Gordon Grattidge.Gordon Grattidge.
Gordon Grattidge.
Stökigt i Malmö. Foto: Jash Doweyko-Jurkowski.Stökigt i Malmö. Foto: Jash Doweyko-Jurkowski.
Stökigt i Malmö.  Foto: Jash Doweyko-Jurkowski.
Foto: Jash Doweyko-Jurkowski.Foto: Jash Doweyko-Jurkowski.
 Foto: Jash Doweyko-Jurkowski.

Förbjud fyrverkerier för allmänt bruk

Publicerad

Det får vara slut med jollrandet. Att skjuta raketer mot ambulanser som kommer för att undsätta skadade och sjuka är en attack mot vår demokrati, skriver ambulanssjuksköterskan Gordon Grattidge.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi konstaterar att flera ambulansbesättningar även detta nyår blivit beskjutna av raketer och därtill hamnat i kaotiska situationer där raketer skjutits horisontellt eller riktats mot folksamlingar, vilket har resulterat i utlarmning av ambulans, polis och räddningstjänst. Väl på plats påminner tumultet med kraftiga smällar och antänt krut om ett krigstillstånd. Det är en helt oacceptabel arbetsmiljö.

Utvecklingen med raketattacker mot människor och fordon är alarmerande och vittnar om en normförskjutning.

Det finns åsikter som försöker göra frågan om attacker mot ambulanspersonal till en fråga om en aversion mot uniformer. Argumentet är lika löjligt som intetsägande. Även barnfamiljer med barnvagnar har beskjutits, vilket säger något om avsaknaden av både vett och risktänkande hos de personer som fullt medvetet och urskillningslöst riktar antänt krut mot människor.

 

LÄS MER: Var är de unga raketskjutarnas föräldrar?

 

All ambulanspersonal är representanter för värdegrunden att alltid värna patienterna. Uppenbarligen är alldeles för många inte i stånd att använda ett sunt förnuft när det gäller fyrverkerier. Ambulanspersonalens arbetsmiljö med ett ökat antal allvarliga våldshändelser och hotfulla situationer anser vi påvisar en framväxt av parallella normsystem som försätter hyggliga människor i en skräck. När vi möter boende i så kallade särskilt utsatta områden finns ett tydligt budskap - samhället måste ta tillbaks gatorna från kriminella. Att skjuta raketer mot ambulanser som kommer för att undsätta skadade och sjuka är en attack mot vår demokrati.

Regeringen har visat sig helt oförmögen att agera då krisberedskapen i samhället försämras. Vi ser det särskilt inom ambulanssjukvården där landstingens ekonomier resulterar i färre ambulanser i en tid då befolkningen växer kraftigt och människor blir äldre och i behov av mer vård.

Det förefaller i dag självklart att alkohol- eller narkotikapåverkade inte ska använda fordon. På samma sätt är det förstås förenat med stora risker att omdömeslöst skjuta raketer i tätbebyggda områden. Inte sällan sker hanteringen av fyrverkerier av alkoholpåverkade personer. Det finns ii dagregelverk kring fyrverkerier, men den gångna helgen visar med all önskvärd tydlighet att följsamheten av bestämmelserna på många platser är obefintlig.

 

Vi har i många år förespråkat införande av flaggning av farliga adresser, personer och områden. Vi vill ges möjligheten att bära så kallad kroppskamera och ha med DNA-kit för att stärka bevisen vid de oprovocerade hot och våldssituationer ambulanspersonalen kan hamna i. Framförallt vill vi att ambulanspersonalen ska tillförsäkras övning och att säkerhetsarbetet ökar markant.

Det får vara slut med jollrandet. Dialogprojekt i form av bullar och varm choklad är inte rätt väg att gå, i synnerhet inte när ambulanser kastas omkring som disktrasor i en tid av låg eller obefintlig krisberedskap.

Fyrverkerier (sprängämnen) i fel händer är potentiellt livsfarliga och måste omgående förbjudas för allmänt bruk. All överträdelse måste rendera i kraftig straffpåföljd. Den som attackerar människor med raketer måste lagföras och samhället måste tydligt sända ut signalen att nu får det vara nog.

 

Gordon Grattidge

Sjuksköterska i ambulans

Talesperson i frågor om hot- och våld samt förbundsombudsman vid ALARM-Ambulansförbundet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag