Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gängen ska knäckas och straffas hårdare

Polisen vid en avspärrning vid Lindängsplan i Malmö efter en skjutning förra veckan. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M) utlovar hårdare tag mot gängkriminaliteten. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M). Foto: MICHAELA HASANOVIC

Brott som har ett samband med uppgörelser i kriminella grupperingar ska leda till dubbelt så höga straff, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ALMEDALEN 2018. Det eskalerande gängvåldet är ett av Sveriges allvarligaste problem just nu. Gängkriminaliteten har gripit tag om flera utsatta områden. Många unga människor dras in i kriminalitet och drogmissbruk. Den senaste tidens händelser visar att de kriminella gängen är beredda att ta till våldshandlingar av en art och frekvens som vi inte har sett i Sverige förut. Våldet skapar otrygghet och göder misstro. Lyckas vi inte komma tillrätta med problemet hotas i förlängningen det svenska samhällskontraktet.

 

LÄS MER: 61 män och 1 kvinna – de leder gängen

 

Ökat sitt våldskapital

På senare tid har de kriminella gängen ökat sitt våldskapital och sin attraktionskraft. Ungdomar sugs in i gängmiljön. Den kriminella livsstilen ses av många som en snabb väg till att tjäna pengar när man inte får skolan att fungera eller har ett arbete att gå till.

Migrationen måste hållas stram under lång tid framöver.

Enligt polisen har Sverige 61 utsatta områden. Det är där utanförskapet och hopplösheten är som störst. Det är där gängen härjar som värst. Ska hopplösheten vändas till framtidstro krävs en realistisk och långsiktig politik på flera områden. Migrationen måste hållas stram under lång tid framöver, integrationen och skolan måste bygga på krav och kunskap samtidigt som arbetsmarknaden måste öppnas för fler. Men framför allt måste kriminalpolitiken få en ny inriktning.

Dubbelt så höga straff 

Inför valet har Moderaterna därför presenterat en bredd av åtgärder för att knäcka gängen. Strängare straff som riktar sig direkt mot gängen. Åtgärder som verkligen leder till fler poliser. Ett förebyggande arbete som ger ett löfte om något bättre än ett liv som gängkriminell.

Uppgörelser i kriminella grupperingar ska leda till dubbelt så höga straff som i dag.

Straffen för gängrelaterat brottslighet måste skärpas. Brott som har ett samband med uppgörelser i kriminella grupperingar ska leda till dubbelt så höga straff som i dag. Vi vill även införa ett vistelseförbud som förbjuder kriminella att befinna sig inom ett specifikt område under en bestämd tidsperiod samt sänka gränsen för obligatorisk häktning för att fler gängmedlemmar ska låsas in i direkt anslutning till brottet.

 

LÄS MER:  Här är no go-zonerna i Stockholms t-bana

 

Betydande satsningar på polisen

De här skärpningarna av strafflagstiftningen är helt nödvändiga för att hålla fler gängmedlemmar borta från gator och torg. Det ökar allmänhetens trygghet.  

Utöver straffskärpningarna vill vi också genomföra betydande satsningar på polisen. Satsningar som ger oss en realistisk möjlighet att öka antalet poliser. Lönerna behöver höjas och polisutbildningen ska vara betald för den som stannar i yrket i fem år. 

Gängens nyrekrytering ska stoppas och aktiva gängmedlemmar ska erbjudas en väg ut.

Detta ska kombineras med bättre verktyg för våra rättsvårdande myndigheter. Gängens nyrekrytering ska stoppas och aktiva gängmedlemmar ska erbjudas en väg ut.

Därför föreslår vi också att ett nationellt exitprogram för gängkriminella byggs upp. Genom ett aktivt uppsökande arbete där polisen, tillsammans med andra myndigheter, konfronterar enskilda gängmedlemmar och ställer dem inför ett ultimatum. 

Möjlighet till ett hederligt liv

Antingen väljer den enskilde gängmedlemmen att ingå i exitprogrammet med möjligheten att börja ett hederligt liv. Eller så fortsätter han sin kriminella karriär, men är då medveten om att alla brottsbekämpande myndigheter kommer att samverka för att i slutändan se till att han lagförs och döms till ett långt fängelsestraff.

Det är ingen enkel uppgift att ta tillbaka makten från de kriminella gängen i våra utsatta områden. Inget enskilt förslag kommer att lösa hela problemet. Arbetet kommer att ta tid och det kommer att kräva tuffa politiska prioriteringar. Men det finns ingen annan väg framåt. 

Ett svenskt kärnvärde

Tilliten människor emellan är, och ska förbli, ett svenskt kärnvärde. Men om vi låter tilliten undergrävas på grund av ett eskalerande gängvåld hotas i förlängningen samhällskontraktet. Därför måste nästkommande regering fokusera på att återställa lag och ordning i alla Sveriges bostadsområden. Vi har förslagen som kan knäcka gängvåldet och kommer inte kompromissa om det.

 

Av Ulf Kristersson

Partiledare (M)

Tomas Tobé

Rättspolitisk talesperson (M)

 

LÄS MER: Hjälp oss att freda akuten från gängen 

 

LÄS MER: Gängmorden i Malmö hotar framtidstron