Anders Adali.Anders Adali.
Anders Adali.

Våldet har trappats upp till en helt annan nivå

Publicerad

Jag blev dömd till sju år fängelse i Finland satt på sluten avdelning. De åren räddade mitt liv. Sedan jag kom ut har både samhället och de kriminella blivit hårdare, skriver före detta värdetransportrånaren Anders Adali. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter ett liv som grovt kriminell i tio år, där jag specialiserade mig på värdetransportrån, har jag en inblick och förståelse som andra inte har. Jag blev dömd till sju år fängelse i Finland och satt på en sluten avdelning. De åren räddade mitt liv, för vem vet var jag hade varit i dag om brottskarriären hade fortsatt. 

Sedan jag kom ut har både samhället och de kriminella blivit hårdare. Förr fanns det regler om att inte skada någon och alltid minimera risken mot personerna som blev utsatta. Nu är det desperata tider och då gör människor desperata saker, som att köra med bilar rakt in i köpcentrum på dagtid när det finns ett stort antal människor i rörelse. Det är en tidsfråga innan någon oskyldig skadas, i värsta fall dödas. 

Individerna som gör dessa brott är extremt svåra att rädda. De har varit kriminella i många år och lever ett liv där grov kriminalitet, våld och droger är vardag. Ett fängelsestraff kan alltid få en del att börja tänka om, men det kan även göra att de blir ännu mer insyltade. För från samhället får du knappt någon hjälp att ta dig ur kriminaliteten. Av egen erfarenhet vet jag att det nästan är lönlöst utan nära och kära. Jag vet vad som krävs och det krävs mycket mer att bli en vanlig Svensson än att fortsätta vara kriminell i det läget. 

 

LÄS MER: Därför brände jag bilar

 

Just därför ska vi koncentrera oss på de unga. Det är de unga killarna som rånar folk på gatan, skolan, på klubbar, på stan eller i någons hem. Killarna, eller som jag säger, barnen i förorten. Det är barn som inte förstår konsekvenserna av deras agerande och samhället gör inget åt saken. 

Om inte dessa barn förstår eller blir uppläxade om vad som är rätt eller fel, hur kommer deras syn på andra människor och samhället vara om tio år? De kommer att ha noll respekt och vara en plåga för samhället. 

Men tänk om det blev påföljder?

Dessa ungdomar vet hur de ska utnyttja systemet så att de inte blir straffade. För som det är i dag får de inga påföljder för sina handlingar. När ungdomarna tas av polisen förhörs de snabbt, socialen kontaktas och i bästa fall kör polisen hem dem om de inte släpps på plats.

Men tänk om det blev påföljder? Tänk om vi kunde “straffa” dem för deras handlingar och i slutändan kunde utbilda dem i vad som är rätt och fel? Det kan vi. För är det någon man ska peka fingret på så är det föräldrarna. Det är föräldrarnas ansvar att ha koll på vad deras barn gör och lära dem hur de ska bete sig. Det är de som ska bestraffa eller läxa upp sina barn och ingen annan.

 

LÄS MER: Låt föräldrarna betala för vandaliseringen 

 

Polisen, socialen, skolan, föräldrar, barn och personen eller personerna som blivit utsatt för ett brott borde alla sätta sig ner och prata om vad som har hänt. Ungdomarna som utsätter individer för diverse brott måste nämligen se hur det påverkar offren. Vi har alla empati inom oss och det kan vara en avgörande sak hos dessa unga brottslingar. 

Familjen vars barn som har gjort ett brott eller liknande skulle också kunna straffas ekonomiskt, enligt min mening. Det barnbidrag, studiebidrag eller annan ekonomisk hjälp familjen får ska tas ifrån dem ett tag. Tyvärr kommer det att drabba familjer som har det svårt redan, men har du inte koll på vad ditt barn gör så får du ta ditt ansvar ekonomiskt.

Ett bootcamp eller militärläger vore underbart. Konceptet finns i USA och det vore lysande om vi hade samma sak här. Några månader med militär disciplin kommer ungdomarna garanterat att lära sig vett och etikett på en helt annan nivå. De kommer förstå vad hårt arbete och respekt är. 

 Jag är verkligen orolig för hur framtiden kommer se ut.

Detta må möjligen vara radikala idéer, men det kanske är ett måste för att dessa ungdomar ska förstå att det blir konsekvenser av sitt agerande. För jag är verkligen orolig för hur framtiden kommer se ut. Vi vet alla att våldet har trappats upp till en helt annan nivå och att det är nu vi måste ta tag i problemet.

 

Anders Adali 

Före detta värdetransportrånare, nu säkerhetsexpert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag