Kashif Virk. Foto: WAHID RAZIULLAHKashif Virk. Foto: WAHID RAZIULLAH
Kashif Virk. Foto: WAHID RAZIULLAH
Fredagsbön i Stockholms moské, Södermalm. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM / PRESSENS BILDFredagsbön i Stockholms moské, Södermalm. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM / PRESSENS BILD
Fredagsbön i Stockholms moské, Södermalm. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM / PRESSENS BILD

Ge mig en chans att förklara islams mittfåra

Publicerad

Debatten kring islam spårade ur fullständigt under 2017.

Imamen Kashif Virk önskar sig en möjlighet att få folkbilda kring islams läror gällande fred, mänskliga rättigheter och tolerans.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | RELIGION. Som muslimsk debattör har år 2017 varit oerhört intensivt. Aldrig tidigare har islam varit ett så hett debatterat ämne som nu. Detta kan givetvis kopplas till samtida händelser, både lokalt och globalt. I april inträffade ett fruktansvärt terrordåd på Drottninggatan i Stockholm, av en förövare med muslimsk bakgrund. Efter detta dåd skrev jag en mycket uppskattad text, som jag minns med värme och glädje.

Men efter ett flertal framträdanden i medier, samtal och intervjuer under året, så känns det som att jag inte kan sammanfatta upplevelsen jag haft annat än med att konstatera: Debatten om religionen islam har spårat ut. Fullständigt.

Jag är inte ensam om att påpeka ovan faktum. Liknande har uttryckts av en rad andra skribenter under året. Susanna Birgersson skrev i Expressen i april att "Kunskapen om läran och traditionen är /…/ närmast obefintlig när det kommer till islam." I en ledare av Anders Lindberg i Aftonbladet konstaterade han om islam att det ”finns gott om fördomar, inte minst på internet.” Joel Halldorf skrev tidigare i november i Expressen att ”diskussionerna måste ske mot bakgrund av grundläggande kunskaper av det allmänna, inte bara det alarmerande, inom islam”.

Slöjan ett svårhanterligt plagg

Efter regeringens lukrativa handelsresa till Iran i april, passade en partiledare på att definiera slöjan som ”en symbol för kvinnoförtryck”. Detta uttalande slår självklart även mot ortodoxa kristna och judinnor. Men att slöjan är ett svårhanterligt plagg för vår offentlighet, som inte kan tolkas utan referens till hedersförtryck, börjar bli uppenbart.

Debatten kring pjäsen ”Muslim ban” på Dramaten under hösten fick en oerhört bitter eftersmak. Knappt hade vi lagt den bakom oss innan en ledamot under Sverigedemokraternas landsdagar tog sig friheten att dehumanisera muslimer i direktsändning.

Detta, och mycket mer, sker inte i ett vakuum. Vill man se exempel på grövre yttringar om islam och muslimer, kan man göra en enkel sökning i sociala medier. Grova generaliseringar, hatyttringar och missvisande inlägg har där blivit vardagsmat. Och nidbilden håller på att cementeras.

Svårt med nyanser

Muslimer kan – precis som alla andra – vara både offer och förövare. Men att man ständigt måste hänvisa till illdåd och förtryck som sker i en viss religions namn, även när man försvarar dess utövares rätt till religionsfrihet och ett värdigt liv, är ett kännetecken för en mycket orättvisande diskurs. 

Det verkar vara oerhört svårt att se nyanser när det kommer till islam. I medier är det främst de radikala och de liberala inslagen som ges utrymme, och inte de traditionella.

Så, i stället för att mina bidrag till debatten om islam framöver ska handla om ämnen kopplade till extremism, antisemitism och islamofobi, önskar jag möjlighet att i stället få skriva om islams läror gällande fred, mänskliga rättigheter och tolerans. Vill någon ge mig denna möjlighet?

Det är en ödmjuk förhoppning, men under nästa år önskar jag att debatten om islam nyanseras och berikas genom kunskap och dialog. För detta har jag även ett par enkla förslag:

1.  Skaffa en muslimsk vän eller bekant.

2. Besök en moské.

3. Läs Koranen – från pärm till pärm.

4. Läs en introduktionskurs om islam på universitetet.

5. Besök ett muslimskt land.

 

Av Kashif Virk

Imam, Ahmadiyya Muslimska Samfundet.

 

LÄS MER - Kashif Virk: Metoo bör rymma även kvinnorna som bär slöja

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag