Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frivillighet ger ingen fungerande värnplikt

Daisy Balkin Rung.
Foto: Sara Strandlund

Sverige behöver ett bra, robust och kraftfullt försvar. Klarar vi av det med ett försvar byggt på både frivillighet och plikt? Jag är inte så säker på det, skriver försvarsjournalisten Daisy Balkin Rung.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På onsdagen presenterades utredningen ”En robust personalförsörjning av det militära försvaret”. Försvarsminister Peter Hultqvist mottog den 259- sidiga rapporten av den särskilde utredaren Annika Nordgren Christensen. Det är en diger läsning och ett gediget arbete som ligger bakom utredningen, det är det absolut inget tvivel om. Men det som presenteras, att försvaret ska bygga på både frivillighet och plikt, ställer jag mig ganska undrande till.

I den allra bästa av världar, som det kanske var då plikten lades på is 2010, kan man önska sig att ett försvar byggt på frivillighet är det ultimata. Men det visade sig att Försvarsmakten haft svårt att rekrytera till de befattningar som behövs.

 Det försämrade försvarspolitiska säkerhetsläget är också ett helt annat än det var 2010. Ryssland har annekterat Krimhalvön och Putin visar också upp en aggressiv despotisk sida. Alltså är förutsättningarna i dag diametralt annorlunda än de var för sex år sedan.

 

LÄS MER: Värnplikten är ett långtgående övergrepp

 

Sverige behöver ett starkt svenskt försvar. Och kanske ännu starkare än någonsin. Vår statsminister, utrikesminister och försvarsminister har alla gått ut och bedyrat vår alliansfrihet. Senast på onsdagen kunde vi läsa att Stefan Löfven garanterar att Sverige inte kommer gå med i Nato. Och med den inställningen behöver vi alltså kunna stå emot själva om det värsta skulle hända. Trots att vi har ingått försvarspolitiska samarbetsavtal med Storbritannien, Danmark och Finland så kommer det inte hjälpa om kriget inträffar.

Utredningen om personalförsörjningen föreslår alltså att vi från och med den 1 januari 2017 både ska ha en plikt och en frivillighet. Om Försvarsmakten inte klarar av att rekrytera in tillräckligt på frivillig basis, så ska plikten träda i kraft.

Redan i början av nästa år ska regeringen fatta det viktiga beslutet. Det behövs ingen ny lagstiftning, då den precis som värnplikten varit vilande. Den 1 juli 2017 skulle mönstringen kunna effektueras. Då kan Totalförsvarets rekryteringsmyndighet inkalla de unga kvinnor och män som ska innefattas av plikten.

 

LÄS MER: Militärforskaren: Därför borde vi återinföra värnplikten

 

För mig som försvarsjournalist och försvarsdebattör ter sig detta upplägg något hattigt och svårtolkat. Hur har man tänkt sig att sålla bland de frivilliga och de pliktiga? Vilka är vilka? Det blir varken hackat eller malet enligt min mening.

Ska de frivilliga som sedan väljer att inte fullfölja sin utbildning fängslas? Kommer vi har plikt eller frivillighet? Är Försvarsmakten beredd på detta – att på mycket kort tid rulla i gång ett nytt system? Vi vet att Försvarsmakten de senaste åren genomgått enorma förändringar. En myndighet som är tungrodd och med en hel del finansiella problem. Hur ska detta lösas?

Sverige behöver ett bra, robust och kraftfullt försvar. Vi ska kunna värna vårt land, vår demokrati och våra invånare. Klarar vi av det med ett försvar byggt på både frivillighet och plikt? Jag är inte så säker på det.

Låt i stället alla i årskullarna mönstra och kalla in 20-30 procent att göra sin värplikt. Detta utifrån motivation, hälsa och lämplighet som soldat. Alltså en betydligt mindre del än förr men, ändå byggd på plikt. Att den ska vara för både kvinnor och män, precis som utredaren föreslår, är en självklarhet. I en demokrati har man oerhört många rättigheter - men vi invånare har även skyldigheter gentemot vårt land. Värnplikten är en sådan.

 

Daisy Balkin Rung

Chefredaktör FROnytt, försvarsjournalist och försvarsdebattör