Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gå inte på myten om ett rasistiskt Sverige

Gå inte på de missnöjdas verklighetsbeskrivning. Logga ut i stället, skriver Brit Stakston.
Foto: COLOURBOX
Brit Stakston är mediestrateg och sociala medier-expert.
Foto: SVEN LINDWALL

Ett fåtal, gärna skruvade och ofta anonyma, synpunkter diskuteras som vore de forskningsrapporter eller sanningar.

Sluta svälja alla dessa digitala beten om ett fullständigt sönderslitet land, skriver mediestrategen Brit Stakston.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DEMOKRATI. Förra året lämnade jag Almedalen djupt bekymrad över hur motkrafterna till de populistiska och främlingsfientliga rörelserna var mindre effektiva än rörelserna själva. Känslan kom efter en stark föreställning i en becksvart lokal med tal om hot mot demokratin. 

Arrangemanget skedde som en reaktion mot att Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, tillåtits hyra mark och inleddes med ett tack till de som kom för att sluta upp mot fascismen. 

Blinkande kom jag ut i solen och tvärstannade. Vad hade jag varit med om? Det var som att ha varit på en svartklubb för demokrati. 

Berättelsen om den hotade demokratin är viktig men distanserande. Opinionssiffrorna bevisar att den inte räcker som motkraft. 

Hotbeskrivningarna är för grova

Kanske beror också svagheten i motkrafterna på att hotbeskrivningarna är för grova och för många. Svåra att känna igen sig i, både för dem som vill få sin vardag att fungera och för dem som tycker att den fungerar bra. Brandtalen om hoten mot demokratin leder till en jakt efter spöken i stället för att stimulera fler till försvar för demokratin.

De antidemokratiska krafterna är mästare på att manipulera det offentliga samtalet.

Nätet möjliggör en manipulation av det offentliga samtalet, på en nivå som sällan genomskådas. Ett fåtal, gärna skruvade och ofta anonyma, digitala synpunkter diskuteras som vore de forskningsrapporter eller sanningar. Dessutom får de legitimitet då de återberättas i media och beskrivs som folkstormar. Detta gynnar populismen.

Partier och olika samhällsaktörer agerar i alldeles för stor utsträckning på de frågor som dominerar på nätet. Medier bär ett stort ansvar, men även politiker. 

Lyft blicken från nätets slagfält

Det är hög tid att lämna fokuset på nätets slagfält och i stället vända blicken mot valrörelsens mest underskattade och osynliga resurs. Att ännu inte delta är inte synonymt med att man inte bryr sig. Tvärtom kan det vara ett uttryck för att man är politiskt intresserad men har förtroende för demokratin, litar på de politiska institutionerna och sina medmänniskor. Denna vaksamma betraktande nöjdhet är ett tecken på en mogen demokrati.

I socialisationsforskning om vägar in i politiken beskrivs 45–50 procent av medborgarna som stand-by och redo att agera om de bara får veta att de behövs. 

Alla samhällsintresserade på plats i Almedalen bör prioritera att ge dessa personer en anledning att agera. Låt dem veta varför de behövs så kommer de att kliva fram före valet. 

"Demokratin kan inte överleva utan dem" sa professor Erik Amnå nyligen i podden #backademokratin. Tillsammans med andra forskare har han studerat hur samhällsengagemang och politiskt deltagande utvecklas.

Vi måste lyfta de nöjdas röster

Berättelsen om ett fallande Sverige utifrån de missnöjdas perspektiv behöver kompletteras med de nöjdas. De antidemokratiska krafterna är mästare på att manipulera det offentliga samtalet men det är inte försent att bjuda in dem som har förtroende för demokratin. Vittnesmålen om hur de dagligdags löser de problem som verkar så olösliga behövs och är revitaliserande för demokratin. 

Sluta svälja alla dessa digitala beten om ett fullständigt sönderslitet land. Sverige som helhet är inte ett rasistiskt land. 

Dags att sätta sig på händerna, logga ut och se fler verkligheter runtom i landet. Och bygga en gemensam framtid tillsammans.


Av Brit Stakston 

Mediestrateg och sociala medier-expert