Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försäkringskassan blåser oss i det tysta

Det här handlar om demokrati. Om en arrogant myndighet som försöker runda reglerna med argument som får varje tänkande individ att rodna av skam, skriver Stefan Sauk.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Skådespelaren Stefan Sauk har fått nog av Försäkringskassans trixande.
Foto: HENRIK JANSSON

I skymundan driver Försäkringskassan ett korståg mot oss patienter. De struntar i att vi har rätt till ersättning för vård i andra EU-länder. 

Det är en skandal som drabbar hundratusentals. Vad säger våra ledande politiker om det? skriver skådespelaren Stefan Sauk.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | FÖRSÄKRINGSKASSAN. Jag är skådespelare. Min kropp är mitt arbetsredskap. Om den inte fungerar kan jag inte utföra mitt jobb. Härom året fick jag problem med höften och insåg allvaret. Jag var tvungen att få den bästa möjliga behandlingen för att kunna fortsätta arbeta utan restriktioner.

I Sverige brukar vi framhålla hur bra vi är – alltid ett lysande föredöme för hela världen – så jag antog att det gällde även höftoperationer.

Jag kunde inte ha mer fel.

Sanningen är att svenska ortopeder använder en utdaterad metod som gör patienterna mer eller mindre funktionshindrade efter operationen. Mellan 20 och 25 procent drabbas av låghalthet, får infektioner, tvingas lägga springskorna på hyllan för gott – och så vidare. 

Jag åkte till Belgien för rätt vård

Jag fick snart reda på att det finns bättre metoder ute i Europa. Man kan få en så kallad ytersättningsprotes, där man sparar både lårben och lårbenskulan, och metoden har ett massivt vetenskapligt stöd. Det har gjorts över 400 000 operationer runtom i världen med denna metod. Det är ingen slump att den väljs av hockeyproffs och idrottsstjärnor som tennisikonen Andy Murray. (Nej, de söker sig inte till Sverige för vård. Wonder why?)

F-kassan har börjat tillämpa egna, hemmasnickrade, Kafka-tolkningar av våra rättigheter

Jag åkte till Belgien och blev opererad. Det var ett av de bästa besluten jag fattat. Nu lever jag som innan, helt utan inskränkningar. Jag idrottar i princip varje dag och mitt arbetsredskap är intakt, det hade det inte varit annars. Detta är en rättighet som alla svenskar har lagligt stöd för men som vi förvägras av Försäkringskassan. 

F-kassa säger nej till ersättning

Som många före mig ansökte jag om ersättning hos Försäkringskassan för behandlingen. Ersättningar för ytersättningsproteser har betalats ut i åratal i linje med EU:s så kallade patientrörlighetsdirektiv. Direktivet säger bland annat att vi EU-medborgare har rätt till ersättning för vård i ett annat EU-land om metoden bevisligen fungerar (på juristspråk: att den sker i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet – glasklart i det här fallet). Mycket är riktigt dåligt i EU, men patientrörlighetsdirektivet är genialiskt. 

Men något av en anti-demokratisk kupp har inträffat. Och ingen talar om det.

Försäkringskassan har börjat tillämpa egna, hemmasnickrade, Kafka-tolkningar av våra rättigheter. Det innebär att Försäkringskassan numera som regel säger nej till ersättning för denna väl fungerande vård, trots att vi har rätt till det. Målet verkar vara att hålla oss hemma så att den svenska ortopedkåren ska få ha oss i fred med sina gamla metoder (som de tror är billigare? Det är precis tvärtom. Och dessutom har kostnaderna ingenting att göra med rätten till EU-vård – den har man så länge det inte är orimligt dyrt och det är inte fallet med ytersättningsproteser.)

Jag och många med mig har överklagat och kommer att strida i flera instanser om det behövs.

En arrogant myndighet

Det här handlar om demokrati. Om en arrogant myndighet som försöker runda reglerna med argument som får varje tänkande individ att rodna av skam. 

Försäkringskassans argument för att säga nej byts ut hela tiden, i takt med att de förlorar mot dem som överklagar. Bland annat blundar de från att ytersättningsmetoden finns och fungerar utomordentligt väl. Behandlingens barnsjukdomar är borta sedan länge. Men eftersom svenska ortopeder inte orkat lära sig denna nya teknik så är metoden inget att ha. Alla argument har en sak gemensamt: De är genant bräckliga rakt igenom. 

Varför rundar ni EU-reglerna?

Den nya nej-linjen är tyvärr ett mönster. Inte bara vi höftpatienter blir blåsta. Vi ser hur exempelvis hur människor med sjuklig svettning, hyperhidros, också vägras ersättning för vård utomlands, trots att de har rätten på sin sida. 

Det är hög tid att sätta stopp för Försäkringskassans arrogans. Jag har två frågor: 

Varför rundar Försäkringskassan EU-reglerna och förvägrar oss den rätt vi har?  

Vad tycker våra riksdagspartier och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll om det? 


Av Stefan Sauk

Skådespelare