Hans Linde (V). Foto: SARA STRANDLUNDHans Linde (V). Foto: SARA STRANDLUND
Hans Linde (V).  Foto: SARA STRANDLUND
Margot Wallström (S). Foto: MAJA SUSLIN/TTMargot Wallström (S). Foto: MAJA SUSLIN/TT
Margot Wallström (S).  Foto: MAJA SUSLIN/TT

Förbjud vapenexporten till diktaturer, Wallström

Publicerad

2011 beslutade riksdagen att skärpa reglerna för vapenexport till diktaturer. Sex år senare väntar vi fortfarande, skriver Hans Linde (V). 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag presenterar Margot Wallström sin utrikespolitiska deklaration. Vi kommer få höra utrikesministern tala om frihet, fred och mänskliga rättigheter, om feministisk utrikespolitik och vårt land som en ”humanitär stormakt”. Utrikespolitiska deklarationer är viktiga, men det är än viktigare hur de omsätts i det dagliga utrikespolitiska arbetet. Vi har varit många som applåderat och inspirerats när regeringen omsatt retoriken i satsningar på kvinnliga medlare, erkännande av Palestina och markeringar mot såväl diktaturen i Saudiarabien som Trumps attacker mot aborträtten.

Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd vittnar om att det varit en politik som vunnit respekt runt om i världen. 

 Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd vittnar om att det varit en politik som vunnit respekt runt om i världen. Men på andra områden har klyftan mellan retoriken och den förda utrikespolitiken känts betydligt större. När regeringen åkt till Saudiarabien och Iran med det svenska näringslivet för att främja svensk export, fördjupat samarbetet med Nato eller vägrat erkänna Västsahara, så har de storslagna orden från de utrikespolitiska deklarationerna känts avlägsna. På inget område har skillnaden i retorik och verklig politik varit så stor som när det kommer till vapenexporten. 

 

LÄS MER: Blunda inte med ena ögat nu, Wallström 

 

Under 2016 har tillstånd för vapenexport beviljats till Saudiarabien, Thailand, Qatar, Pakistan och Förenade Arabemiraten, bland andra. Även om regeringens företrädare vägrar ta ordet diktatur i sina munnar kan dessa stater på inget sätt kallas för demokratier. 

I Filippinerna har 7000 människor dödats sen president Duterte tillträdde i juni. I en dödandets ekonomi tjänar dödspatruller pengar på att mörda påstådda narkomaner och knarklangare. Detta har inte hindrat regeringen från att aktiva främja vapenexport till landet. Svenska företrädare talar sig varma om export av ubåtar och övervakningssystem i filippinsk press och när näringsministern besökte landet i november var vapentillverkaren SAAB en självklar del av delegationen. Samma vecka som en ny svensk ambassad invigdes i Manilla, öppnade SAAB ett nytt försäljningskontor - i samma stadsdel. I Jemen ser vi nu en av vår tids värsta humanitära katastrofer. 10 000 människor har dödats, 4 miljoner drivits på flykt och 1,5 miljoner barn lider av undernäring. Den ”humanitära stormakten” Sverige har bidragit med över 300 miljoner kronor i humanitärt bistånd till det krigshärjade landet. Samtidigt exporterar Sverige vapen till sex av de nio stater som deltar i den Saudi-ledda koalition som bombar landet, begår krigsbrott och dödar civila. 

Vi är beredda att söka breda allianser för ett förbud.

2011 beslutade riksdagen att skärpa reglerna för vapenexport till diktaturer. Sex år senare väntar vi fortfarande, först till sommaren ska regeringen kraftigt försenat lämna ett förslag till riksdagen. Detta blir det verkliga lackmus-testet för Wallströms utrikespolitik.

 

LÄS MER: Wallström har valt tystnadens väg

 

 Det kommer inte att vara möjligt att med trovärdighet tala om fred, feminism och Sverige som en humanitär stormakt och man tillåter fortsatt vapenexport till diktaturer och krigförande stater. Regeringen står inför ett val. Förbjud vapenexporten till diktaturer med oss, eller rädda den tillsammans med M och SD. För det finns en bred majoritet i riksdagen och bland svenska folket för ett förbud mot vapenexport till diktaturer. Om inte regeringen är beredd att företräda denna breda majoritet kommer Vänsterpartiet att agera. Vi är beredda att söka breda allianser för ett förbud mot vapenexport till diktaturer med företrädare i S och MP som vill följa sina respektive kongressbeslut och de borgerliga partier som vill se tydliga förändringar av svensk vapenexport. 

 

Hans Linde

Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (V)  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag