Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ge alla som lider under gymnasielagen amnesti

Undersökning visar problemen – Moa, 17: ”Blir väldigt stressad över situationen”
Det svenska mottagandet av de ensamkommande flyktingbarnen var långt ifrån tillräckligt eller humant, skriver Elin Hjelmestam.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Elin Hjelmestam är ordförande för Luf Storstockholm.

Gymnasielagens brister blir akuta i coronakrisen. Sverige borde ta sitt medmänskliga ansvar och bevilja alla de minderåriga som sökte asyl 2015 permanenta uppehållstillstånd, skriver Elin Hjelmestam, Luf.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De senaste veckorna har rapporteringen om nya coronaviruset dominerat våra nyhetsflöden. Hela Sveriges befolkning har ändrat sina beteendemönster. Man träffar inte längre sina bekanta eller kollegor i samma utsträckning och har inte möjlighet att röra sig på det sättet man brukade, allt för bidra till att hålla nere smittspridningen. Vi vet ännu inte hur länge nuvarande restriktioner kommer behöva gälla eller hur situationen i Sverige och i världen kommer utvecklas, men vi kan vara säkra på att 2020 kommer gå till historien med pandemin orsakad av corona. Världen har inte upplevt något liknande på väldigt många årtionden. 

Inhumant mottagande

Ett annat år i nutiden som också har fått en alldeles särskilt händelse förknippad med sig är 2015, den så kallade flyktingkrisens åt. 2015 mottog Sverige asylansökningar från 163 000 personer. Av dessa registrerades 35 369 ensamkommande barn, det vill säga minderåriga som drivits på flykt själva och nu befann sig utan sin familj och sina föräldrar i ett okänt land. 

Sverige borde inte ha stängt sina gränser 2015.

Det svenska mottagandet av barnen var långt ifrån tillräckligt eller humant. Vad gäller deras asylansökningar har många fått avslag på mycket tvivelaktiga och inkonsekventa grunder, sedan fått chans att få avslagningarna omprövade och sedan avslagits på nytt. Många av de asylsökande har trauman med sig från det krig eller katastrof man flytt ifrån och mår ofta väldigt dåligt. Suicidtalen bland de ensamkommande är fruktansvärda. 

Gymnasielagen är ett hafsverk

De ensamkommandes situation uppmärksammades och resulterade i gymnasielagen. Lagen är tänkt att erbjuda tillfälliga uppehållstillstånd för gymnasiestudier för asylsökande som vid sina ansökningar år 2015 fortfarande var minderåriga. De sökande som klarar som klarar studierna med godkända betyg och sedan lyckas hitta en varaktig försörjning kan då få permanent uppehållstillstånd. 

Tyvärr lagen ett hafsverk. Den är både otillräcklig och undermålig och sågades vid knäna av Lagrådet. Den enorma bördan som läggs på den unga asylsökande, utan kontaktnät i Sverige, som kastats in i språk, studier och arbetsansökningar är inte mänsklig. Som om det inte räckte förvandlades också flyktingarnas lärare till handläggare för uppehållstillstånd när elevernas framtid i Sverige avgörs av deras betyg. All den kritiken gäller fortfarande. 

Oron växer för de ensamkommande

Den senaste tiden har flertalet människor runtom i Sverige vittnat om sin oro för de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen under nuvarande pandemi. Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig för frivilligorganisationen Agape som arbetar med ensamkommande, beskrev i en intervju förra veckan hur hårt gruppen drabbas av att studera hemma utan hjälp från föräldrar. Det är även väldigt svårt, liksom för alla unga, att hitta arbeten på grund av den drabbade ekonomin, något Fazai Dowlatzai, ordförande i Ensamkommandes förbund, har instämt i. 

Ge uppehållstillstånd till alla

Som sagt är gymnasielagen en riktigt dålig lag. Nu är den dock genomröstad och giltig oavsett vad man tycker om det. Sverige borde inte ha stängt sina gränser 2015. Man borde inte ha låtit flyktingar drabbas av godtycklig lagstiftning på det sätt som gjorts och man borde ha inrättat ett enhetligt, förutsägbart system. Nu har det tyvärr inte hänt utan situationen är som den är. Och i och med coronapandemin är den sedan tidigare väldigt utsatta gruppen ensamkommande flyktingbarn ännu mer utsatt. Sverige borde ta sitt medmänskliga ansvar och bevilja alla de minderåriga som sökte asyl 2015 permanenta uppehållstillstånd. 


Av Elin Hjelmestam

Ordförande Luf Storstockholm

0