Går inte att "samtala" bort rasismen

Rashid Musa.
Alice Bah Kuhnke (MP) och Anders Ygeman (S).
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Samtal och dialog i all ära. Men det är inte dessa åtgärder som garanterar oss arbete, trygghet och en bra utbildning, skriver Rashid Musa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På onsdagen presenterade regeringen en nationell handlingsplan för att motverka rasism. På presskonferensen kunde demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och inrikesminister Anders Ygeman (S) meddela att rasismen i vårt samhälle ska bemötas med utbildning och samtal. Bland annat ska Forum för levande historia få ytterligare miljoner för att ta fram något som vi redan känner till och regeringen kommer att arrangera årliga dialogsamtal med olika minoritetsgrupper.

Vår regering tror verkligen på att man enbart kan ”utbilda” eller ”samtala” bort rasismen. Det vill säga, bara om vi möts eller läser en bok så kommer vi att kunna lösa den strukturella diskrimineringen. Denna idé grundar sig på att man ser rasismen som en moralisk fråga och inte en fråga om demokrati, klyftor och ojämlika livsvillkor i samhället.


Nätverket svenska muslimer i samarbete, en bred koalition med muslimska organisationer, presenterade en skuggrapport 2012 till FN:s granskningskommitté CERD i Geneve. I rapporten kan man ta del av hur man berövar svenska muslimer från sina grundläggande rättigheter. Vi vet att ”Erik” har dubbelt så större chans att bli kallad till en arbetsintervju än ”Hassan”. Det kunde även en ny studie som SVT har tagit del av bekräfta. Vi känner också till hur rörelsefriheten för muslimska kvinnor hotas när de utsätts för psykiska, fysiska och verbala angrepp av vita förövare. Vi ser även hur svenska muslimer ständigt misstänkliggörs av de etablerade medierna i klappjakten på terrorister, vilket i sin tur förstärker den koloniala föreställningen om den muslimska faran.

Afrofobirapporten som släpptes 2014 visar tydligt på att fattigdomen rasifieras. Det finns alltså en tydlig koppling mellan rastillhörighet och plånbok. I rapporten framgår det att afrosvenskar har svårare att få jobb, bor i segregation (då talar jag inte om vita grindsamhällen) och lever i större utsträckning under fattigdom än vita svenskar. De svarta och bruna barnen i de socioekonomiska fattiga områdena får heller ingen likvärdig utbildning när våra skolor läggs ner. I vissa förorter har Systembolaget bättre öppettider än biblioteken. Och man kan hitta fler sortiment av franskt vin än Frantz Fanon böcker.


Under valrörelsen 2014 skickade vi ut en enkätundersökning till samtliga riksdagspartier (utom Sverigedemokraterna) om hur de ställer sig till bland annat upprättandet av en sanningskommission om kriget mot terrorn och ekonomiskt stöd till säkerhet för muslimska samfund. Två punkter som Miljöpartiet lovade att genomföra om de hamnade i regeringsställning. Socialdemokraterna lovade att införa jämlikhetsdata som ett verktyg för att kartlägga rasism. Dessa krav kommer inte bara ifrån landets medborgare utan FN och EU har adresserat exakt samma krav. Men vi har ännu inte sett några spår för att förverkliga regeringens löften till väljarna.

Malcolm X sade det bäst: Rasismen är som en Cadillac och det kommer ut en ny modell varje år. Regeringen behöver därför uppdatera sitt antirasistiska lexikon för att komma med mer progressiva och bättre politiska åtgärder.

Samtal och dialog i all ära men det är inte dessa åtgärder som garanterar oss arbete, trygghet och en bra utbildning. Det var inte heller dessa åtgärder som låg till grund till för reformerna som gav kvinnor ett större inflytande i samhället. För tio år sedan lanserades den statliga utredningen "Bortom vi och dom" och den är lika relevant i dag som då. Om den politiska viljan finns hos regeringen kan man alltid damma av denna rapport i stället för att uppfinna hjulet på nytt.


Rashid Musa

Förbundsordförande

Sveriges unga muslimer