Ge inte S makten över våra företag i krisen

Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet.
Foto: WILLHELM SUNDMAN / LUF
Daniel Suhonen (S), tankesmedjan Katalys.
SSU:s ordförande Philip Botström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vi vet hur det går när krisåtgärder införda av socialdemokrater inte försvinner när krisen är över, skriver Luf:s ordförande Romina Pourmokhtari.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Suhonen och Botström låter som repiga skivor. Global pandemi? Nyliberalismens fel. Illa skött offentlig sjukvård? Nyliberalismens fel. Staten har dålig krisberedskap? Nyliberalismens fel. I sina repliker blandar Philip Botström och Daniel Suhonen äpplen, päron och kryddar med socialdemokratiska floskler. Det lämnar en besk eftersmak.

Philip Botström tror att en marknadsekonomi där politiker inte lägger sig i endast gynnar ett fåtal rika. Bara i AP-fonderna, alltså de fonder som förvaltar våra gemensamma pensioner, ligger i dag 2 000 miljarder kronor. Det är nära hälften av Sveriges BNP. Huruvida vi får goda pensioner beror på om dessa investeringar lönar sig. Det är avgörande för dessa pengars avkastning att människor själva får bestämma över sina bolag – inte Bommersviks avgångsklass 1968. 

Suhonens Joakim von Anka-värld

I Suhonens och SSU:s tankevärld fungerar rikedomar som i Kalle Anka. Pengar läggs på hög i stora valv där knösar badar i guldmynt. Lyckligtvis är inte verkligheten beskaffad så. När Volvo gör utdelning så kan pengar investeras i andra företag med bättre utsikter. Kanske hamnar pengarna i nya IT-företag eller medicinföretag som just nu behöver göra investeringar. Genom att aktieägare försöker placera sina pengar där man får bäst avkastning ökar effektiviteten och cirkulationen i ekonomin och vi blir alla rikare.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Vi vet hur det går när krisåtgärder införda av socialdemokrater inte försvinner när krisen är över. Hyresregleringen infördes i kristid och den är fortfarande kvar i dag med skriande bostadsbrist som följd. Värnskatten som skulle vara tillfällig blev kvar i nästan ett kvartssekel. Vem vet hur länge finansministrar ska bestämma över bolag om de får den makten.

Luf står upp för det som är rätt

Om något så har Botström och Suhonen rätt i att Luf är ensamma om att stå upp för fri företagsamhet. Ibland måste man stå upp för det som är rätt även om människor inte håller med. Men det är väl mer än vad en Socialdemokrat kan förstå. 


Av Romina Pourmokhtari

Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet