Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förstår inte M varför folk är så upprörda?`

Arin Karapet vill inte förstå Black lives matter. I stället går han till hårt angrepp mot människor med invandrarbakgrund som, i hans mening, klagar för mycket, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Daniel Vencu Velasquez Castro, styrelseledamot för S i Stockholm.
Arin Karapet, riksdagsledamot för Moderaterna.

Moderaterna väljer att svartmåla protesterna i Sverige med anledning av Black lives matter. I stället borde man skapa sig en förståelse för varför många är upprörda, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Nyligen kunde vi ta del av Moderaternas Arin Karapets artikel där han går till hårt angrepp mot människor med invandrarbakgrund som, i hans mening, klagar för mycket. Referenserna till demonstrationerna som ägt rum på olika platser i Sverige med anledning av Black lives matter är undermåliga och representerar inte i närheten alla de som fredligt demonstrerade. 

För i Moderaternas värld är det fåtalet som fuskar med bidrag, vandaliserar och begår brott som alltid är de som får representera en grupp som i all för lång tid bortprioriterats av samhället.

M väljer att polarisera

Det råder inga tvivel eller oenigheter mellan partierna. Begår du något brott, oavsett bakgrund ska du omhändertas och bli åtalad. Det är en vedertagen sanning som de flesta håller med om. Trots det väljer Moderaterna att polarisera debatten för att de saknar lösningarna på problemen med rasism, ojämlikhet och segregation. Föga förvånande från ett parti som gör sig beroende av Sverigedemokraterna. 

Att svartmåla en hel grupp och mena att de inte arbetar tillräckligt hårt är skamlöst och respektlöst mot svenska arbetare.

Våld är aldrig lösningen, inte heller skattesänkningar eller privatisering av välfärden. Det gläder mig att Arin är mån om sjuksköterskan som behöver ta semester eller busschauffören som behöver arbeta trots rådande pandemi. Problemet är att Moderaterna motsätter sig dessa grupper varenda gång de får chansen att stå upp för alla de som håller upp och bygger Sverige. 

Många kämpar hårt i förorten

Vi är många som har haft det tufft. Det är en del av oss och oftast en katalysator för politiskt engagemang. Argumentationen om att människor ska kämpa hårdare är verklighetsfrånvänt. I förorterna är det många som arbetar hårt. De jobbar som lokalvårdare, sjuksköterskor, undersköterskor, barnskötare och busschaufförer. 

Moderaterna med övriga borgerliga partier vill införa marknadshyror som hade höjt hyrorna markant för den vanliga knegaren, de vill försämra lagen om anställningsskydd och införa bidragstak. Sen undrar de varför människor är upprörda. Trots att folk arbetar och gör rätt för sig matchar inte deras löneutveckling de ökade levnadskostnaderna i samhället. 

M riktar ilskan åt fel håll

Förståelse för det svenska klassamhället är nog för mycket begärt av en moderat. Men att svartmåla en hel grupp och mena att de inte arbetar tillräckligt hårt är skamlöst och respektlöst mot svenska arbetare. Jag önskar att Arin och Moderaterna blev lika upprörda över det svenska klassamhället som de blir av fåtalet som vandaliserade. 

Det är inte trovärdigt att å ena sidan driva en politik som höjer hyrorna, privatiserar välfärden och drar ner på föreningsbidraget – och å andra sidan hävda att hårt jobb lönar sig, när grunden för välstånd ryckts ifrån människor.  

Jag föreslår att Arin åker ut och möter alla de som varje dag håller upp Sverige men får mötas av motgångar genom beslut som Moderaterna är med och driver igenom. 

Utan poliseskort förstås. 


Av Daniel Vencu Velasquez Castro

Styrelseledamot för S i Stockholm