En pojke får syrgas efter den misstänkta kemgasattacken i Douma, Syrien, som uppges ha tagit mer än 70 människoliv. Foto: TTEn pojke får syrgas efter den misstänkta kemgasattacken i Douma, Syrien, som uppges ha tagit mer än 70 människoliv. Foto: TT
En pojke får syrgas efter den misstänkta kemgasattacken i Douma, Syrien, som uppges ha tagit mer än 70 människoliv.  Foto: TT
Gunnar Hökmark är Europaparlamentariker för Moderaterna.Gunnar Hökmark är Europaparlamentariker för Moderaterna.
Gunnar Hökmark är Europaparlamentariker för Moderaterna.

Fredsrörelsen borde göra slut med krigsförbrytarna

Publicerad

Den folkrätt som den svenska fredsrörelsen värnar om ger Assad möjlighet att gasa ihjäl sin egen befolkning.

Ni vill säkert väl, men ni är mer krigsherrarnas vän än fredens, skriver Gunnar Hökmark (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KRIGET I SYRIEN. De som kallar sig för fredsrörelse i Sverige utmålar ständigt svenskt försvar som ett hot mot andras säkerhet och mot vår egen. Sällan kritiserar man de hot som ryska militära övningar innebär. Tvärtom söker man förstå och ursäkta Putinregimens förtryck av det ryska samhället, invasioner och ockupationer av andra länder som i Georgien och Ukraina. 

Föreställningen är att Ryssland, ett av världens största länder som sträcker sig från norra Europa över Centralasien till Asien med gräns till Alaska, skulle vara omringat av aggressiva demokratier.

Påfallande ofta upprepar man därför den ryska regimens språkbruk om andras aggressivitet och det missförstådda Ryssland. När Ryssland genomför extremt stora övningar för anfall och invasion demonstrerar man inte, men väl när det lilla svenska försvaret övar höjs de kritiska rösterna. Man anar hellre att det är danskar eller holländare som är skyldiga till ubåtskränkningar och britterna själva som är skyldiga till nervgasattacker i Storbritannien, liksom kemvapen i Syrien.

LÄS MER: Ledare: Vems ärenden går fredsrörelsen? 

 

Låtsas att Ukraina aldrig har hänt

Fredsrörelsen i Sverige samverkar gärna med ryska företrädare för att klargöra att det är så hoten ser ut, det vill säga att det svenska försvaret hotar Ryssland och inte tvärtom. Vänsterpartister och Sverigedemokrater brukar kunna finna varandra i dessa analyser liksom de delar av Miljöpartiet som tror att viljan till fred ligger på läpparnas bekännelser och aldrig grusas av upprustningens verklighet. Det är som att Ukraina och Georgien aldrig anfallits, som att någon aggression i övrigt inte utgår från Kreml.

I sin illusion om att varje problem kan lösas genom dialog lämnar man fältet fritt för dem som använder kriget för att mörda människor.

Svenska Freds är en del av denna verklighetsflyende opinion. Alltid med demonstrationer och opinionsbildning mot svenskt försvar, sällan mot ryska upprustningar, övningar och hot – och aldrig så det hörs. I ljuset av den syriska regimens krig mot sin egen befolkning genom kemgasattacker och bombningar, liksom Rysslands stöd till Assadregimens mord på sin egen befolkning, värnar man gärna folkrätten, men bara den del som skulle ge diktaturer rätt att i fred fortsätta sina massmord. De reagerar starkare mot att USA, Frankrike och Storbritannien har bombat platser för utveckling, produktion och lagring av kemvapen än mot själva bombningen av civila med kemvapen.

USA:s attack en viktig markering mot krigsbrott

De bombningar som genomfördes av USA, Frankrike och Storbritannien kommer naturligtvis inte att leda till fred i Syrien, men de utgör en markering mot krigsbrott. Assadregimen skyddas i FN:s säkerhetsråd av Ryssland. Kriget i Syrien, den ryska nervgasattacken i Storbritannien liksom de ryska ockupationerna i Georgien och Ukraina är bara några exempel på Putins likgiltighet inför människoliv. 

Assads massmördande av civila med konventionella vapen liksom med kemvapen hade inte varit möjligt utan ryskt stöd och ryska veton som har hindrat det internationella samfundet att agera. Men det är bombningarna av utvecklingslaboratorier och förråden av kemiska vapen, för att skydda mot nya gasattacker, som Svenska Freds reagerar mot. De säger att man ska lita till en folkrätt som Ryssland blockerar, men säger nej till den folkrätt som ger rätt att skydda.

Nej – alla problem kan inte lösas genom dialog

I sin illusion om att varje problem kan lösas genom dialog eller genom FN lämnar man fältet fritt för dem som använder kriget, och andras passivitet, för att mörda människor. 

I sin blindhet inför verkligheten lämnar man fältet fritt för krigsherrarna och demonstrerar mot förmågan att försvara offren och oss själva mot dem som bara bekänner sig till våldets logik. 

De vill säkert väl men de är mer Putins vänner än fredens.

 

Av Gunnar Hökmark

Europaparlamentariker (M)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag