Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förödande platsbrist på akutsjukhusen

Vårdplatsbrist hotar på akutsjukhusen i Stockholm.
Foto: MAGNUS HALLGREN/ TT NYHETSBYRÅN
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Vänsterpartiet Region Stockholm.
Foto: Anna Drvnik

I elfte timmen svalde högerstyret i Stockholm stoltheten, lyssnade på barnmorskorna och lyfte upp förlossningskrisen på den politiska dagordningen. 

Nu är det hög tid att tag i nästa kris: den förödande vårdplatsbristen på akutsjukhusen i huvudstaden. Fortsätt på den inslagna vägen, lyssna på larmen från personalen, skriver Jonas Lindberg (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Omkring 20 personer dör varje år i Stockholm på grund av överbelastade akutmottagningar i kombination med platsbrist på sjukhusen. 20 ”potentiellt undvikbara dödsfall”. Siffran, som återfinns i Björn af Ugglas forskningsrapport från september, är svår att ta in.

Vi går nu mot jul, som är en tuff tid på akutmottagningarna varje år. För ett år sedan vittnade överläkaren på Danderyds sjukhus när han summerade julhelgen om ett hårt tryck på akutmottagningen, och en enorm brist på vårdplatser på sjukhuset.

Vänsterpartiet vill ersätta högerstyrets årliga besparingskrav på sjukhusen med konkreta ekonomiska satsningar, så att sjukhusledningarna får möjligheter att komma till bukt med vårdplatsbristen på riktigt.

Tyvärr finns det ingenting som tyder på att situationen har blivit bättre sedan dess. Beläggningsgraden på sjukhusen i Stockholm, som sticker ut i statistiken, är fortsatt kring 100 procent. Hundratals vårdplatser, motsvarande ett helt sjukhus, är i dag stängda eftersom det saknas personal.

Högern skyller på personalen

Det är just kombinationen av högt tryck på akuten och brist på platser på sjukhuset som riskerar att leda till undvikbara dödsfall. Att det stundtals är mycket att göra på akutmottagningarna är naturligt, men det är när patienter inte kan läggas in på sjukhusets avdelningar utan i stället får vård på akuten som patientsäkerheten äventyras.

Vänsterpartiet lyfte frågan på årets sista regionfullmäktige i Stockholm. Men i stället för att svara på frågor och ta ansvar vrider högerstyret all vårdkritik mot personalen. Att vårdpersonal som slitit hårt under pandemin förtjänar tacksamhet och respekt är ett helt okontroversiellt påstående som alla inblandade kan skriva under på. Debatten kan inte få tillåtas stanna där. Både personal och patienter kräver och förtjänar att vi tar den här frågan på allvar.

Tekniken hänger inte med

Antalet vårdplatser per invånare har sjunkit stadigt i de flesta europeiska länder de senaste decennierna, vilket i grunden är något bra. Det är en effekt av nya behandlingsmetoder och andra vetenskapliga framsteg.

Problemet i Sverige, där Region Stockholm återigen sticker ut, är att platserna har försvunnit snabbare än vad teknikutvecklingen mäktat med att kompensera för. Resultatet av det är dagens brist på bemannade sjukhussängar.

En annan politik är möjlig

Den långvariga platsbristen på Stockholms sjukhus är allvarlig, men vi behöver inte acceptera status quo. En annan politik är möjlig.

Vänsterpartiet vill ersätta högerstyrets årliga besparingskrav på sjukhusen med konkreta ekonomiska satsningar, så att sjukhusledningarna får möjligheter att komma till bukt med vårdplatsbristen på riktigt. Ett långsiktigt mål om 85 procents beläggningsgrad på akutsjukhusen bör införas snarast. Tillsammans kan vi vända den negativa trenden.


Av Jonas Lindberg

Sjukvårdspolitisk talesperson Vänsterpartiet Region Stockholm