Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fortsätt med aktieutdelning – sossarna äger inte Sverige

Det Magdalena Andersson avkräver Volvo är dåligt underbyggda symbolåtgärder. Förstår S hur ett aktiebolag fungerar? skriver Romina Pourmokhtari.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Romina Pourmokhtari är ordförande för Liberala ungdomsförbundet.
Foto: WILLHELM SUNDMAN/LUF

Magdalena Andersson borde överhuvudtaget inte lägga sig i hur Volvo gör med aktieutdelningen – det är deras ensak. 

Finansministerns agerande påminner om en tid då Socialdemokraterna trodde de ägde Sverige, skriver Luf:s ordförande Romina Pourmokhtari.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dagarna permitterades ett stort antal anställda på Volvo. Under permitteringen så delar staten och företaget på lönekostnaden för att inte behöva varsla de anställda. Volvos aktieägare kommer trots detta få utdelning på sina aktier. Magdalena Andersson, menar att det sticker i ögonen. Även Daniel Suhonen har i GP 24/3 sagt att det är skandalöst.  Det är det dock inte alls. Socialdemokraterna har i vanlig ordning bara dålig koll på hur aktiebolag fungerar.

För det första så borde inte Magdalena Andersson överhuvudtaget lägga sig i vad Volvos ägare gör med sina tillgångar – det är deras ensak. Hennes agerande påminner om en tid då Socialdemokraterna trodde de ägde Sverige. Sverige har tidigare varit en mer eller mindre korporativistisk stat, där staten och kapitalet i hemlighet slöt avtal som påverkade nästan allt. Den tiden är förbi, i dag så agerar näringslivet fritt utan att ta hänsyn till vad politiker vill. Det är bra.  

Det handlar inte om girighet

För det andra verkar Socialdemokraterna ha missförstått hur ett aktiebolag fungerar. Huruvida ägarna får utdelning eller inte är i sammanhanget egentligen oviktigt. Det eventuella värdet som inte delas ut stannar i bolaget och blir en motsvarande värdeökning i aktiens pris. Med andra ord så handlar det bara om huruvida ägarna vill behålla likviditet i bolaget och öka dess värde eller om de själva vill ha likvida medel – pengarna är deras oavsett. 

Utdelningen är knappast ett tecken på ”girighet och egoism” – det handlar snarare om god företagsstyrning att inte sitta på för mycket likvida medel. 

Marknadsekonomin gör att pengar flyttas dit de gör mest nytta – att S inte får vara med och bestämma var pengarna ska hamna borde vara en självklarhet.

Det verkar som att Socialdemokraterna är upprörda över att ägarna av ett bolag får utdelning när det har varit goda tider. Nu råkar dock fallet vara så att Volvo bestämt att även anställda får utdelning i form av aktier när man gjort goda resultat. 

Nej till klåfingriga politiker

Det Magdalena Andersson och Daniel Suhonen avkräver Volvo är dåligt underbyggda symbolåtgärder. Om de av någon anledning tycker att Volvos anställda har en för dålig ekonomisk situation borde hon lyssna mer på sitt eget parti. Lönerna och villkoren ska bestämmas av arbetsmarknadens parter, inte klåfingriga politiker. 

Slutligen handlar det om att utdelningar är livsviktiga för välfungerande marknadsekonomier. Det gör att pengar kan flyttas från företag som inte behöver dem, som Volvo som permitterat sin personal, till exempelvis medicinföretag som i coronatider behöver nytt kapital. På så sätt kan man investera i läkemedel och medicinteknik. 

Med Magdalena Anderssons modell tvingas Volvo hålla kvar stora mängder pengar i sitt egna företag. Marknadsekonomin gör att pengar flyttas dit de gör mest nytta – att Socialdemokraterna inte får vara med och bestämma var pengarna ska hamna borde vara en självklarhet. 


Av Romina Pourmokhtari

Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet