Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbjud högriskmatcher i Sverige under tio år

Katarina Wennstam. Foto: HENRIK JANSSON
Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: TOMAS LEPRINCE

Tänk tanken vad tusen poliser skulle kunna göra bättre än att vakta på vuxna jättebebisar, skriver Katarina Wennstam.  

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag vet att många kallar det populism att ställa olika samhällsutgifter mot varandra. Men så här är det. Varje år mördas minst 16 kvinnor i Sverige, ofta av män de har en relation till. Mordet sker ofta i samband med att kvinnan försöker lämna våldet. Att bryta upp från en våldsam och kontrollerande man är den enskilt farligaste stunden i en kvinnas liv. Just denna livsfara är en strakt bidragande orsak till att många kvinnor väljer att stanna kvar, rädda för att bli ihjälslagna om de lämnar mannen.

Vi ser gång på gång hur polisen inte förmår skydda dessa kvinnor, och då menar jag rent konkret i form av det skydd som till exempel en hotad politiker eller kändis kan få om hen förföljs eller lever under dödshot. Anledningen till att kvinnor som hotas till livet inte får samma skydd är att resurserna inte räcker till. Alltså inte för att det är overksamt, utan för att det helt enkelt är för många fall, för många våldsamma män det handlar om. 

 

LÄS MER: EM är ett mediebevakat fylleslag pyntat med chips

 

På onsdag möts Manchester United och Ajax i Europa League-final på Friends arena, en match som kräver en insats på 1 000 utkommenderade poliser. Allt för att publiken ska kunna se matchen, eller snarare för att hålla isär ett fåtal idioter som sammanblandar våld och underhållning. 

Vad säger ni? Mitt förslag är att vi under tio år förbjuder alla högriskmatcher i Sverige. Som ett experiment ser vi sedan vad polisen kan göra med dessa frigjorda resurser – som i stället öronmärks för att punktmarkera män som hotar, förföljer och misshandlar kvinnor. Tio år, bara på försök? 

Fotbollen har haft chansen under flera decennier komma till rätta med våldet på och runt arenorna, och en del har blivit bättre. Men fortfarande är derbyn och andra toppmatcher förenade med orimligt höga kostnader för skattebetalarna. Återigen, tänk tanken vad tusen poliser skulle kunna göra bättre än att vakta på vuxna jättebebisar? 

 

LÄS MER: Inga barn ska inte vara "bra nog" för idrott  

 

Tusen poliser som skulle kunna agera livvakt åt alla de kvinnor som inte kan röra sig fritt i samhället på grund av att en man de har levt med inte kan acceptera att hon inte ville vara ihop längre.

Det är för mycket pengar inblandade, säger en del. Fotbollen kostar, men den genererar också inkomster för hela samhället. Sant. Men en man som slår kostar ofantligt mycket för samhället. Bortsett från de rent humanistiska skadorna, visar forskning att varje enskild man som misshandlar och förföljer en kvinna han levt med kostar minst en miljon kronor för till exempel sjukvård, inkomstbortfall, rättegångskostnader, kriminalvård med mera. Varje våldsam man som stoppas är en gigantisk vinstaffär för samhället – större än vad fotbollen någonsin kan åstadkomma, menar jag. 

Och om du nu fortfarande tycker att det här är ett riktigt dåligt förslag, då ska du egentligen inte attackera mig – utan de män som slår och dödar.

 

Katarina Wennstam

författare

 

En kortare version av denna text publicerades först på Katarinas Facebooksida