Katarina Wennstam. Foto: HENRIK JANSSONKatarina Wennstam. Foto: HENRIK JANSSON
Katarina Wennstam.  Foto: HENRIK JANSSON
Foto: SUVAD MRKONJICFoto: SUVAD MRKONJIC
 Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: TOMAS LEPRINCEFoto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE

Förbjud högriskmatcher i Sverige under tio år

Publicerad

Tänk tanken vad tusen poliser skulle kunna göra bättre än att vakta på vuxna jättebebisar, skriver Katarina Wennstam.  

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag vet att många kallar det populism att ställa olika samhällsutgifter mot varandra. Men så här är det. Varje år mördas minst 16 kvinnor i Sverige, ofta av män de har en relation till. Mordet sker ofta i samband med att kvinnan försöker lämna våldet. Att bryta upp från en våldsam och kontrollerande man är den enskilt farligaste stunden i en kvinnas liv. Just denna livsfara är en strakt bidragande orsak till att många kvinnor väljer att stanna kvar, rädda för att bli ihjälslagna om de lämnar mannen.

Vi ser gång på gång hur polisen inte förmår skydda dessa kvinnor, och då menar jag rent konkret i form av det skydd som till exempel en hotad politiker eller kändis kan få om hen förföljs eller lever under dödshot. Anledningen till att kvinnor som hotas till livet inte får samma skydd är att resurserna inte räcker till. Alltså inte för att det är overksamt, utan för att det helt enkelt är för många fall, för många våldsamma män det handlar om. 

 

LÄS MER: EM är ett mediebevakat fylleslag pyntat med chips

 

På onsdag möts Manchester United och Ajax i Europa League-final på Friends arena, en match som kräver en insats på 1 000 utkommenderade poliser. Allt för att publiken ska kunna se matchen, eller snarare för att hålla isär ett fåtal idioter som sammanblandar våld och underhållning. 

Vad säger ni? Mitt förslag är att vi under tio år förbjuder alla högriskmatcher i Sverige. Som ett experiment ser vi sedan vad polisen kan göra med dessa frigjorda resurser – som i stället öronmärks för att punktmarkera män som hotar, förföljer och misshandlar kvinnor. Tio år, bara på försök? 

Fotbollen har haft chansen under flera decennier komma till rätta med våldet på och runt arenorna, och en del har blivit bättre. Men fortfarande är derbyn och andra toppmatcher förenade med orimligt höga kostnader för skattebetalarna. Återigen, tänk tanken vad tusen poliser skulle kunna göra bättre än att vakta på vuxna jättebebisar? 

 

LÄS MER: Inga barn ska inte vara "bra nog" för idrott  

 

Tusen poliser som skulle kunna agera livvakt åt alla de kvinnor som inte kan röra sig fritt i samhället på grund av att en man de har levt med inte kan acceptera att hon inte ville vara ihop längre.

Det är för mycket pengar inblandade, säger en del. Fotbollen kostar, men den genererar också inkomster för hela samhället. Sant. Men en man som slår kostar ofantligt mycket för samhället. Bortsett från de rent humanistiska skadorna, visar forskning att varje enskild man som misshandlar och förföljer en kvinna han levt med kostar minst en miljon kronor för till exempel sjukvård, inkomstbortfall, rättegångskostnader, kriminalvård med mera. Varje våldsam man som stoppas är en gigantisk vinstaffär för samhället – större än vad fotbollen någonsin kan åstadkomma, menar jag. 

Och om du nu fortfarande tycker att det här är ett riktigt dåligt förslag, då ska du egentligen inte attackera mig – utan de män som slår och dödar.

 

Katarina Wennstam

författare

 

En kortare version av denna text publicerades först på Katarinas Facebooksida

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag