Sverige agerar för tafatt och otillräckligt för att förebygga bort­rövanden, menar skribenterna. Foto: LARS ANDERSSON Foto: Lars Andersson
Sverige agerar för tafatt och otillräckligt för att förebygga bort­rövanden, menar skribenterna. Foto: LARS ANDERSSON Foto: Lars Andersson

"Förhindra barn att rövas bort med vassare lag"

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Bortrövanden underlättas av en utbredd brist på kunskap inom socialtjänst och rättssammanhang. Domare och nämndemän tvekar att sätta ner foten i komplicerade vårdnadstvister därför att man upplever sig behöva avgöra i konflikter mellan vuxna.

I själva verket missas barnets perspektiv. Att skiljas från en av sina föräldrar permanent och föras bort till ett helt annat land till ett språk och en kultur som är helt främmande - det är barnets hotbild.

Lagstiftningen behöver skärpas på flera områden. Försök till grov egenmäktighet är inte straffbart. Innan bilder på bortrövade barn kan användas, finns ett flertal restriktioner som äger företräde. Synen att barn som hålls i främmande land med tiden anses "ha acklimatiserat sig" och därför avskrivs. På alltför många områden agerar Sverige för tafatt och otillräckligt för att förebygga bort­rövanden.

 

Sverige behöver snarast aktivera larmnumret 116 000 dit man kan ringa så fort man anar att ett barn rövas bort. Vi behöver ett snabbare agerande från tull och polis vid gränsstationer när ett barn är på väg att föras bort från ­Sverige. När en förälder befaras föra bort sitt barn skall umgängesrätten inhiberas med omedelbar verkan. Detta är några av de åtgärder som krävs för att minska antalet bortrövade barn från Sverige och krafttag måste tas nu!

 

Annelie Enochson, KD, Jonas Gunnarsson, S, Eva Lohman, M, Solveig Zander, C, och ­ Maria Lundqvist Brömster, FP, representerar Saknade Barns Nätverk i Riksdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag