Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ge polisen tillgång till alternativa vapen

Ebba Busch Thor (KD).
Foto: Erik Nylander/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Carlson (KD).
Foto: Foto: Lennart Molin / FOTO: LENNART MOLIN
Foto: Niklas Luks/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Det här är inte pojkstreck. Det är kriminella gäng som slåss med polisen för att vinna kontroll över bostadsområden, skriver Ebba Busch Thor och Andreas Carlson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I lördags tvingades en butik i Borlänge stänga efter att personalen fått stenar kastade på sig och bildäck skurits sönder. Natten mot förra söndagen larmades om att bilar satts i brand i Tjärna Ängar i samma stad. Räddningstjänsten blev tvungna att vända på grund av stenkastande ungdomsgäng. Samma natt sattes sju bilar i brand i Klockartorpet i Norrköping. Även där attackerades räddningstjänst och personal av stenkastning.

Veckan innan dess knivskars en kvinnlig polis i samband med en utryckning i Borås. Därefter attackerades flera poliser av ett ungdomsgäng samtidigt som en polisbil vandaliserades.

Det här är inte pojkstreck. Det är kriminella gäng som slåss med polisen för att vinna kontroll över bostadsområden. I 14 särskilt utsatta bostadsområden har polisen svårt att upprätthålla lag och ordning. 

Det är områden där statens våldsmonopol delvis är satt ur spel. Kriminella gäng och nätverk begränsar de boendes frihet och trygghet och bristen på framtidstro gör att de har lätt att rekrytera nya yngre medlemmar.

Den här negativa spiralen måste brytas. Det måste råda nolltolerans mot upplopp och våld som riktar sig mot polis och annan utryckningspersonal. Samhället får inte svika de familjer som bor i de drabbade områdena. Alla i vårt land ska ha rätt till samma trygghet och frihet.


LÄS MER: Låt föräldrarna betala för vandaliseringen


Våra förslag är:

 Säkerställ kontinuerlig polisiär närvaro i de mest utsatta områdena. Fotpatrullerande områdespoliser måste finnas på plats – och helst ett lokalt poliskontor – för att bygga relationer och återvinna respekt och förtroende hos de boende. Om polisen enbart kommer på utryckning när det är oro och bråk blir polisen förknippad med konflikt och våld, då kan polisen inte bygga den tillit och det förtroende som är nödvändig för att skapa trygghet för de boende.
 

 Öka kraftigt antalet poliser i yttre tjänst. Vi har i vårt budgetalternativ föreslagit 2 600 fler polisanställda – 2 000 fler poliser, 100 fler poliser i nationella insatskonceptet och 500 civilanställda för att avlasta och renodla polisens arbetsuppgifter.
 

 Säkerställ att polisen har rätt kompetens, metoder och utrustning. Bristen på modern utrustning är en fråga som behöver lösas om polisens arbete ska kunna effektiviseras.  Polisen måste ges tillgång till alternativa vapen där risken för dödlig utgång är mindre. Det kan handla om möjligheter att skjuta gummikulor, använda elpistol samt tillgång till vattenkanon vid demonstrationer och stora upplopp.
 

 Ge Polisen tillgång till skyddade fordon och rätt skyddsutrustning. Bristen på hjälmar och tunga västar behöver skyndsamt åtgärdas.
 

 Skärp straffen för våld eller hot om våld mot tjänstemän. I dag kan man dömas till fängelse upp till fyra år. Det ska tydligt framgå av lagen att den omfattar all personal som jobbar med utryckning, säkerhet och annan viktig samhällsservice.
 

 Nolltolerans mot klotter och skadegörelse måste gälla. Vandalism och klotter som inte åtgärdas bidrar till otrygghet och känsla av hopplöshet. Här sviker nu S/MP/FI-styret i exempelvis Stockholms stad.
 

 Ge stöd till de goda krafterna i lokalsamhället. Men det offentliga måste vara glasklara i kravställandet – inga offentliga bidrag ska gå till organisationer som direkt eller indirekt ger sitt stöd till våldsbejakande ideologier och samhällsomstörtande verksamhet.
 


LÄS MER: Rör sig knappast om välbärgade ungdomar från DanderydDe senaste veckornas händelser visar på vikten av att bryta utanförskapet och att agera nu.  

Regeringen för en jobbfientlig politik och ägnar mer kraft åt att krishantera sina egna misstag. Det duger inte. 

 Det behövs politisk handling för fler jobb och framtidstro – och en rejäl satsning på fler poliser.


Ebba Busch Thor (KD)

Partiledare

Andreas Carlson (KD)

Gruppledare och rättspolitisk talesperson