Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Går inte att kvotera bort könsförtrycket

För två år sedan öppnade Metoo-rörelsen mångas ögon. Men det behövs politiska lösningar för komma vidare, skriver tre företrädare för CUF.Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Bilan Jonsson , distriktsordförande CUF Västerbotten, Eva Mörtsell, jämställdhets- sexualpolitisk- och rättspolitisk talesperson, CUF och Magnus Ek, Förbundsordförande CUF.

Ska vi komma vidare nu, snart två år efter att metoo briserade i Sverige, räcker inte kosmetika. Det behövs både åtgärder som förebygger könsförtrycket, och hårdare tag mot sexuella övergrepp och trakasserier, skriver företrädare för Centerns Ungdomsförbud CUF

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det har snart gått två år sedan tusentals kvinnor gick samman och en rörelse fick sin början. Metoo-rörelsen har väckt känslor och öppnat mångas ögon. Den har lett till att kvinnor som blivit utsatta för övergrepp och förtryck, som tidigare tystats ner, har vågat lyfta dem till ytan. Metoo är ett historiskt ögonblick i modern tid, men också en seger för jämställdheten och tryggheten som vi måste fortsätta värna. 

Det kan verka lockande att sminka upp jämställdhetsstatistiken genom kvoteringslösningar, men det är en återvändsgränd att placera människor i ännu tydligare i könskategorier.

Kvinnors rättigheter och möjligheter har begränsats i alla tider och de begränsas än i dag. Sverige har kommit långt i jämförelse med många andra länder men vi kan inte blunda för att vi fortfarande har en lång väg kvar. Vi har fortfarande strukturer i samhället som begränsar både män och kvinnor, och som talar om för oss hur vi ska bete oss och leva våra liv. För en liberal är det viktigt att bryta de här strukturerna. 

Återvändsgränd med tydligare kategorier

Vägen till jämställdhet hittar vi varken genom en identitetspolitisk vänstersväng eller ett konservativt stirrande i backspegeln. Det kan verka lockande att sminka upp jämställdhetsstatistiken genom kvoteringslösningar, men det är en återvändsgränd att placera människor i ännu tydligare i könskategorier. Målet är trots allt inte att vi ska vara jämställda på papperet samtidigt som vi vinner framgångar tack vare vårt biologiska kön, utan att vi ska få uppleva friheten i att människors kön inte ska spela någon roll. 

Samtidigt, till skillnad från vad många konservativa vill låta påskina just nu, är inte friheten hotad av att vi slutar definiera människor utifrån kön, på samma sätt som familjen inte är hotad av att vi delar jämställt på ansvaret för barnuppfostran och hemarbete. 

Bli bättre på att utreda och döma

Enligt Brottsförebyggande rådet är 98 procent av de som misstänks för sexualbrott män, det är ett faktum. Vi vill gå till botten med sexualbrottsligheten och då måste vi både bli bättre på att utreda och döma de som begår brotten men också att ta itu med orsakerna till att män är överrepresenterade i den statistiken. Det handlar om att göra det tydligt vad som är ett brott och ett övergrepp, att göra det tydligt att man inte kommer att komma undan som förövare, och att bryta de strukturer som trivialiserar sexualbrott och våld mot kvinnor. 

Den samtyckeslagstiftning som Sverige infört är ett bra steg, men den behöver kompletteras med ett tydligare oaktsamhetsrekvisit. Man ska inte kunna säga att man inte begrep att någon inte ville. Rättsväsendet behöver också mer resurser för att utreda sexualbrott, och ett tydligare uppdrag att vika en särskild kompetens för att utreda sexualbrott, där man som brottsoffer ofta befinner sig i en särskilt utsatt situation.

Skolans roll viktig

Men vi behöver också arbeta förebyggande, genom att förbättra jämställdhetsarbetet i skolvärlden. Det är i skolan och förskolan vi kan komma åt, och förhindra de skadliga normer och strukturer som i vuxenlivet leder till att kvinnor blir utsatta för sexuellt våld och förtryck. 

Vi vill att Skolinspektionen ska få skarpa direktiv att granska skolans verksamhet ur ett jämställdhetsperspektiv. Samtidigt bör lärarutbildningen få ett större kompetenshöjande inslag på sex- och samlevnadsområdet, och att genuspedagogik och normkritiskt tänkande integreras. Vi anser även att sex och samlevnadsundervisning ska hållas gemensamt och inte könsuppdelat. Samtycke behöver betonas som ett självklart inslag i sex och samlevnadsundervisningen

Metoo är en revolution som har fört oss samman. Efter åratal, generationer, århundraden av tystnad har människor i massor klivit fram och sagt att det räcker nu. Det säger vi med, och det är dags för alla att lyssna.

 

Av Magnus Ek 

Förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Eva Mörtsell 

Jämställdhets- sexualpolitisk- och rättspolitisk talesperson, CUF

Bilan Jonsson 

Distriktsordförande CUF Västerbotten