Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fördubbla pengarna och utrota barncancer

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.Foto: OLLE SPORRONG
Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson.Foto: Fredrik Wennerlund

Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer – 350 barn varje år. Ett svårare besked för en hel familj är svårt att föreställa sig. Och den familj som drabbas måste kunna lita på att den svenska vården fungerar omedelbart. 

Därför vill Moderaterna ta fram en nationell barncancerstrategi, skriver Ulf Kristersson och Camilla Waltersson Grönvall på Internationella barncancerdagen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Stora vetenskapliga steg framåt har tagits inom barncancervården de senaste åren, och i dag överlever åtta av tio barn. Vi som minns hur det var för bara några decennier sedan förstår hur stora de framstegen är. Då överlevde få barn i många av de vanliga cancersjukdomarna. Men fortfarande är cancer den vanligaste dödsorsaken för barn under 15 år.

Varje barn som dör är en påminnelse om att vården och forskningen och politiken har mer att göra.

Uppdatera cancerstrategin

Det första handlar om att uppdatera den nationella cancerstrategin, som sedan 2009 har spelat en avgörande roll för att stärka den svenska cancervården. Det är en förutsättning för att kunna ta tillvara på den banbrytande forskningen och utvecklingen som skett inom cancerområdet. En uppdaterad cancerstrategi behöver innehålla allt från diagnostik med hjälp av artificiell intelligens och biomarkörer, till ökade möjligheter till mer individuell cancerbehandling.

Men det är inte tillräckligt för att vinna över barncancern. Barn drabbas av andra typer av cancer än vuxna, och reagerar dessutom annorlunda på behandlingar. Barn har också helt andra behov av eftervård.

Fem viktiga insatser

Därför behövs också en nationell strategi mot barncancer. Den måste vara en central del av den samlade nya cancerstrategin. Och fem delar måste ingå:

Fördubbla de nationella pengarna till barncancervården. Barncancervården har inte haft tillräckligt långsiktiga och förutsägbara ekonomiska förutsättningar.

Erbjud hela familjen rehabilitering och psykosocialt stöd. När ett barn drabbas av cancer, så drabbas hela familjen. Det är vanligt att både det sjuka barnet och familjen drabbas av psykisk ohälsa efter avslutad behandling, därför ska hela familjen erbjudas stöd och rehabilitering.

Obligatoriska kontaktsjuksköterskor och anhörigstödjare. Anhörigstödjare och kontaktsjuksköterskor ökar tryggheten. Det stödet måste därför bli en naturlig del av cancervården och vi måste säkerställa en trygg övergång från barncancervård till vuxen cancervård.

Förbättrad samordning. Vid övergången från barncancervård till reguljär cancervård uppstår ofta ett glapp, där det är otydligt vart man ska vända sig för att få råd, stöd och hjälp.

Mer forskningspengar. Idag tar Barncancerfonden ett stort ekonomiskt ansvar för forskningen kring barncancer i Sverige. Det är bra, men staten måste ta ett större ansvar än i dag. Det borde vara en del av den kommande forskningspropositionen.

Utrota cancern!

Utöver det här föreslår vi också regelbunden uppföljning för alla barncanceröverlevare, att det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning genomförs och att den palliativa vården kvalitetssäkras. Vi måste också undersöka möjligheten att inrätta en specialistutbildning i barncancervård.

En av vår tids viktigaste medicinska uppgifter är att utrota cancern. Sverige ska erbjuda världens bästa vård till cancersjuka barn och deras familjer. Mycket har gjorts, mycket är redan bra, och mycket mer måste göras. Det börjar med en genomtänkt nationell strategi mot barncancer.

 

Av Ulf Kristersson (M)

Partiledare

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Socialpolitisk talesperson