Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frigör den nyfödde prinsen från bojorna

<p>Republikanen Jenny Grenander skriver om det ansvar som den nyfödde prinsen bär.</p>Foto: Sven Lindwall
Prinsessan Estelle, den nya prinsens kusin, på helgens bröllop.Foto: Claudio Bresciani/Tt

Inga barn ska behöva leva med det ansvar som den nu nyfödda prinsen har.

Den finaste gåvan som Madeleine och Chris kan sin son är att frigöra honom från monakrins bojor, skriver republikanen Jenny Grenander.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter helgens bröllopsyra fortsätter den kungliga hysterin med nyheten att Madeleine Bernadotte och Chris O´Neill nedkommit med en son. Det är alltid en sann lycka när det föds ett barn och självklart är även vi glada över att barn och mamma mår bra.

Men detta barn är inte som alla andra barn, han är den sjätte i den svenska tronföljden. Att födas som prins med ett förutbestämt liv kan verka privilegierat och glamouröst. Men han har också att vänta sig en särskild uppfostran, för att anpassas in i rollen som kunglig. Hans barndom kommer att kantas av ett antal bestämmelser som strider mot barns rättigheter.

 

I enlighet med svensk grundlag är han i födandets stund fråntagen sin religionsfrihet. Att han likt sin pappa skulle bli katolik är inte ett val som står honom eller föräldrarna fritt. När han växer upp förväntas han ta del av den svenska kulturen och får inte resa eller bo utomlands utan statschefens samtycke, inte ens som myndig. Och när den dagen kommer som det är dags att välja partner måste både statschefen och regeringen ge sitt godkännande innan kärleken får flöda fritt.

För oss som republikaner önskar vi den nyfödde ett liv med samma fri- och rättigheter som vi tillskriver alla andra nyfödda. För oss är det en självklarhet att barnkonventionen som garanterar varje barns rätt till privatliv ska respekteras. Det senare är något som kungahuset valt att bortse ifrån när det exempelvis kommer till Estelle och Leonore, och förväntas så även göra nu. Kungahusets barns uppväxt används tvärtom så mycket som möjligt i PR-syfte. På eftermiddagens presskonferens fick vi höra att redan i kväll hoppas Danderyds sjukhus kunna publicera en bild på den nyfödde via kungahusets hemsida. Denna mediala uppmärksamhet syftar så klart till att göra kungabarnen till offentliga personer innan de själva känner till eller kan välja något annat alternativ.

 

Skulle barnen i framtiden välja inte ställa upp i media eller andra offentliga sammanhang kommer stark kritik att riktas mot dem. Något som inte minst Madeleine Bernadotte själv upplevt. När hon skulle stå brud var hennes önskan att slippa tv-kameror men kraven från kungen, SVT och allmänheten blev för stora och hon konstaterade då att beslutet om tv-sändning inte var upp till henne och hennes make.

Nu riskerar hennes son att gå samma öde tillmötes. För den krassa verkligheten är att den nyfödde är och fostras till en offentlig person och att han, precis som sin syster och kusin, helt enkelt måste lära sig att leva med det. Vi anser att inga barn ska behöva lära sig leva med det ansvaret. Både Madeleine Bernadotte och Chris O´Neill tordes vara kärleksfulla föräldrar som vill sina barn det bästa. Den finaste gåva de kan ge sin nyfödde är därför att abdikera och därmed frigöra både sig själva och sina barn från monarkins bojor.

 

Jenny Grenander, republikan och internationell sekreterare på Republikanska föreningen