Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra grannpojkar till mig har blivit skjutna

Ambulanser har ryckt ut efter ännu ett larm om skottlossning i Järvaområdet.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Anders Österberg (S) är riksdagsledamot och boende i Järva.
Foto: PRIVAT

Ett av de stora problemen i Järva, där jag fortfarande bor, är gängkriminaliteten. Unga människor som väljer våldet framför framtiden.

Politikerna flyttar härifrån och debatten har blivit enkelspårig, skriver riksdagsledamoten Anders Österberg (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Innan jag blev riksdagsledamot jobbade jag som förskolelärare i Husby. Jag vill inte se något av de barn jag hade växa upp och bli förövare eller offer på gatorna i Järva. Jag hoppas att inga fler föräldrar ska få sitt barn skjutet. I debatten i dag talas det mycket om straff och ökad polisnärvaro. Det är bra. Men både i media och i den politiska debatten saknas det förebyggande perspektivet.

Ett av de stora problemen i Järva, där jag fortfarande bor, är gängkriminaliteten. Unga människor som väljer våldet framför framtiden. Ett annat problem är att de flesta heltidspolitiker flyttar härifrån (var är ni?) så debatten blir enkelspårig.

Ökande gängkriminalitet bygger på att killar redan i tidig ålder rekryteras till kriminell verksamhet och socialiseras i den världsbild som äldre gängmedlemmar lever i. Lojalitet skapas tidigt och unga killar ser en karriärväg framför sig.

Därför växer gängen

Kriminell verksamhet är inte bara lockande av ekonomiska skäl utan har även starka existentiella förankringar. Tre viktiga faktorer som verkar bidra till att allt fler och allt yngre söker sig till kriminella gäng är:

1. De upplever att de inte blir sedda. De har för det mesta behandlats som problembarn och har sällan fått uppskattning. Samtidigt har de lärt sig att de får lättare uppmärksamhet genom att göra något destruktivt. Våra skolor fungerar så att mest uppmärksamhet och resurser riktas mot dem som bryter mot reglerna.

Mycket handlar om att stärka föräldrarollen, inte minst papparollen.

2. De har oftast svårigheter i skolan och har svårt att tänka sig att studier skulle leda till en ljus framtid. En viktig faktor i detta sammanhang är att de vuxna i deras omgivning ofta är antingen kriminella eller är arbetslösa.

3. Nästan alla pojkar utan någon riktig framtidstro. Den rådande manliga kulturen, särskilt i de kretsar som de rör sig, bygger på en macho-ideal som prisar våld, dominans och ytliga egenskaper. Känslan för empati blir underutvecklad.

Tre åtgärder mot rekryteringen

Pojkar som är i riskzonen att bli engagerade i kriminella gäng behöver få chansen att få ovannämnda riskfaktorer eliminerade. Och nej. Det här handlar inte om att tycka synd om kriminella. Det handlar om att se till att inte fler blir kriminella.

1. Det engagemang de visar i sin gängaktivitet kunde kanaliseras på ett positivt sätt. Det behövs mer resurser för ett närmare samarbete mellan samhällets relevanta institutioner – familjen, skolan, fritidsverksamheten, kulturverksamheten, socialen och polisen.

2. De behöver få utbildning i hur de kan bli aktiva förändringsaktörer i sitt område. Företag som är villiga att ta unga killar som lärlingar kunde söka och få statliga medel för att täcka en del av sina lönekostnader. Med riktade medel skulle vi kunna utveckla högskolekurser i ungdomsledarskap och hållbar samhällsutveckling där det är obligatoriskt att göra praktik i utsatta områden.

3. De behöver uppfostran och inspiration som hjälper dem att förstå sig själva och de krafter som påverkar dem att bli ledare av sina egna liv. Studieförbund och andra ideella organisationer kunde få riktade medel för att ordna utbildningar för föräldrar i utsatta områden. Mycket handlar om att stärka föräldrarollen, inte minst papparollen.

Det går att knäcka gängkriminaliteten men då måste det finnas fler förslag och mer diskussion om förebyggande arbete och inte bara om straff när det redan är för sent.


Av Anders Österberg (S)

Riksdagsledamot från Järva, Stockholm