Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förenklad faktakoll är dömt att misslyckas

Foto: Fox News.
Erik Hörstadius.

Samhällsdebatt är mycket mer komplex än enkla faktakollar. Den bistra realiteten är att rätt och fel hör hemma mest i frågesporter, skriver journalisten Erik Hörstadius. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En journalistisk trend på stark frammarsch är faktakollen. Tanken är att den som far med lögner i offentligheten ska få dessa avslöjade av experter och statistiker. Trollen spricker i ljuset, upplysning och demokrati vinner mark. En vacker tanke - men ack, så farlig. För sanningen är ett svårkontrollerat vapen som lätt kan explodera i händerna på användaren.

Ett pinfärskt exempel på faktakoll är amerikanska Fox News omdebatterade reportage om ett mångkulturellt Sverige i våldtäktsplågat förfall. 

Helt klart innehöll skildringen flera obevisade och kontroversiella påståenden. Som att  flyktingarna ökar på vapenvåld och brottslighet och att det finns “no  go”-zoner polisen inte vågar sig in i. Detta föranledde public service-organet SVT Nyheter att göra en “faktagranskning”. Och allt vore väl frid och fröjd om det faktiskt gick att etablera ett  objektivt “facit”, à la "På spåret". Oslo är huvudstad i Norge. Titanic  sjönk 1912. 

Men SVT:s granskning misslyckas kapitalt med detta. Inga som helst hårda bevis presteras. Vilket inte är konstigt. Metodproblemen är ju gigantiska. Hur definiera en “no go-zon”? Hur kolla flyktingars brottslighet när BRÅ inte längre för statistik över etnicitet? Och vad är en “flykting”? Räknas ekonomiska migranter?

Konstig är däremot den magistrala ansatsen. Följden blir ju att SVT framstår som en snarstucken besserwisser. Samt att reportaget får större spridning än det förtjänar. 


LÄS MER: Medierna blir en del i cirkus Trump 


En annan fara med faktakoll-journalistiken är det pinsamt platta fallet när dess företrädare själva kommer med felaktiga fakta. 

Som när DN:s USA-korrespondent skulle kommentera Fox News-reportaget i amerikansk tv. Han sa då att en stor majoritet av svenskarna backat upp den generösa invandringspolitiken, vilket går på tvärs mot uppmätta attityder i frågan (se bland annat SOM-institutet). Faktagranskning, någon?

Ni minns kanske drevet mot författaren Katerina Janouch?

Förkämparna för faktakoll granskar ogärna organ som DN, som anses stå på rätta sidan i kontroversiella frågor som invandringen. Medan en enskild medborgare med avvikande åsikter kan råka ut för rejäl faktakölhalning. Ni minns kanske drevet mot författaren Katerina Janouch? Till och med statsministern gick på henne. Det var skändligt - men också dumt. Dumt eftersom det göder känslan att det finns en Maktens Sanning som ska pådyvlas folket. Vilket mörka krafter förstås tjänar på.Det finns, som bekant, tre former av lögn. Lögn, förbannad lögn och statistik. Och så har vi Donald Trump. Han tycks ha uppfunnit en egen variant, där överdrifterna, falsarierna och de osakliga påhoppen till slut blir så många, att de liksom drunknar i varandra. 

Att bekämpa sådana som Trump med pretentiös och förenklande faktakoll är därför dömt att misslyckas. 

Det finns, som bekant, tre former av lögn.

Den bistra realiteten är att rätt och fel hör hemma mest i frågesporter. Samhällsdebatt är mycket mer komplex än så. Man får ge och ta i jämlik dialog, redovisa sina källor, erkänna att tolkningsmöjligheterna ofta är fler än en.

Med starka grundvärderingar plus några doser ödmjukhet och nyfikenhet ska det nog ordna sig ändå.


Erik Hörstadius 

Journalist