Maria Fälth, ordförande för Kristdemokratiska Kvinnoförbundet
Maria Fälth, ordförande för Kristdemokratiska Kvinnoförbundet

Förbjud tvångsgifte
av barn i Sverige

Publicerad

Häromdagen kunde vi läsa om en åttaårig flicka i Jemen som dött av sviterna från sin bröllopsnatt. Det behövs inte mycket fantasi för att förstå de fasor och smärtor flickan utstått. Händelsen aktualiserar behovet av en lag som skyddar mot barn- och tvångsäktenskap i vårt eget land.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Även om vi inte gifter bort små barn i Sverige är det relativt vanligt med arrangerade äktenskap redan från 16 års ålder. Kristdemokratiska Kvinnoförbundet vill kriminalisera dessa. Vi vill också att det inte längre ska vara möjligt för underåriga att söka dispens att gifta sig.

På regeringens uppdrag har justitie- rådet Göran Lambertz utrett frågan och föreslagit lagstiftning för att stärka skyddet mot äktenskap av denna art. Just nu bereds frågorna av regeringen och en lagrådsremiss presenteras våren 2014.

Enligt vår svenska äktenskapsbalk får äktenskap endast ingås av personer under 18 år om länsstyrelsen lämnar tillstånd, så kallad äktenskapsdispens. Regeringens utredning visar att totalt 68 barn ansökt om att få gifta sig under perioden 2008-2010. De sex barn som beviljades tillstånd var 17 år gamla, Tre var flickor och tre var pojkar.

Utredningen föreslår i likhet med Kristdemokratiska Kvinnoförbundet, att barnäktenskap kriminaliseras och att rätten till att söka äktenskapsdispens för barn avskaffas. Ärendet åligger nu regeringen och högsta domstolen.

Maria Fälth

ordförande för Kristdemokratiska Kvinnoförbundet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag