Dawit Isaak

Publicerad

I dag har Dawit Isaak suttit fängslad i 5831 dagar i Eritrea. 

Varje dag han hålls fängslad är ett stort politiskt misslyckande för Sverige och för hela EU, skriver arton europaparlamentariker, som nu nominerar Isaak till Sacharovpriset.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 23 september 2001 greps den eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak i Eritrea. Motiveringen var påstådda brott  mot rikets säkerhet.  Fortfarande, 16 år efter att Dawit greps, har ingen rättegång hållits. Alldeles för många år har gått utan att hans nära och kära fått vare sig livstecken eller information om hans tillstånd. 

 

LÄS MER: Håll löftet om Dawit, Eritrea 

 

Ännu en gång måste vi konstatera att det som sker är fullkomligt oacceptabelt. 

Ingenting kan rättfärdiga den eritreanska regeringens agerande vid gripandet och deras därefter fullkomliga tystnad. Vi är många som kämpat, var och en på sitt sätt, för att få Dawit Isaak frigiven. Hans fall har uppmärksammats i medier, den svenska regeringen har i alla år jobbat diplomatiskt, Dawits familj och vänner har vädjat. 

I Europaparlamentet har vi ledamöter upprepat krävt handling av EU. På samma sätt har EU-kommissionär Cecilia Malmström och EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetsfrågor gjort allt de kunnat. 

Nu försöker vi ännu en gång. 

Sedan 1988 delar Europaparlamentet ut Sacharovpriset för tankens frihet. Sacharovpriset har fått sitt namn efter Andrej Sacharov – en sovjetisk medborgarrättskämpe och mottagare av Nobels fredspris. 

Priset delas ut ”till personer som har gjort betydande insatser i kampen för mänskliga rättigheter över hela världen och lyfter fram kränkningar av de mänskliga rättigheterna samt stöder pristagarna och deras kamp.” 

Vem skulle passa bättre in på den beskrivningen än Dawit Isaak? 

 

LÄS MER: En tanke skaver på den stolthet jag normalt känner

 

Vi tillhör olika partier, men i denna fråga står vi enade. Vi har alla nominerat Dawit Isaak till våra respektive politiska grupper och nästa steg blir att plenum beslutar i frågan.  

Detta betyder förstås inte att Dawit Isaak med automatik utses till årets mottagare av priset.  Vi måste nu alla argumentera och försöka övertyga våra kolleger i de olika grupperna. Det finns många andra personer som också förtjänar att uppmärksammas. Men för en gångs skull är vi alla rörande överens. Vår kandidat är Dawit Isaak. 

Ansträngningarna att få honom fri måste fortsätta. Påtryckningarna måste bli tydligare och det diplomatiska arbetet fördjupas. Alla medel och metoder måste prövas. Allt ljus vi kan sprida gör saken bättre. Varje dag han hålls fängslad, enbart för att han använt pennan som vapen i sitt försvar av yttrandefriheten och pressfriheten är ett stort politiskt misslyckande för Sverige och för hela EU. Det är hög tid att Dawit Isaak friges. Därför nominerar vi Dawit Isaak till Sacharovpriset 2017.

Lars Adaktusson (KD) 

Max Andersson (MP) 

Malin Björk (V) 

Anna Maria Corazza Bildt (M) 

Jakop Dalunde (MP) 

Linnéa Engström (MP) 

Fredrick Federley (C) 

Christofer Fjellner (M) 

Jytte Guteland (S) 

Anna Hedh (S) 

Gunnar Hökmark (M) 

Olle Ludvigsson (S) 

Jens Nilsson (S) 

Soraya Post (FI) 

Jasenko Selimovic (L) 

Marita Ulvskog (S) 

Bodil Valero (MP) 

Cecilia Wikström (L) 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag