Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företag står helt utanför skyddsnätet

Mats Eriksson.
Foto: Privat.
Annika Strandhäll (S).
Foto: Christian Örnberg

Mängder av företagare kommer att stå helt utanför skyddsnätet i sitt verksamma arbetsliv, trots att vi betalar skatt. Hur går det ihop socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)? skriver Mats Eriksson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hej Annika Strandhäll.


Jag heter Mats Eriksson och är småföretagare. Du vet en sådan där enmansföretagare som kämpar varje månad för att få ihop sina slantar. Jag har precis fått ett papper i handen där det står att jag är sjukskriven. Men vad ska jag göra med det? För jag måste ju jobba ändå för att få ihop mina slantar, så att jag kan betala in till staten men ändå inte ta till mig alla förmåner som en anställd har.

Nu får jag gå här i 14 dagar utan någon ersättning överhuvudtaget, eftersom det är jag själv som betalar ut min lön och inte har kunnat bygga en buffert som ett större företag kunnat göra.

Detta för att jag driver ett aktiebolag och inte en enskild firma eller ett handelsbolag. Om så hade varit fallet hade jag kunnat tillgodoräkna mig sjukförsäkring med en karensdag.

Detta kommer att få förödande konsekvenser i ett längre perspektiv då många företag inte inser att en låg lön, eller inte någon lön alls, under en längre period utarmar det sociala skyddsnätet. Detta både när det gäller sjukförsäkring och pensionsberättigade inkomst.


Det finns företag där hela familjer verkar i, med minimalt löneuttag eller inget uttag överhuvudtaget. Detta, Annika Strandhäll, är en tickande bomb inför framtiden. Mängder av företagare kommer att stå helt utanför skyddsnätet i sitt verksamma arbetsliv.

 Småföretagare sliter hårt med långa arbetsdagar, ofta sju dagar i veckan och utan semester. Man brinner ju för sin verksamhet som håller mindre städer och glesbygd vid liv. Lönen kanske inte är det viktigaste. Det finns andra värderingar som håller företagarandan i gång och Sverige levande.

Ändå vill du höja kostnaderna för mig med 25 procent om jag skulle bli långtidssjukskriven. Hur tänker du egentligen? Varför skall inte jag få ta del av det sociala skyddsnätet när jag är som småföretagare plikttroget månad ut månad in betalat för detta sedan 1996, när startade mitt företag?


Jag måste en vara guldklimp för dig och regeringen som pumpar in pengar varje månad, men som ni ändå slipper ta ansvar för.

Och hur tror du att jag överhuvudtaget skulle våga ta klivet till att våga anställa och utveckla mitt företag? Nu har du lagt ner så mycket med tid på ett förslag som du med all förmodan kommer att lägga åt sidan. Tänk vad mycket negativ energi detta har skapat för dig i stället för att du lagt denna tid på att lära sig förstå en företagares vardag. Det hade skapat positiv energi i stället, där vi bygger broar för ökad förståelse för varandra. Jag sträcker gärna ut en hand där vi tillsammans bygger kunskap och förtroende för varandra – samt ett socialt skyddsnät som gäller för alla oavsett bolagsform.


Varma Hälsningar,


Mats Eriksson

En Företagares Vardag

Styrelseledamot Småföretagarnas Riksförbund


■ På tisdagseftermiddagen backade regeringen med förslaget som innebär att arbetsgivarna ska ta ett större ekonomiskt ansvar för långa sjukskrivningar.