Ulf Bjereld. Foto: Adam Ihse/TTUlf Bjereld. Foto: Adam Ihse/TT

Ulf Bjereld.

 Foto: Adam Ihse/TT
Margot Wallström. Foto: Linus Sundahl-Djerf/TtMargot Wallström. Foto: Linus Sundahl-Djerf/Tt

Margot Wallström.

 Foto: Linus Sundahl-Djerf/Tt

Förmenta Israelvänner skadar Israels sak

Publicerad

Margot Wallström kunde ha uttryckt sig mer exakt för att undvika missförstånd. Men det är beklämmande hur förmenta Israelvänner aldrig ifrågasätter Israels agerande, skriver Ulf Bjereld.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det diplomatiska bråket mellan Margot Wallström och Israel följer ett välkänt mönster. En svensk utrikesminister uttalar sig om den israelisk-palestinska konflikten och Israel rasar. I det här fallet påstår Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Margot Wallström ”förväntar sig att Israels medborgare ska blotta sina strupar för de som försöker att hugga dem”.

I Sverige följer företrädare för de borgerliga partierna (ofta från Liberalerna) efter och hävdar, som Jan Björklund i det här fallet, att ”Sveriges inställning blivit ensidigt Israelfientlig”.

Företrädare för de borgerliga partierna vill gärna få det till att Socialdemokraterna blivit ”Israelfientliga” och som inte missar något tillfälle att ensidigt kritisera Israel. Men den bilden är falsk. I min doktorsavhandling ”Svensk Mellanösternpolitik” (Carlssons, 1989) visar jag tydligt att det borgerliga regeringsinnehavet 1976-1982 inte i något relevant avseende innebar någon förändring av den svenska politiken vis-a-vis den israelisk-palestinska konflikten.

 

Den borgerliga regeringen kritiserade till och med Israel oftare och i hårdare ordalag än vad den socialdemokratiska regeringen tidigare hade gjort. Så kunde till exempel Liberalernas dåvarande partiledare och tillika utrikesminister Ola Ullsten 1980 ”med bedrövelse konstatera att Israel för närvarande bedriver en politik som inte blott står i strid med folkrätten, men också går stick i stäv mot principer som borde vara grundläggande för en demokrati som Israel”.

Under den senaste borgerliga regeringen tvekade inte heller utrikesminister Carl Bildt att gång på gång kritisera Israel på ett sätt som fick den israeliska regeringen att rasa mot Sverige. Under det svenska ordförandeskapet i EU anklagades Carl Bildt för att föra en uttalat antiisraelisk linje, som skulle göra EU irrelevant i fredsprocessen. Det vill säga samma argument som Israel i dag anför mot Sverige och Margot Wallström

I det nu aktuella fallet med Margot Wallströms uttalande angående palestinska knivattacker antar jag att hennes formuleringar inspirerats av Amnesty International, som talar om ett ”mönster av olagligt dödande” och som kräver att Israel ställer de ansvariga inför rätta. Amnesty International kritiserar Israel hårt och lyfter särskilt fram fyra incidenter som liknar ”utomrättsliga avrättningar”. Enligt nyhetsbyrån AFP har 58 palestinier och nio israeler dödats i oroligheterna.

 

De palestinska knivattackerna måste entydigt fördömas. Visst kunde Margot Wallström ha uttryckt sig mer exakt för att undvika missförstånd i frågan om huruvida Israel faktiskt gör sig skyldigt till utomrättsliga avrättningar. Men det är beklämmande – eller kanske snarare sorgligt – hur förmenta Israelvänner aldrig ifrågasätter Israels agerande utan ryggmärgsmässigt avfärdar den kritik som så många internationella humanitära människorättsorganisationer så många gånger riktat mot Israel.

Israel har en självklar rätt att existera inom säkra och erkända gränser. Men Israels sak skadas av politiker som aldrig förmår kombinera sitt stöd åt den israeliska staten med en kritik av Israels agerande, till exempel de olagliga och fredshämmande bosättningarna på palestinskt territorium. En sådan ensidighet innebär en björntjänst åt alla de fredsfrämjande krafter på båda sidor av konflikten, som slåss för att både Israel och Palestina måste följa folkrätten, utveckla demokratin och efterleva de mänskliga rättigheterna.

 

Ulf Bjereld

Ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag