Folkligt. Så här såg det ut förra sommaren, när centerns partiledare Annie Lööf talade. Foto: Cornelia Nordström
Folkligt. Så här såg det ut förra sommaren, när centerns partiledare Annie Lööf talade. Foto: Cornelia Nordström

Förvrängning som politikens grund

Publicerad

På söndag startar årets Almedalsvecka och även i år så slår man rekord i antalet seminarier, möten och debatter med över tvåtusen sådana events.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

 Alla partiledare kommer naturligtvis liksom massvis med andra politiker, PR-konsulter, företrädare för många olika intresseorganisationer och myndigheter, forskare, samhällsdebattörer, journalister och allehanda aktivister. Man räknar med över 900 arrangörer, nästan lika många journalister och mer än femtontusen besökare.

 

Hur skall man då förstå Almedalen som politiskt fenomen. Evenemanget har vuxit från en synnerligen modest nivå med några enstaka seminarier till en närmast oöverblickbar omfattning. Ett sätt är att se detta som en slags demokratins festival där alla som vill och antingen själva kan betala eller (vanligare) kan få någon annan att betala kan medverka i viktiga diskussioner om landets och världens framtid. I ett ideal som liknar upplysningens kan de rationella samtalen, byggda på lika delar faktabaserad kunskap och ideologiska visioner, äga rum och berika den svenska demokratin. Öppenheten, den stora omfattningen och att just alla är där skapar en gemensam grund för dialog och möjligheter till påverkan.


Mina erfarenheter av detta evenemang är tämligen begränsade, nämligen till förra årets vecka. I studiesyfte var jag där och åhörde ett stort antal seminarier (och medverkade i några). Det var roligt att träffa många gamla bekanta men vad gäller innehållet gav det hela inte riktigt mersmak. Om idealet är just den rationella politiska samtalet eller om man så vill med en lite högtidligare formulering - politik på upplysningens grund så finns det skäl att sätta några frågetecken.

 

De seminarier jag var på hade nästan alla ett gemensamt upplägg. En intresseorganisation eller myndighet arrangerar ett seminarium som bygger på en expertrapport. För att maximera det mediala genomslaget är rapporten helt färsk, vilket betyder att den inte har kunnat granskas. Efter föredragningen av sagda rapport får några av organisationen eller myndigheten handplockade debattörer kommentera. Någon som kan vara potentiellt lite småkritisk kan möjligen få vara med men i stort sett är det en jasägarkör som sjunger budskapets lov. Sedan lite frågor från publiken där naturligtvis ingen har fått möjlighet att sätta sig in i sakfrågan och så har med detta budskapet sålts in.

 

Låt mig ta tre exempel på det vad kan handla om. En myndighet lägger fram en rapport som visar skyhöga siffror för hur många ungdomar som varken studerar eller arbetar. Min fråga om man alls har tagit med den stora grupp som efter gymnasiet väljer att ta ett kombinerat så kallat rese- och jobbår bemöts med tystnad eftersom den visar sig inte finnas med i beräkningen.

 

LO lägger fram en rapport där men beskriver den synnerligen svårartade situationen för de fackliga organisationerna i Grekland som där organiserar offentliganställda. Min fråga om de alls känner till den synnerligen omfattande korruptionen i Greklands offentliga där till exempel partierna generöst delat ut låtsasjobb till sina anhängare som ett sätt att köpa röster bemöts med besvärade hummanden.

 

Svenskt Näringsliv lägger fram en rapport där man hävdar att Sverige halkat efter i den marknadsliberala reformeringen vilket innebär att i jämförelse med ett land som Holland så har detta kostat en svensk familj 100 000 kronor per år.

En snabb koll av statistiken visar att man överdriver våldsamt förutom att det är helt omöjligt att belägga att en sådan skillnad beror just på avsaknaden av sådana reformer. Exemplen kan mångfaldigas vad jag vill säga är att logiken med dessa snabbt framtagna expertrapporter ger en falsk aura av saklighet och att det skulle finnas en gedigen kunskapsbas för budskapet. Vad som sker i Almedalen är därmed raka motsatsen till en politik på upplysningens grund som kan sägas ha karakteriserat svensk politik när den av många bedömare fungerat som bäst. Istället har vi med Almedalens logik fått något som jag tror är riktigt dåligt den svenska demokratin legitimitet, nämligen en politik på förvrängningens grund.

 

Bo Rothstein

Professor i statsvetenskap och forskningsarbetare vid Göteborgs universitet där han ansvarar för The Quality of Government Institute.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag