Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högerpartierna sviker polisen och svenska folket

Polismyndigheten anser att en reglering av alla vapenmagasin på ett tydligt sätt skulle förbättra polisens möjligheter att stoppa illegalt användande av skjutvapen i Sverige, skriver Fredrik Lundh Sammeli.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Fredrik Lundh Sammeli (S) är justitieutskottets ordförande.Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera partier, med M och SD i spetsen, går emot förslaget som innebär att polisen får bättre möjligheter att beslagta vapenmagasin från de som saknar vapentillstånd.

Det är inte att ta kampen mot gängvåldet på allvar, skriver justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Gängkriminaliteten ska knäckas. Här behövs en beslutsamhet och hårt arbete från hela samhället. En viktig del är att komma åt alla delar av det dödliga skjutvapenvåldet. Polisen efterfrågar till exempel reglering av vapenmagasin. Att Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna då går emot förslaget som ger polisen större möjlighet att beslagta gängkriminellas vapenmagasin är för mig helt galet. Samtidigt som hela 8 av 10 svenskar vill reglera vapenmagasin, enligt en undersökning från SIFO.

Vår kamp mot gängkriminaliteten är ihärdig och bred. Sprängningarna och skjutningarna måste stoppas. Det handlar om allt från våra satsningar på 10 000 fler polisanställda, skärpta straff, mer förebyggande åtgärder, ett nationellt avhopparprogram, en starkare socialtjänst, en bättre skola och att vi stryper finansieringen av gängen genom att stoppa droghandeln. 

Polisen behöver fler verktyg

Vi behöver samtidigt ge polisen fler verktyg att kunna komma åt gängen. Vi ger dem nu bland annat utökade möjligheter till husrannsakan vid misstanke om grov kriminalitet och möjlighet att övervaka kriminellas telefoner med hemlig dataavläsning. 

Moderaterna har helt fel i sitt påstående att hundratusen jägare och sportskyttar skulle drabbas av förslaget.

I dag saknas en reglering av vapenmagasin i Sverige. Detta innebär att ett vapenmagasin som påträffas i en kriminell miljö inte alltid kan beslagtas. Det händer även att magasin som omhändertagits av polisen måste lämnas tillbaka till gängkriminella. Polismyndigheten anser därför att en reglering av alla vapenmagasin på ett tydligt sätt skulle förbättra polisens möjligheter att stoppa illegalt användande av skjutvapen i Sverige. 

M och SD har fel

Nu går flera partier, med M och SD i spetsen, emot förslaget som innebär att polisen får bättre möjligheter att beslagta vapenmagasinen från de som saknar vapentillstånd. Löstagbara magasin föreslås regleras på samma sätt som tillstånd att inneha ammunition. 

Debatten om en reglering av vapenmagasin har präglats av en rad missförstånd och vilseledande uppgifter. Moderaterna har helt fel i sitt påstående att hundratusen jägare och sportskyttar skulle drabbas av förslaget. Detta stämmer inte. Förslaget innebär att den som har rätt att inneha ett visst skjutvapen även fortsatt kommer få inneha ett eller flera löstagbara magasin till sitt vapen så länge magasinen är avsedda för samma ändamål som tillståndet eller rätten till innehav av vapnet, utan att behöva ansöka om tillstånd.

Om samhället kan kräva att kontantkort till mobiltelefoner ska registreras för att kriminella inte ska kunna kommunicera anonymt borde vi också kunna kräva en reglering av vapenmagasin. 

Folket har sagt sitt om magasinen

I en Sifoundersökning som gjorts visas också att svenska folket visar ett mycket starkt stöd för att reglera vapenmagasin. Åtta av tio tycker det är ett bra förslag. Vilket är rimligt. Folk är förbannade på gängens våld, och vill precis som vi att man stoppar dem från alla håll. 

Att flera partier till höger nu säger nej till det här förslaget är beklagligt. Vi brukar vara överens om att ge polisen mer stöd i kampen mot skjutvapenvåldet. För oss är kampen mot gängkriminaliteten på allvar och detta förslag är ytterligare en viktig bit av helheten vi behöver få på plats. Jag hoppas man som opposition orkar ta ansvar. Kampen mot gängvåldet kräver det. 

 

Av Fredrik Lundh Sammeli (S)

Justitieutskottets ordförande i riksdagen