Arne Björnberg. Foto: Privat.Arne Björnberg. Foto: Privat.

Arne Björnberg.

 Foto: Privat.
Cigaretter. Foto: Jessica GowCigaretter. Foto: Jessica Gow

Cigaretter.

 Foto: Jessica Gow

Förbjud försäljning av cigaretter från 1 juli

Publicerad

I Norge föreslår man nu att personer födda efter år 2000 aldrig ska kunna köpa tobak. Det är bra. Men alldeles för mesigt. Sverige borde bli det land som först i Europa genomför ett förbud på cigarettförsäljning, skriver Apotekets tidigare vd Arne Björnberg.

I dag är det 18-årsgräns för tobaksköp i Norge. Nu har norska Läkarförbundet förslagit en åldersgräns för tobaksköp, så att personer födda efter år 2000 aldrig ska kunna köpa tobak. Detta skulle kunna betyda att rökningen i Norge är avskaffad cirka år 2065 – föga imponerande!

Gång på gång har jag poängterat att det ur hälsosynpunkt egentligen inte finns något tobaksproblem. Det helt dominerande hälsoproblemet är just cigarettrökningen. Inte bara för att cigaretterna står för mer än 98 procent av tobakskonsumtionen, utan mer för att cigaretten är en billig skräpprodukt som framtvingar inhalerande halsblossrökning.

Tobaksrökning är en ledande dödsorsak världen runt. Den vållar upp till 90 procent av all lungcancer och är också den främsta orsaken till kol, astma och hjärtsjukdomar.

Rökning är alltså fortfarande den främsta enskilda källan till sjukdom och dödsfall, som går att förebygga. Inom EU dör varje år cirka 650 000 människor på grund av rökning.

Cigaretter är här den helt dominerande ohälsofaktorn.

 

Trots stora insatser för att minska rökningen tycks det vara mycket svårt att i allmänhet komma under nivån 20 procent av befolkningen som röker.

De tydligt negativa hälsoeffekterna av tobak är i första hand förknippad med rökning, där röken dras ned i lungorna. Munblossrökning av cigarr eller pipa, eller för den delen snusande, är givetvis inte några hälsosamma vanor.

Däremot har de negativa hälsoeffekter som ligger i ungefär samma härad som skräpmat eller brist på motion. Sverige har i-världens lägsta andel rökare bland män, troligen främst på grund av snuset. Detta är med säkerhet orsaken till att svenska män också ligger i en klass för sig vad avser låg frekvens av lungcancer. Kvinnorna i Sverige ligger inte lika bra till i dessa avseenden.

I stället för att göra små insatser som reklamförbud, rökförbud på krogar och allmänna platser, åldersgränser och andra halvmesyrer skulle Sverige kunna bli det första landet i Europa som genomför det som borde göras: Förbjuda cigarettförsäljning redan 1 juli 2016.

Det finns alltså ingen anledning att vänta till 2025, 2040 eller, som norrmännen, till 2065. Många hävdar att smuggling och annan kriminalitet skulle bli följden av ett förbud. Men fördelen med cigaretter är att kommersiellt intressanta kvantiteter utgör volymer, som mäts i kubikmeter. Det är enkelt för en tullare att hitta dem.

 

Det viktiga är inte att hindra vana rökare från att fortsätta – det är att stoppa nyrekryteringen av 14-åringar till skaran.

Cigaretten är en unik produkt. I motsats till exempelvis alkohol, skräpmat och andra mindre nyttiga produkter finns det ingen annan produkt som är så skadlig när den används på avsett vis. I alla fall inte som är tillåten för försäljning. Detta gäller alltså inte bara vid överkonsumtion eller felanvändning/missbruk, utan vid ett normalt bruk.

Vi har alltså en billig skräpprodukt som orsakar cancer, hjärt- och lungsjukdomar. Ingen annan produkt, som vid normal användning orsakar sådana skador, är tillåten för försäljning. Så varför hålla på med alla dessa halvmesyrer?

 

Arne Björnberg

Tidigare forskningsdirektör för Svenska Tobaks AB, chef för Norrlands Universitetssjukhus och vd för Apoteket AB.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag