Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbjud inte männen – begränsa alkoholen

Max Johansson, förbundsordförande UNF.
Foto: / All rights reserved to Caroline Tibell
Foto: / All rights reserved to Caroline Tibell
Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO.
Foto: / ANDERS SALLSTROM
Veronica Maggio under förra sommarens Bråvallafestival.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Publikhav på Bråvalla sommaren 2016.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Machokulturen kombinerat med alkohol tenderar till att ta fram ett beteende som gör unga män till brottslingar.

Festivalarrangörer måste ta större ansvar för att skapa en trygg miljö på deras evenemang.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sommar, festivaler och sexuella trakasserier. Den senaste tidens rapportering från exempelvis Bråvalla-festivalen lämnar en hel del att önska. Fokus har förflyttats från musiken som en enande kraft till sexuellt ofredande och våldtäktsförsök.

Den utpekade orsaken till det ökande antalet anmälningar är män i grupp och den machokultur som råder vid tillställningar där män är normen och kvinnor trängs ut. Det finns dock en orsak som helt förbises i den pågående debatten, alkohol. 

Det finns en stark koppling mellan alkoholpåverkan och brott. Både för den som utsätter någon för brott och för den som utsätts. Misshandel är den brottstyp som har starkast samband med alkohol, typfallet sker på allmän plats, oftast mellan personer som inte känner varandra sedan tidigare.

I drygt 60 procent av fallen med misshandel är gärningspersonen alkoholpåverkad. Vid sexualbrott är 55 procent av gärningspersonerna påverkade av alkohol eller annan drog. 


Förslagen som uppkommit kring festivaler och förebyggande arbete är att utestänga sexualbrottslingar, göra festivaler bara för kvinnor. Okunskapen i frågan förvånar oss.

För det första är det inte bara dömda sexualbrottslingar som våldtar eller ofredar. För det andra skulle resultatet av könsindelade festivaler bli att låta de som anser sig ha rätten att ofreda medmänniskor fortsätta och dessutom blunda för det faktum att även män kan bli sexuellt ofredade.                        

Saker som män i grupp skämtar om blir till verklighet när alkohol eller andra droger tillkommer. Vi känner igen beteendet. Vid första ölen blir man pratsam, andra ölen tillför mer självförtroende och detta trappas upp och blir mer och mer odrägligt för varje glas som intas. Beteendet är kopplat till den rådande machokulturen, men beteendet förstärks av en osund alkoholkonsumtion. Det råder en alkoholnorm som ger en berusad människa ”carte blanche” till att bete sig på sätt de aldrig skulle gjort i ett nyktert tillstånd.

Vi ifrågasätter starkt rädslan att ta i alkoholfrågan. Machokulturen kombinerat med alkohol tenderar till att ta fram ett beteende som gör unga män till brottslingar, som misstänkliggör alla män bara för att de är män. Hur många kvinnor har känt rädsla på väg hem från en fest bara för att en man går bakom? Alla män är inte våldtäktsmän, men en del män kan bli våldtäktsmän under alkoholpåverkan.

Det kan vara liberalt att unga bestämmer över sina egna kroppar, men när unga kvinnor och män låter bli att gå på festivaler av rädsla för våld och ofredande så måste vi våga sätta gränser.


Festivalarrangörer måste ta större ansvar för att skapa en trygg miljö på deras evenemang. Ett sätt att skapa dessa miljöer är att minimera tillgängligheten till alkohol. När alkohol fråntas rollen som förstärkare kommer vi också se en förändring i beteende och vi kan förhoppningsvis vara ett steg närmare att mötas på lika villkor i publikhavet på framtida festivaler. 

Därför kräver vi att festivalarrangörer: 

* Ökar utbudet av alkoholfritt på festivaler. Alkoholfritt måste vara en attraktiv valmöjlighet.

* En hårdare tillsyn vid serveringen så att personer som är berusade inte serveras alkohol.

* Att festivaler erbjuder helt alkoholfria områden för den som vill njuta av musik och slippa fylla.

* Sluta använda alkoholindustrin som sponsorer på festivaler, musik och alkohol är inte en naturlig ekvation.

Festivaler ska vara en öppen scen för alla musikälskare, fokus måste vara musiken, inte alkoholen.


Isabelle Benfalk

Förbundsordförande UNF (Ungdomens Nykterhetsförbund) 

Max Johansson

Förbundsordförande UNF

Johnny Mostacero

Förbundsordförande IOGT-NTO