Rashid Musa.Rashid Musa.
Rashid Musa.
Alice Bah Kuhnke (MP) och Anders Ygeman (S). Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNAlice Bah Kuhnke (MP) och Anders Ygeman (S). Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Alice Bah Kuhnke (MP) och Anders Ygeman (S). Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Går inte att "samtala" bort rasismen

Publicerad

Samtal och dialog i all ära. Men det är inte dessa åtgärder som garanterar oss arbete, trygghet och en bra utbildning, skriver Rashid Musa.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På onsdagen presenterade regeringen en nationell handlingsplan för att motverka rasism. På presskonferensen kunde demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och inrikesminister Anders Ygeman (S) meddela att rasismen i vårt samhälle ska bemötas med utbildning och samtal. Bland annat ska Forum för levande historia få ytterligare miljoner för att ta fram något som vi redan känner till och regeringen kommer att arrangera årliga dialogsamtal med olika minoritetsgrupper.

Vår regering tror verkligen på att man enbart kan ”utbilda” eller ”samtala” bort rasismen. Det vill säga, bara om vi möts eller läser en bok så kommer vi att kunna lösa den strukturella diskrimineringen. Denna idé grundar sig på att man ser rasismen som en moralisk fråga och inte en fråga om demokrati, klyftor och ojämlika livsvillkor i samhället.

 

Nätverket svenska muslimer i samarbete, en bred koalition med muslimska organisationer, presenterade en skuggrapport 2012 till FN:s granskningskommitté CERD i Geneve. I rapporten kan man ta del av hur man berövar svenska muslimer från sina grundläggande rättigheter. Vi vet att ”Erik” har dubbelt så större chans att bli kallad till en arbetsintervju än ”Hassan”. Det kunde även en ny studie som SVT har tagit del av bekräfta. Vi känner också till hur rörelsefriheten för muslimska kvinnor hotas när de utsätts för psykiska, fysiska och verbala angrepp av vita förövare. Vi ser även hur svenska muslimer ständigt misstänkliggörs av de etablerade medierna i klappjakten på terrorister, vilket i sin tur förstärker den koloniala föreställningen om den muslimska faran.

Afrofobirapporten som släpptes 2014 visar tydligt på att fattigdomen rasifieras. Det finns alltså en tydlig koppling mellan rastillhörighet och plånbok. I rapporten framgår det att afrosvenskar har svårare att få jobb, bor i segregation (då talar jag inte om vita grindsamhällen) och lever i större utsträckning under fattigdom än vita svenskar. De svarta och bruna barnen i de socioekonomiska fattiga områdena får heller ingen likvärdig utbildning när våra skolor läggs ner. I vissa förorter har Systembolaget bättre öppettider än biblioteken. Och man kan hitta fler sortiment av franskt vin än Frantz Fanon böcker.

 

Under valrörelsen 2014 skickade vi ut en enkätundersökning till samtliga riksdagspartier (utom Sverigedemokraterna) om hur de ställer sig till bland annat upprättandet av en sanningskommission om kriget mot terrorn och ekonomiskt stöd till säkerhet för muslimska samfund. Två punkter som Miljöpartiet lovade att genomföra om de hamnade i regeringsställning. Socialdemokraterna lovade att införa jämlikhetsdata som ett verktyg för att kartlägga rasism. Dessa krav kommer inte bara ifrån landets medborgare utan FN och EU har adresserat exakt samma krav. Men vi har ännu inte sett några spår för att förverkliga regeringens löften till väljarna.

Malcolm X sade det bäst: Rasismen är som en Cadillac och det kommer ut en ny modell varje år. Regeringen behöver därför uppdatera sitt antirasistiska lexikon för att komma med mer progressiva och bättre politiska åtgärder.

Samtal och dialog i all ära men det är inte dessa åtgärder som garanterar oss arbete, trygghet och en bra utbildning. Det var inte heller dessa åtgärder som låg till grund till för reformerna som gav kvinnor ett större inflytande i samhället. För tio år sedan lanserades den statliga utredningen "Bortom vi och dom" och den är lika relevant i dag som då. Om den politiska viljan finns hos regeringen kan man alltid damma av denna rapport i stället för att uppfinna hjulet på nytt.

 

Rashid Musa

Förbundsordförande

Sveriges unga muslimer

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag