Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företagare måste kunna känna samma trygghet

Detta är ett viktigt fokus för regeringen framöver, skriver Annika Strandhäll (S) i en replik.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Du ska inte behöva vara expert på socialförsäkringar för att ha ett bra skydd som företagare, skriver Annika Strandhäll (S) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | VÄLFÄRD. När familjen växer, ohälsan drabbar eller ett långt arbetsliv går mot sitt slut, ska tryggheten vara självklar och samhället finnas där. Och det ska gälla oavsett om du försörjer dig genom att vara anställd eller som egenföretagare.

 

LÄS MER: Stoppa hetsjakten på oss småföretagare

 

Ofta tar det tid innan det finns möjlighet att ta ut lön från ett nystartat företag, som föräldrapenning och sjukpenning sedan kan grundas på. Ohälsan kan ändå drabba och familjen kan få tillökning. 

Därför har den som startat ett företag haft ett skydd som gjort att den ändå kunnat få sjukpenning eller föräldrapenning, då beräknat på att man skulle haft ett liknande jobb som anställd. Detta har förlängts till att gälla under de första tre åren och gäller nu samtliga bolagsformer.

Så ska vi stärka välfärden

För att vi ska klara av att stärka välfärden och lyckas med integrationen behöver Sverige fler och växande företag. Det är hos små och medelstora företag som majoriteten av jobben växer fram, vi behöver fler som vågar ta steget till att bli företagare och fler som vill fortsätta att utveckla sina företag. Det är en viktig del även i Januariavtalet. Därför vill regeringen fortsätta göra det tryggare att starta och driva företag. En viktig del i detta är den utredning om företagare och trygghetssystem som ska vara klar till sommaren. 

 

LÄS MER: Löfvens stora misstag hotar den svenska välfärden 

 

I en tid där det blir allt vanligare att människor går in i och ut ur rollen som företagare, eller kombinerar anställning med företagande, ska du inte behöva vara expert på socialförsäkringar för att ha ett bra skydd. Detta är ett viktigt fokus för regeringen framöver.

Ska känna samma trygghet som andra 

Sveriges företagare ska ha ett socialförsäkringssystem som vid varje given tidpunkt gör att egenföretagare, småföretagare och människor som kliver in och ur företagarrollen känner samma trygghet som andra. 

Vi kommer att prioritera att göra mer för småföretagares trygghet.

 

Av Annika Strandhäll (S) 

Socialförsäkringsminister