Förstör inte glädjen för andra, supermammor

Barnen är nummer ett men du behöver också egentid. För att orka, hålla dig frisk och inte minst för att i ett längre perspektiv kunna vara en förebild för dina barn, skriver Malin Lernfelt.
Foto: COLOURBOX
Malin Lernfelt är liberal debattör.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

När du blir förälder är det viktigare än någonsin att värna dig själv och dina intressen.

Vi som unnar oss värdefull egentid rullas i tjära och fjädrar av moraliserande supermammor, skriver Malin Lernfelt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | FAMILJELIV. Under den senaste veckan har debatten om föräldrars egentid blossat upp igen till följd av en text i Kvällsposten (12/2) där en mamma beklagar sig över att hon känner sig pressad av andra att vilja ha egentid trots att hon inte alls vill det. I artikeln berättas om hur barnen sedan de föddes "varit första prioritet i livet" och att föräldrarna laddar batterierna tillsammans med familjen eftersom "de tycker om att umgås med varandra". 

Till skillnad från vilka då kan man ju undra? De som ibland låter sina barn vara med andra än föräldrarna och som därför till skillnad från Lina inte ser barnen som sin första prioritet och inte tycker om att umgås med familjen? 


SE MER: Malin Lernfelt och mamma Lina debatterar egentid i Opinion Live


Att som förälder känna ett behov av att då och då träna, läsa en bok, sova ut på morgonen eller umgås med andra vuxna människor och föra diskussioner om sådant man tycker är viktigt utan att ständigt bli avbruten av någon som spillt, behöver byta blöja, är törstig, slagit sig på knät eller bara vill pilla mamma eller pappa i örat, betyder inte att man inte prioriterar sina barn eller att man inte tycker om att vara med dem. Livet är inte svartvitt, det handlar inte om att välja mellan att aldrig släppa sina barn med blicken eller skita i dem fullständigt. 

Envisas man som mamma eller pappa med att hänga över barnets axel 24/7 tar man ifrån det en värdefull erfarenhet.

Egentiden gör dig till en bättre förälder

Alla som har barn vet att livet förändras. Allt annat är en omöjlighet. Från den stund man första gången håller sitt barn i famnen står det klart att man inte längre är nummer ett, att man är ansvarig för en annan människas väl och ve och att man resten av livet kommer att gå genom eld för att göra denna lilla människa lycklig. 

Det betyder dock inte att det är självklart att sluta vara en egen individ med egna intressen och behov och i stället bli en funktion vars enda mening och mål i livet är att ta hand om andra. Tvärtom är det kanske viktigare än någonsin att värna sig själv när man blir förälder. För att orka, hålla sig frisk och inte minst för att i ett längre perspektiv kunna vara en förebild för sina barn, på många olika sätt. Inte minst som kvinna. 

Dagens föräldrar lever med ständiga krav på perfektion. De skall servera den bästa hemlagade, närodlade, ekologiska, sockerfria maten. De skall hämta tidigt på förskola och fritids, läsa läxor med barnen varje dag, vara aktiva och engagerade i barnens idrottsföreningar, ha nystädade, nyrenoverade hem och därtill hitta på en massa roliga kreativa familjeaktiviteter varje helg och ledighet. Och nu räcker alltså inte ens det. 

Föräldrar måste kunna ta sig rätt till egentid, socialt vuxenliv och intressen utan att behöva möta moralism. Det gynnar hela familjen.

De förtappade själar som har mage att behålla en och annan vän från tiden före barnen kom, eller som nedlåter sig till att sitta en stund på Facebook, åka på spa utan barn eller boka in barnvakt och ha datenight med sin partner, skall rullas i tjära och fjädrar av supermammorna som känner behov av att basunera ut i offentligheten att de minsann inte behöver egentid. 

Barn behöver nära relationer med andra än föräldrarna

Ja, jag blir irriterad. Jag tror nämligen att det är oerhört viktigt för små människor att ha egna nära relationer med andra människor än sina föräldrar. Envisas man som mamma eller pappa med att hänga över barnets axel 24/7 tar man ifrån det en värdefull erfarenhet. Att vara det enda någon lever för kan också bli ett otroligt tungt ok att bära för ett barn, särskilt när det kommer upp i en ålder då det är dags att börja frigöra sig. 

Föräldrar måste kunna ta sig rätt till egentid, socialt vuxenliv och intressen utan att behöva möta moralism. Det gynnar hela familjen. Våga vägra Max Potta - i alla fall då och då. 


Av Malin Lernfelt

Liberal debattör