DEBATT. På tisdag kommer Konstitutionsutskottet besluta om de ska höra bland andra ett antal tidigare statsråd för undanhållande av information rörande Estoniakatastrofen. Det är Åsa Myrberg, andra generationen Estoniaanhörig, som med hänvisning från Riksåklagaren har tvingat KU att ta upp ärendet.
Fråga ut Göran Persson
Och visst har Konstitutionsutskottet fått något att bita i. Om man vill. Det skulle till exempel vara intressant att höra Göran Persson som i Sveriges riksdag sa att regeringen skulle låta hovrättsrådet Johan Hirschfeldt utreda om Estonia burit militära laster i september månad.
Han bröt omedelbart det löftet och utredningen skulle i stället ta reda på om Försvarsmakten och Försvarets materielverk ansvarat för några frakter. Man skulle inte utreda om KSI (Kontoret för Särskild Inhämtning) ansvarat för någon frakt, trots att det var just sådant KSI sysslade med. Man skulle heller inte utreda ifall något annat lands underrättelsetjänst som MI6, rysk/estnisk maffia eller privat företag fraktat något.

Genom att bryta sitt löfte i Sveriges riksdag har Göran Persson sannolikt bidragit till att viktig information undanhållits allmänheten. Det går på grund av bristfällig utredning inte i dag att utesluta ett samband mellan en militär frakt och förlisningsorsak.
Fråga ut Johan Hirschfeldt
KU skulle också kunna höra Johan Hirschfeldt. Han påstod i sin utredning, utan några som helst bevis, att frakterna den 14 och 20 september som tulltjänstemannen vittnat om, genomfördes av Försvarsmakten. En månad innan utredningen presenterades förnekade ÖB skriftligt genom Högkvarterets chefsjurist att Försvarsmakten fraktat militärt material på Estonia. Efter att Hirschfeldts utredning presenterades förnekade ÖB skriftligt genom sin chefsjurist att Högkvarteret utlämnat någon som helst information till Hirschfeldt om att Försvarsmakten skulle ha fraktat militärt material på Estonia under september månad.
KU skulle kunna ta reda på vem som far med osanning, Sveriges ÖB eller regeringens utredare. Det som talar för att det är regeringens utredare är det faktum att de militära transporterna den 14 och 20 september gick direkt från Värtahamnen till Arlanda för vidarebefordran till tredje land via Egypten. Dessa uppgifter har bekräftats av Arlandatullens högste administrativa chef, Ingrid Sandqvist. Det var således inte alls något försvarsmaterial som skulle till det svenska försvaret. Detta innebär att också regeringens utredare sannolikt bidragit till att undanhålla viktig information från allmänheten.
Fråga ut Carl Bildt
KU skulle också kunna höra fd statsminister Carl Bildt. Oavsett vem som ansvarade för den militära last som vittnen såg rulla ombord på Estonia kvällen före katastrofen, så är det helt uteslutet att KSI inte kände till det. KSI var i september månad 94 fortfarande en helt egen myndighet vars högsta chef var statsministern. KSI:s chef Bertil Lundin, var dessutom personlig vän med Carl Bildt.
Dessa höranden är enkla att genomföra och kan naturligtvis kasta den klarhet över Estoniakatastrofen som alla säger sig vilja ha men få gjort något för att få.
KU skulle kunna ställa frågor om vilken information Bertil Lundin lämnade till Carl Bildt vad gäller militära frakter på Estonia. Sviktar minnet kan KU också kalla överstelöjtnant B. Ljunggren som var KSI:s operative chef under förlisningsnatten. Han har i ett dokumenterat telefonsamtal bekräftat att det var betydligt fler militära laster som fraktades på Estonia än de två Hirschfeldt-utredningen tog upp. Ljunggren var dock förhindrad att berätta om vem som ansvarade för dem, var de kom ifrån, vart de skulle med mera då han lydde under sekretess. KU måste därför lyfta hans tystnadsplikt och höra honom under ed.
Vill KU bringa klarhet?
Dessa höranden är enkla att genomföra, kostar inga stora pengar och kan naturligtvis kasta den klarhet över Estoniakatastrofen som alla säger sig vilja ha men få gjort något för att få. KU har en viktig roll att spela.
Vill man däremot inte bidra till klarhet på relevanta frågor så ska man lägga ner ärendet utan åtgärd.
Av Lars Ångström
Fd riksdagsledamot (MP) i försvarsutskottet