Foto: Fox News.Foto: Fox News.
 Foto: Fox News.
Erik Hörstadius.Erik Hörstadius.
Erik Hörstadius.

Förenklad faktakoll är dömt att misslyckas

Publicerad

Samhällsdebatt är mycket mer komplex än enkla faktakollar. Den bistra realiteten är att rätt och fel hör hemma mest i frågesporter, skriver journalisten Erik Hörstadius. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En journalistisk trend på stark frammarsch är faktakollen. Tanken är att den som far med lögner i offentligheten ska få dessa avslöjade av experter och statistiker. Trollen spricker i ljuset, upplysning och demokrati vinner mark. En vacker tanke - men ack, så farlig. För sanningen är ett svårkontrollerat vapen som lätt kan explodera i händerna på användaren.

Ett pinfärskt exempel på faktakoll är amerikanska Fox News omdebatterade reportage om ett mångkulturellt Sverige i våldtäktsplågat förfall. 

Helt klart innehöll skildringen flera obevisade och kontroversiella påståenden. Som att  flyktingarna ökar på vapenvåld och brottslighet och att det finns “no  go”-zoner polisen inte vågar sig in i. Detta föranledde public service-organet SVT Nyheter att göra en “faktagranskning”. Och allt vore väl frid och fröjd om det faktiskt gick att etablera ett  objektivt “facit”, à la "På spåret". Oslo är huvudstad i Norge. Titanic  sjönk 1912. 

Men SVT:s granskning misslyckas kapitalt med detta. Inga som helst hårda bevis presteras. Vilket inte är konstigt. Metodproblemen är ju gigantiska. Hur definiera en “no go-zon”? Hur kolla flyktingars brottslighet när BRÅ inte längre för statistik över etnicitet? Och vad är en “flykting”? Räknas ekonomiska migranter?

Konstig är däremot den magistrala ansatsen. Följden blir ju att SVT framstår som en snarstucken besserwisser. Samt att reportaget får större spridning än det förtjänar. 

 

LÄS MER: Medierna blir en del i cirkus Trump 

 

En annan fara med faktakoll-journalistiken är det pinsamt platta fallet när dess företrädare själva kommer med felaktiga fakta. 

Som när DN:s USA-korrespondent skulle kommentera Fox News-reportaget i amerikansk tv. Han sa då att en stor majoritet av svenskarna backat upp den generösa invandringspolitiken, vilket går på tvärs mot uppmätta attityder i frågan (se bland annat SOM-institutet). Faktagranskning, någon?

Ni minns kanske drevet mot författaren Katerina Janouch?

Förkämparna för faktakoll granskar ogärna organ som DN, som anses stå på rätta sidan i kontroversiella frågor som invandringen. Medan en enskild medborgare med avvikande åsikter kan råka ut för rejäl faktakölhalning. Ni minns kanske drevet mot författaren Katerina Janouch? Till och med statsministern gick på henne. Det var skändligt - men också dumt. Dumt eftersom det göder känslan att det finns en Maktens Sanning som ska pådyvlas folket. Vilket mörka krafter förstås tjänar på.

 

 

Det finns, som bekant, tre former av lögn. Lögn, förbannad lögn och statistik. Och så har vi Donald Trump. Han tycks ha uppfunnit en egen variant, där överdrifterna, falsarierna och de osakliga påhoppen till slut blir så många, att de liksom drunknar i varandra. 

Att bekämpa sådana som Trump med pretentiös och förenklande faktakoll är därför dömt att misslyckas. 

Det finns, som bekant, tre former av lögn. 

Den bistra realiteten är att rätt och fel hör hemma mest i frågesporter. Samhällsdebatt är mycket mer komplex än så. Man får ge och ta i jämlik dialog, redovisa sina källor, erkänna att tolkningsmöjligheterna ofta är fler än en.

Med starka grundvärderingar plus några doser ödmjukhet och nyfikenhet ska det nog ordna sig ändå.

 

Erik Hörstadius 

Journalist

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag