Mitt val att studera till lärare ifrågasätts varje dag, skriver Jessica Schedvin. Foto: Shutterstock (genrebild) och privat
Mitt val att studera till lärare ifrågasätts varje dag, skriver Jessica Schedvin. Foto: Shutterstock (genrebild) och privat

Förlåt för att jag valde läraryrket

Publicerad

Snart börjar jag mitt sista år på lärarprogrammet. Jag skulle inte kunna tänka mig ett annat yrke.

Trots det ifrågasätts mitt yrkesval varje dag. Därför vill jag be om ursäkt, skriver Jessica Schedvin, lärarstudent.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Läraryrket är fantastisk av många olika skäl. Likaså är skälen som mina antagonister presenterar många. Det är till dessa jag vill be om ursäkt.

Låt mig ge några exempel på hur det brukar låta när jag pratar med människor om mitt val av yrke.

 

”Jag hade aldrig valt läraryrket. Det är för låg lön.”

Detta argument innebär att hjärna går före hjärta. Hade jag också brytt mig någonting om löneaspekten på mitt kommande yrkesval hade jag inte heller valt läraryrket. Nu är det inte viktigt för mig. Viktigare är det att jag under min yrkesverksamma tid får arbeta med någonting som jag tycker är roligt. Det gör det värt i längden.

Förlåt för att jag valde fel. Jag vill arbeta som lärare trots lönen.

 

”Jag vill ha ett seriöst yrke. Men det är ju soft att leka på arbetstid.”

Sedan i förrgår fick jag frågan varför jag inte visste hur man odlar upp morötter från de man köper i affären. Jag är ju lärare. Likt detta får jag ofta frågor om jag kan rekommendera lekar till diverse barnkalas. Det är ju sådant som lärare gör.

Förlåt för att jag valde fel. Detta är ingenting som jag får lära mig i utbildningen till gymnasielärare.

 

”Vad bra att du är lärare. Då kan du ju bli skolpolitiker!”

Jag pluggade specialpedagogik för verksamma lärare vid sidan av min lärarutbildning i våras. Under en kaffepaus med tre andra kursdeltagare kommenterade de direkt att de hade orkat att vara lärare i max fem år. De spådde att det är ungefär är den tiden som jag kommer stå ut. Och eftersom jag tycker att politik är roligt kan jag satsa på politiken. Det var dessa lärare överens om.

Förlåt för att jag valde fel. Men jag vill arbeta som lärare i hela mitt liv.

 

”Jag vill inte vara administratör.”

Myten om lärare som administratörer sprider sig. Det är främst synd ur diskussionen gällande den allt mer ökade administration som sker inom läraryrket. När det finns en sanning som sprids på skadas upphovet av sanningen. Så är det här. Jag har valt läraryrket för att jag älskar att undervisa. Sedan inser jag att administration kommer att ingå. Det skrämmer inte mig, så länge jag får ägna merparten av min tid åt undervisning. Och så är det.

Förlåt för att jag valde fel. Jag vill både undervisa och administrera.

 

”Orka gå en så lång utbildning!”

Detta argument får jag ofta höra från jurister och läkare. Att säga mer om detta är oväsentligt.

Förlåt för att jag valde fel. Jag tycker dock att lärarprogrammet är en riktigt rolig utbildning. Så pass att jag kommer studera ett år länge än mina kursare. Så det så.

 

”Nästan sex års utbildning? Då hade du ju kunnat bli jurist eller läkare i stället.”

Det hade jag säkerligen kunnat bli, men det är inte läkare, jurist, busschaufför, fritidspedagog eller vilket annat yrke som helst.

Förlåt för att jag valde fel. Jag har valt lärare för att jag vill bli det. Annars hade jag valt någonting annat.

 

Jag kommer aldrig be om ursäkt för att jag har valt läraryrket. Trots att dessa ord kommer från elever, verksamma lärare och studenter. Elever betonar ofta att det är tråkigt i skolan, men studenter i min ålder är ofta mindre nyanserade än mina gymnasielever som i alla fall förklarar sitt agg mot läraryrket. De har en direkt erfarenhet av skolans värld och befinner sig i ett stadie då det är förståeligt att de vill komma i väg från skolans korridorer och prova på någonting annat.

Jag får ofta höra att jag ska hoppa av när jag kan. Ofta från verksamma lärare, vilket är det mest upprörande, då man som lärare har ett viktigt uppdrag i att sprida ordet om varför man valde läraryrket från början. Inte för att locka fler eller sälja in yrket, utan berätta om yrket för att visa en nyanserad bild av vad yrket faktiskt innebär.

 

Ingen köper grisen i säcken. Det finns negativa saker med alla yrken. Att läraryrket har en allt för låg lön är inte min största farhåga med mitt kommande yrke, för det är någonting som jag är medveten om och accepterar. Det är beklagligt, men ingen nyhet. Istället oroar jag mig för att inte få arbeta med en bra huvudman och att inte kunna göra tillräckligt för elever som behöver extra stöttning. Att inte känna att jag själv får ut någonting av yrket.

Jag har valt läraryrket för att jag älskar det. Och den bilden måste spridas. För att lärare ska slippa ursäkta sitt fantastiska yrkesval.

 

Jessica Schedvin, lärarstudent och liberal debattör 

Den här debattartikeln har även publicerats på skribentens blogg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag