Första svensken ska nå Mars – inom 20 år

Första svensken på Mars kommer som ingen annan att symbolisera ett land som strävar framåt och uppåt, skriver Mathias Sundin (L).
Foto: PRIVAT
Om en koloni etableras på Mars blir det den största utvecklingen i mänsklighetens historia, skriver Mathias Sundin (L).
Foto: / AP NASA
Mathias Sundin, riksdagsledamot (L).
Foto: PRIVAT

Att skicka en svensk till Mars är något alla svenskar kan samlas kring. Personen kommer som ingen annan symbolisera ett land som strävar framåt och uppåt, skriver riksdagsledamoten Mathias Sundin (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige har en chans att låta en högteknologisk tillväxtindustri växa fram i Sverige, samtidigt som vi bidrar till mänsklighetens utveckling. En rymdkapplöpning har börjat, Sverige har missat starten, men tack vare årtionden av rymdverksamhet har vi en plats knappt efter täten. 


LÄS MER: Därför gråter vi astronauter i rymden


För att komma ifatt behöver vi ha en tydlig idé om Sverige som rymdnation, något som saknats på regerings- och riksdagsnivå. Nu kan det bli ändring på det, när en rymdstrategi ska tas fram. Det är viktigt att den fångar upp det stora skiftet som nu sker inom rymdområdet. 

Elon Musk kan välja Sverige som bas

Tidigare var du tvungen att vara supermakt för att kunna driva rymdutvecklingen framåt på ett substantiellt sätt. Fortfarande är nationer viktiga, men nu har ett gäng entreprenörer klivit fram, med Elon Musk i spetsen, vilket kommer att skapa en accelererande utveckling. Om Sverige är på hugget kommer många av dessa att etablera sig i Sverige. Vi har både geografiskt läge och teknikkunnande för att kunna bli ett framstående rymdland.


LÄS MER: Gudrun Schyman: Kvinnorna betalar din Marsdröm, Fuglesang


Därför behöver målen i rymdstrategin vara konkreta, samtidigt som vi är beredda på att snabbt agera när nya möjligheter uppstår. Politikens främsta roll ska vara att undanröja hinder. Här är sex punkter som bör finnas med i rymdstrategin:


1. Utveckla Esrange. Raketbasen utanför Kiruna erbjuder ett mycket bra läge för uppskjutning av satelliter, men behöver utvecklas för att kunna klara det. Helst i samarbete med privat kommersiell partner.


2. Möjliggör rymdturism. Hittills har bara drygt 500 personer varit ute i rymden. Det kan ändras kraftigt när kortare resor upp i rymden börjar erbjudas. I Sverige finns entreprenörer som driver utvecklingen, och statliga myndigheten Rymdstyrelsen borde få i uppdrag att underlätta tillståndsprocesser.


3. Lag om asteroidbrytning. För att kunna bo och leva i rymden kommer mineraler och naturtillgångar på asteroider att behöva användas. Flera projekt, både kommersiella och inom forskning, kring asteroidbrytning finns runt om i världen, även i Sverige. USA och Luxemburg har tagit fram lagstiftning som reglerar rättigheterna till mineralerna, vilket gör att bolagen etablerar sig där. Sverige borde också ta fram en sådan lag.


4. Stöd till rymdstartups. Sverige är ett av världens mest framgångsrika startupländer, och nu finns flera olika möjligheter inom rymd, inte minst från satellitdata som ofta finns tillgänglig gratis. Svenska myndigheter behöver bli bättre på att hjälpa rymdstartups och European Space Agencys inkubatorsverksamhet kan med fördel utökas.


5. Fler svenska astronauter. Det är över tio år sedan Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, åkte upp till rymdstationen. Han behöver följas av fler. Inget inspirerar ungdomar att studera naturvetenskap, teknik och bli ingenjörer så mycket som astronauter. Dessa personer är främsta symbolen för människans vilja att ständigt utforska, och vi behöver fler sådana.


6. En svensk till Mars. Sedan 1972, då vi senast var på månen, har människan inte klivit på någon annan himlakropp än jorden. Mars är vår nästa stor upptäckt, nästa stora utforskning. Kan människan etablera sig där med en koloni, kommer det vara den största utvecklingen i mänsklighetens historia. Sverige kan inte leda ett sådant projekt, men vi kan delta i internationella samarbeten, eller med privata företag som SpaceX. På 2030-talet ska vi ha en svensk på Mars.

Att nå Mars skickar stark signal 

Att skicka en svensk till Mars är något alla svenskar kan samlas kring. Ett gemensamt projekt för vårt land. Personen kommer som ingen annan symbolisera ett land som strävar framåt och uppåt. Det skickar en mycket stark signal, inte minst till alla ungdomar, att inget är omöjligt. Ett sådant Sverige vill jag se.


Mathias Sundin

Riksdagsledamot för Liberalerna, Östergötland