Ge ett besked om SD nu, Kristersson

Hur ser planen ut, Ulf Kristersson? Anders Ygeman kräver svar om M och SD.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/IBL
Anders Ygeman är gruppledare för S i riksdagen.
Foto: HENRIK JANSSON

Ett Sverige som styrs av en regering där rasistiska SD har inflytande över politiken skulle förändras i grunden. 

Väljarna förtjänar ett tydligt besked från Ulf Kristersson och Moderaterna i god tid innan valet, skriver Anders Ygeman (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Det som sas i talarstolen under mandatperiodens sista partiledardebatt i riksdagen var på många sätt klargörande om skiljelinjerna i svensk politik. Men minst lika klargörande var det som inte sas. Vi var många som reagerade på att Ulf Kristersson valde att avstå replik på Sverigedemokraternas anförande – att han undvek ett gyllene tillfälle att visa på vilket sätt Moderaternas politik skiljer sig från Sverigedemokraternas.

I förra veckan gick riksdagsledamoten Hanif Bali ut och argumenterade för att Moderaterna bör samarbeta med SD i frågor där partierna ligger nära varandra, till exempel migrationspolitiken. Enligt en enkät som Expressen skickat ut till moderata företrädare svarade 160 stycken förtroendevalda moderater att de kan tänka sig att samarbeta med SD under kommande mandatperiod. Med mindre än hundra dagar kvar till valet är Moderaternas uppfattning i samarbetsfrågan minst sagt oklar.

Ulf Kristersson hade ett gyllene tillfälle att markera mot SD i riksdagens partiledardebatt. Så skedde inte, skriver Anders Ygeman.
Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN

Dagen efter att SD gjort ett utspel med förslag om ett angiverisystem i Sverige, inspirerat av 30-talets totalitära regimer, meddelar Kristersson att M ändå kan tänka sig att samarbeta med SD om migrationspolitiken.

Finns det egentligen något som hindrar ett samarbete?

Ulf Kristersson har bemött Balis uttalanden med att Moderaterna och Sverigedemokraterna nog har "ganska stora värderingsskillnader". Men om inte Kristerssons värderingar hindrar honom från att samarbeta med SD om migrationspolitiken, då är frågan om det finns några hinder kvar för att samarbeta med Sverigedemokraterna framöver.

SD själva har varit tydliga med att de inte tänker stötta en alliansregering utan eget inflytande över politiken. Att bilda en regering i minoritet utan stöd från SD skulle vara omöjligt för Moderaterna. Av allt att döma är Kristersson inte främmande inför att glänta på dörren till SD för att säkra ett eget regeringsunderlag. 

Angiverilagar och rasistisk ideologi

Men ett Sverige som styrs av en regering där SD har inflytande över politiken skulle förändras i grunden.

Om SD får inflytande över migrationspolitiken kan vi få angiverilagar. Att ett parti med en rasistisk ideologi, med företrädare som inte drar sig för att gång på gång attackera etniska och religiösa minoriteter och som hävdar att judar och samer inte är svenskar, skulle få inflytande över migrationspolitiken är djupt oroande.


LÄS MER: Allianspartierna måste bestämma sig i SD-frågan – eller gå skilda vägar


Om SD får inflytande över arbetsmarknadspolitiken kan vi få den mest löntagarfientliga politiken i modern tid. SD vill att de som tjänar 100 000 i månaden ska få 46 000 kronor i sänkt skatt varje år. De vill utförsäkra sjuka genom en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen och göra det lättare för arbetsgivare att sparka folk. 

SD vill urholka aborträtten

Om SD får inflytande över jämställdhetspolitiken skulle vi ta flera kliv bakåt i vår kamp för ett jämlikt samhälle. SD vill urholka aborträtten, avskaffa pappamånaden och göra nedskärningar med 13 miljarder i den kvinnodominerade välfärdssektorn. 

Det är hög tid att Moderaterna ger väljarna ett tydligt besked om hur de tänker agera efter valet. Den stora utmaningen för svensk demokrati, precis som i många andra demokratier på vår kontinent, handlar om att stå emot de främlingsfientliga krafter som söker inflytande över vårt land. Väljarna förtjänar ett tydligt besked i god tid innan valet.


Av Anders Ygeman 

Gruppledare Socialdemokraterna