Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försäkringskassan måste sluta motarbeta läkarna

David Eberhard.
Shutterstock.

Som det är nu har det i stället blivit närmast öppet krig i jakten på att få ner sjuktalen. Jag har haft flera fall där jag fått avslag på sjukintyg för patienter med allvarliga hjärnskador, skriver David Eberhard. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under en tioårsperiod runt millennieskiftet tredubblades antalet personer som var sjukskrivna till följd av psykiska besvär. Sedan minskade sjukskrivningarna under en period för att nu sedan några år tillbaka åter skjuta radikalt i höjden. 

Sjukskrivning är generellt sett ytterst passiviserande och leder till utanförskap och isolering. Faktorer som i sin tur är förenade med för tidig död och ett stort psykiskt lidande. Med undantag för några mycket allvarliga tillstånd är det svårt att se någon som helst nytta med längre sjukskrivningar för psykiatriska patienter. Det hela kompliceras ytterligare av att samtidigt som vi sjukskriver för mycket säger kulturen åt oss att vi är elaka om vi säger nej. I förlängningen leder det till en ovilja at gå emot patienten vilket gör att patienten ofta ställer sin egen diagnos med krav om sjukskrivning som följd.


LÄS MER: Vi felanvänder sjukskrivning 


Det är alltså fullt förståeligt att man på Försäkringskassan har fått nya direktiv i hur man ska minska sjukskrivningarna. Om Försäkringskassan och läkarkåren skulle göra gemensam sak i att tillsammans försöka hitta smarta strategier för att komma åt problemet, skulle detta säkert lyckas. Som det är nu har det i stället blivit närmast öppet krig där okunniga handläggare lägger sig i läkarnas sjukintyg på ett klåfingrigt sätt i jakten på att få ner sjuktalen, med bedömningar som är helt godtyckliga eftersom de inte har medicinsk utbildning. Jag har haft flera fall där jag fått avslag på sjukintyg för patienter med allvarliga hjärnskador. Så sent som häromveckan underkändes ett sjukintyg jag skrivit på en man som gick omkring med kniv på arbetsplatsen för att han var livrädd för att arbetskamraterna skulle döda honom. 

Samtidigt får jag återkommande information om andra personer som fått godkänt för sjukintyg där det står att hen har lite ont i magen för att hen tycker att chefen är dum. Man förefaller sätta en ära i att sila mygg men svälja kameler. I kampen mot sjukskrivningarna har Försäkringskassan alltså tyvärr hamnat snett. Vilket också det är förståeligt; detta är en svår knut att lösa. 


LÄS MER: Försäkringskassan borde gå kurs hos Skatteverket


Det finns ingen enkel lösning på problemet, men en, som jag ser det, nödvändig förändring av systemet är att skapa mycket större flexibilitet i deltidssjukskrivandet. I dag kan man endast vara sjukskriven 25, 50, 75 eller 100 procent. Det är för stora hopp och i stället borde man, precis som i KBT, kunna öka arbetandet med små steg i taget när det är medicinskt motiverat. Och endast sällan borde man bli 100 procent sjukskriven.

En annan viktig lösning på problemet är att försöka få befolkningen att förstå att sjukskrivning ofta är mycket destruktivt. Ju mer befolkningen har attityden att samhället är hårt, kallt och elakt eftersom man försöker få ner sjukskrivningstalen, desto mer skjuter sjukskrivningarna i höjden. För att kunna få ner sjukskrivningarna måste det finnas en allmän acceptans i befolkningen för att en sådan strategi faktiskt är rätt. Den acceptansen fanns under början av 2000-talet, men har sedan dess försvunnit. Jag menar att det är viktig faktor för varför sjukskrivningarna ökar som de gör. Det har blivit en mänsklig rättighet. 

Tyvärr är det sätt som Försäkringskassan nu agerar genom att godtyckligt, rättsosäkert och okunnigt stoppa vissa helt motiverade sjukskrivningar, men samtidigt låta andra magnifikt felaktiga sjukskrivningar gå igenom utan granskning, något som knappast hjälper upp situationen. Det enda som kommer att hända är att befolkningen blir ännu mer förbannade över alla konstiga avslag som regelmässigt sker. Och så blir det ännu svårare för oss läkare att låta bli att sjukskriva de som faktiskt skulle må mycket bättre av att jobba. 


David Eberhard

psykiater