Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängkriget eskalerar utan att justitieministern agerar

En ung man sköts i förra veckan ihjäl i Norsborg söder om Stockholm.
Foto: JANNE AKESSON/SWEPIX
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Irene Svenonius (M), regionråd i Stockholm.
Foto: Roger Turesson/TT

Socialdemokraternas regeringsinnehav har varit en katastrof för tryggheten. Hittills i år har rekordmånga dödsskjutningar inträffat och Stockholmsregionen är särskilt utsatt. 

Morgan Johansson (S) har inte lyckats städa bort gängvåldet från gatorna. För att ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen måste han, och hela regeringen, bytas ut i höst, skriver Irene Svenonius och flera moderata kommuntoppar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under Morgan Johanssons tid som justitieminister har den grova brottsligheten eskalerat. Skjutningar, sprängningar och avrättningar har blivit en del av vardagen i de utsatta miljonprogramsområdena. Nu har det gått så långt att dessa grova våldsbrott sällan blir mer än notiser i tidningarna.

Särskilt allvarligt läge i Stockholm

Utvecklingen i Stockholmsregionen har varit särskilt allvarlig. Under fjolåret miste 23 människor livet och över 40 skadades i de dödliga konflikter som härjar i huvudstadsregionen och i tisdags sköts en ung man ihjäl i Botkyrka. Våldet sprider sig dessutom till ännu fler områden och gängens brutalitet gör att oskyldiga drabbas.

För två veckor sedan fick en man från Solna sätta livet till när han försökte ingripa vid ett mordförsök i centrala Stockholm och vid andra tillfällen har barn kommit i vägen för gängens kulor.

Samtidigt som våldet eskalerar visar mediala granskningar från i höstas att antalet poliser i Stockholmsregionen har minskat med 300 stycken trots regeringens löften om motsatsen. Polisbristen gör att gängen nu kopplar ett allt starkare grepp om huvudstadsregionen. Men trots den allvarliga situationen är regeringen ytterst passiv och vägrar att ta ansvar.

Var är Morgan Johanssons krisinsikt?

I december förra året hävdade Morgan Johansson att det är Polismyndighetens eget fel att antalet poliser i Stockholm är för få och han tycks helt oförmögen att se sitt eget ansvar för den uppkomna situationen. I stället för att skylla ifrån sig vore det klädsamt om regeringen visade krisinsikt och presenterade en konkret och trovärdig plan för hur antalet poliser i Stockholmsregionen ska bli fler.

Situationen grundar sig i att regeringen har misslyckats med sitt absolut viktigaste uppdrag; att skydda medborgarna från inre och yttre hot.

Men ingenting händer. Gängkriget eskalerar utan att Socialdemokraterna i regeringen agerar.

Det kan snart vara för sent att vända utvecklingen. Stockholmsregionen ska vara en plats för frihet, trygghet och framtidstro. En region där drömmar och klassresor förverkligas genom slit, flit och entreprenörskap. Sveriges huvudstadsregion ska vara landets skyltfönster utåt och vår ekonomiska motor.

Men mycket av detta hotas nu av de kriminella gängens framfart. Våldet triumferar i länets utsatta förorter och situationen grundar sig i att regeringen har misslyckats med sitt absolut viktigaste uppdrag; att skydda medborgarna från inre och yttre hot.

Lokala ordningsvakter kan inte kompensera

Från Region Stockholms och många av länets kommuners sida har ett stort arbete gjorts för att fylla det tomrum som regeringens misslyckande har skapat. Regionens och kommunernas ordningsvakter och trygghetskameror har blivit fler. Bara inom SL-trafiken finns det över 23 000 trygghetskameror, vilket kan jämföras med att polisen enbart har strax över 400 i hela landet. Men regionala och kommunala åtgärder kan aldrig fullt ut kompensera för bristen på polisiära resurser och skärpta straff.

Ska vi vända utvecklingen och ta tillbaka Stockholmsregionen från gängen behövs en ny moderatledd regering efter höstens val. En moderatledd regering som krokar arm med länets kommuner och regionen samtidigt som man skärper straffen och ökar antalet poliser för att ta kontroll över gator och torg. 


Av Irene Svenonius (M)

Gruppledare och regionråd i Region Stockholm

Daniel Dronjak (M)

Kommunalråd Huddinge

Mats Gerdau (M)

Kommunalråd Nacka

Pehr Granfalk (M)

Kommunalråd Solna

Stina Lundgren (M)

Oppositionsråd Botkyrka

Kriminolog: Oerhört dystert – vem som helst kan bli skjuten