Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gads artiklar visar varför afghaner måste få stanna

Några av reportagen i Magda Gads artikelserie om Afghanistan.
Expressens reporter Magda Gad i Kabul. Hennes unika reportageserie från Afghanistan har fått stor uppmärksamhet.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Debattören Carin Flemström är ordförande för Haninge frivilliga familjehem.Foto: PRIVAT

De ensamkommande ungdomar jag mött är nyfikna och sökande och ju närmare oss de lever, desto bättre. 

Vi behöver bra journalister som stöder ungdomarnas berättelser om vad de har att återvända till, skriver Carin Flemström, ordförande för Haninge frivilliga familjehem.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DE ENSAMKOMMANDE. Det Magda Gad har skrivit om har jag personligen mött i mina samtal med många pojkar. Det handlar om pojkar som flytt från att behöva utföra mord i hederns namn, pojkar som varit utsatta för upprepade våldtäkter och som varit danspojkar. Pojkar vars fäder och äldre bröder blivit bortförda och försvunnit. Pojkar vars mödrar sålt sina smycken och skickat iväg en son för att han ska överleva och kanske en dag kunna rädda henne och syskonen. Det är pojkar som berättar om att farfar dog av sorg när talibanerna tog släktens mark och pojkar vars föräldrar blivit dödade då de inte betalade skatt till talibanerna. 

 

LÄS MER: Magda Gads reportageserie från Aghanistan

 

Svårt att bevisa att dödshoten i hemlandet

En pojke tillhörde Afghanistans landslag i en sport som betraktades som västerländsk och hans tränare dödades, sedan en lagkamrat, sedan en till. Migrationsverket har avslagit hans ansökan eftersom han inte kan bevisa att han stod i tur – men det beviset skulle ju varit att han redan vore död.

Det kan också handla om pojkar som inte kan återvända till sin mycket fundamentalistiska släkt för att de riskerar att bli dödade eftersom de nu har västerländska värderingar – konverterat eller blivit ateister. 

Jag inte för en allmän amnesti men jag vill ha en humanitär individuell prövning, inte de mycket slarviga utredningar som görs nu.

Ungdomar uppvuxna i Iran utvisas till Afghanistan utan någon som helst möjlighet att försörja sig.

De flesta är hazarer och kan berätta om rasism och förföljelse.

Allmän amnesti är fel

Ja, jag vet att det bland dessa 35 000 ungdomar även finns  tungt kriminella ungdomar, det kan också vara en orsak till att man flyr. Av den anledningen är jag inte för en allmän amnesti men jag vill ha en humanitär individuell prövning, inte de mycket slarviga utredningar som görs nu.

 

LÄS MER: Gymnasieläraren: Den obekväma sanningen om de ensamkommande

 

Migrationsverket har byggt upp sin verksamhet så att ingen handläggare följer ett ärende, det är i stället nya varje gång. Ingen får en helhetsbild. Handläggarna vet ofta inte ens vilka regler som gäller, inte alltid ens vad det är för juridisk status på det samtal de kallat till. De verkar ha fått order på en lapp att ha ett visst samtal men de har ingen aning om vem de pratar med och varför. Besöken blir ibland helt absurda. 

Omöjliga krav från Migrationsverket

Det finns inget barnperspektiv och ingen kunskap om krisreaktioner. Bland annat begär man att man ska komma ihåg allting i alldeles rätt tidsordning. Om man kunde det så är det snarast ett bevis på en tillrättalagd historia, på att man ljuger. Vanliga människor har inte varje detalj klart för sig i rätt ordning. Sådana slarviga utredningar silar mygg och sväljer kameler.

Avtalet mellan Sverige och Afghanistan är ett skämt. Det bygger på att Afghanistan är ett rättssäkert land. En rättssäkerhet som inte ens Migrationsdomstolen tror på. I ett ärende rekommenderar man indirekt en pojke som blivit utsatt för en gruppvåldtäkt att inte anmäla detta till polisen för då blir det ju känt att han blivit våldtagen och därmed riskerar att utsättas för förföljelse. Just detta yttrande har jag precis skickat till Migrationsöverdomstolen med begäran att de ska ta ställning till om det är rätt lagtillämpning.

Det finns en aspekt till. Om vi inte uppför oss som ett humanitärt och demokratiskt land kommer flera att ta sin flykt till ledare som ger en annan status. Jag vill inte bo i ett Stockholm med allt fler kriminella nätverk. 

 

LÄS MER: Centerprofilen: De ensamkommande är ett klipp för Sverige

 

Låt afghanerna stanna

Människors djupa inre påverkas långsamt. Men de ensamkommande ungdomar jag mött är nyfikna och sökande och ju närmare oss de lever, desto bättre. Kombinationen av en tydlig lagstiftning och lagtillämpning och en stor möjlighet till en legal framtid påverkar. Får de stanna blir de också framtidens biståndsarbetare och demokratiaktörer i Afghanistan.

Avslutningsvis, det var inte i krig jag tänkte framleva min tid som aktiv pensionär. Jag sörjer verkligen det liv jag hade tänkt få ha mina sista friska år. Vi är många familjer och enskilda – i alla åldrar – som far väldigt illa. Och våra trauman kommer också en dag kosta sjukvården en slant.

 

Av Carin Flemström

Ordf Haninge frivilliga familjehem