Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskolan är inte någon förvaring

Lina Stenberg. Foto: / ©MATTIAS VEPSÄ 2012
Lotta Edholm (L). Foto: Lieselotte Van Der Meijs / LIESELOTTE VAN DER MEIJS

Landets största stad har en hög andel människor mitt i arbetslivet som varje dag jonglerar småbarnsliv med heltidsjobb. Vad är felet med att hitta politik för att bistå den här gruppen? skriver Lina Stenberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

På vilket sätt är förskolan ett snabbköp för oss småbarnsföräldrar, Lotta Edholm? Debattartikeln och frågan om snabbköpet vänder sig till Karin Wanngård (S), men den är lika mycket en fråga till stadens föräldrar. Varför vill vi inte vara med våra barn, är andemeningen.

Tyvärr är Edholms hållning inte ovanlig. Att moralisera kring föräldraskap är många tyckares favoritaktivitet. Och inget verkar få dessa att gå så i taket, som frågan om rätt till heltid även för föräldralediga.

Att ens överväga vad som är bäst för lillasyskonet eller förskolebarnet, verkar vara helt irrelevant. Det är föräldrarnas lättja som ska ältas.

 

LÄS MER: Gör inte förskolan till ett snabbköp för föräldrar

 

Men om vi lämnar de förmanande pekpinnarna därhän, är inte politik till för att lösa medborgarnas problem? Ett sådant, mycket påtagligt problem i Stockholm, är småbarnsföräldrars praktiska situation. Landets största stad har en hög andel människor mitt i arbetslivet som varje dag jonglerar småbarnsliv med heltidsjobb. Dessutom inte sällan med långa pendlingsavstånd. Vad är felet med att hitta politik för att bistå den här gruppen? Att ge pusselbitar, åtminstone kantbitarna, i det så svårlagda livspusslet?

Nej, det menar Edholm är att ge bjudgodis till föräldrar.

Snälla, förvräng inte den här debatten ännu mer. Förskolan är en pedagogisk verksamhet. Och vilka är skälen till att vissa barn men inte andra ska ha rätt till denna verksamhet?

Att antyda att förskolan bara är förvaring, är en rejäl känga till den utmärkta barnomsorg som landets förskolor bedriver.

 

Lina Stenberg

Kommunikationschef Tankesmedjan Tiden