Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Går det att bo kvar i våldets Sverige?

Justitieminister Morgan Johansson (S) har fått ett bonuskort från debattörerna.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT
John Norell, ordförande Fria moderata studentförbundet.
Amanda Broberg är vice ordförande i Fria moderata studentförbundet.

Situationen är nu så allvarlig att en del unga funderar på att lämna landet.

För att belysa Sveriges skeva kriminalpolitik har vi lanserat ett bonuskort för Kriminalvården. Även om bonuskortet inte är på riktigt så är skrämmande nog straffrabatterna det, skriver styrelsen för Fria moderata studentförbundet. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Bomber, dödsskjutningar och rån. Den grova kriminaliteten i Sverige har på vissa platser tagit över. Internationella studenter kräver att få flytta från utsatta områden efter upprepade brott och stark otrygghet. Det larmas om studenter som attackeras och kidnappas, grova överfall på kyrkogårdar och systematiserade knivrån mot unga.

Samtidigt ges ungdomsrabatter, mängdrabatt och automatiska straffrabatter om du begår fler brott. Det är bara några erbjudanden från svenska politiker till kriminella.

Situationen är så allvarlig att en del unga funderar på att flytta från Sverige. Vi har alla haft den diskussionen med vänner utanför politiken. Såklart är Sverige på många ställen tryggt, men sanningen är att vi håller på att tappa kontrollen över kriminaliteten. 

Här är vårt bonuskort till Morgan

För att belysa dagens skeva kriminalpolitik har vi skickat ett bonuskort till justitieminister Morgan Johansson (S). Där har vi samlat alla hans erbjudanden till kriminella.

Bonuskortet till Kriminalvården.

I Sverige ges straffreduktion till brottslingar upp till 21 års ålder. Det är inte bara orimligt att vuxna människor ges en ungdomsrabatt på sitt straff, det är också en björntjänst mot unga i närheten till kriminella nätverk.

Det är välkänt att gängkriminella använder barn och ungdomar för att begå grova brott. Med en straffmyndighetsålder på 15 år och generösa ungdomsrabatter har gängkriminella starka incitament att utöva påtryckning mot och rekrytera barn och unga till sina gäng. För att stoppa rekryteringen av unga in i gängen bör straffmyndighetsåldern och ungdomsrabatterna sänkas.

Den absurda mängdrabatten

Genom mängdrabatten döms kriminella som begår många brott betydligt mildare än om varje brott hade gett fullt straffvärde. Det innebär i praktiken att den som begått många brott inte riskerar straff för att begå ytterligare brott. 

Som konsekvens utreds många brott inte då åklagare inte tror att domstolen kommer utdöma straff. Det som skiljer återfall i brott (som medför straffskärpning) från flerfaldig brottslighet (som ger mängdrabatt) är att du i det första fallet blivit dömd innan du begick nästa brott. Det är en absurd ordning.

När det gäller personer som uppenbarligen inte är intresserade av rehabilitering utan återgår till kriminalitet efter frigivning så är strängare straff viktigt för att förebygga fler brott. Fängelse fungerar, den som är inlåst kan inte begå brott.

Villkorligt borde inte vara normalläget

Nästan alla dömda ges i dag villkorlig frigivning efter två tredjedelar av avtjänat straff. I praktiken innebär det en automatisk straffsänkning oavsett uppförande eller medverkan i behandlingsprogram. 

Det är dags att sluta dalta med gängkriminella. Klippkort borde inte höra hemma inom rättsväsendet.

Systemet för villkorlig frigivning bör förändras så att det endast ges till personer som anstränger sig för återanpassning i samhället. Intagna som missköter sig eller agerar hotfullt mot personal och andra intagna på anstalter ska naturligtvis vägras villkorlig frigivning.

Dagens praxis innebär att få utländska medborgare utvisas från Sverige, trots att de dömts för allvarlig brottslighet. Av de utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige och döms för mord utvisas 43 procent – inte ens hälften. För rån är motsvarande andel endast 2 procent och för grov misshandel 3 procent. Det måste bli lättare att utvisa personer som inte är svenska medborgare och som inte respekterar svensk lag.

Sluta dalta

Att hålla sina medborgare trygga och utkräva ansvar från dem som inkräktar på andras liv, hälsa eller egendom tillhör statens mest centrala uppgift. Detta har försummats. Det är dags att sluta dalta med gängkriminella. Klippkort borde inte höra hemma inom rättsväsendet.


Av Fria moderata studentförbundets styrelse: 

John Norell

Ordförande

Martin Bergman

Viceordförande

Amanda Broberg

Viceordförande

Margareta Barabash

Viceordförande

Per Mittag-Leffler

Viceordförande

LÄS MER: Miljöpartiet: Varför låtsas högern att straffrabatter är dåligt? 

Se Morgan Johansson i tv-debatt: Hur ska gängvåldet stoppas?