Carin Jämtin är partisekreterare för Socialdemokraterna Foto: Olle Sporrong
Carin Jämtin är partisekreterare för Socialdemokraterna  Foto: Olle Sporrong

Fråga för M att stoppa anonyma partibidrag

Publicerad

Nu har regeringen kommit med sitt förslag till lag om redovisning av partiernas finansiering. Det är ett dåligt förslag. Det kommer fortfarande att vara fritt fram för dem som vill lämna anonyma bidrag som ersättning för den förda politiken.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Först har frågan förhalats och försenats, allt för att slippa ha en lag på plats inför valet 2014. Nu aviseras ett lagförslag där anonyma bidrag ska vara tillåtna att ta emot. Det är för oss helt oacceptabelt.

En lag värd namnet behövs för att säkerställa att det inte går att köpa sig politiska beslut i Sverige. Det är inga större problem att ta fram ett lagförslag kring ett förbud mot anonyma bidrag. Exempel på hur en sådan lag kan se ut finns i flera länder, till exempel i Norge. Ansvaret för att ta fram ett lagförslag ligger hos regeringen.

Vi socialdemokrater vill självklart att det ska vara ett väl genomarbetat förslag som regeringen tar fram, ett förslag som klarar grundläggande krav på öppenhet och insyn från allmänheten. Då krävs det mer av moderaterna än läpparnas bekännelse. Istället vill vi se ett seriöst och prioriterat arbete från deras sida. Och lite vilja att öppna upp och redovisa i stället för att dröja och dölja.

Efter valet 2006 tog det tre månader för den moderatledda regeringen att försämra a-kassan. Inför valet 2014 verkar det ta år att få en lag om partifinansiering på plats. Och när den väl kommer är den verkningslös.

 

Det var den lilla frågan om att vilja.

 

Carin Jämtin,

är partisekreterare för Socialdemokraterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag