Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbjud bankernas stöd till fossilbolagen

Banker som SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank fortsätter att låna ut hundratals miljarder kronor till fossila bolag, skriver debattörerna.
Foto: Hendrik Osula/TT
Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Foto: Anette Nantell/TT
Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges konsumenter.
Foto: Linus Meyer

Bankernas finansiella verksamhet är en blind fläck i det svenska klimatarbetet. Trots Parisavtalet fortsätter svenska banker att låna ut hundratals miljarder kronor till bolag inom kol, olja och gas. 

Nu måste regeringen täppa till luckan i klimathandlingsplanen så att inte bankerna kan låna ut pengar till fossilbolag som inte vill eller kan ställa om, skriver Naturskyddsföreningen och Sveriges Konsumenter.

Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Bankerna är nyckelaktörer i klimatomställningen. Parisavtalet slår fast att alla finansiella flöden måste styras bort från verksamheter som orsakar klimatkrisen, till verksamheter som erbjuder lösningar på den. Regeringen bekräftar också detta i klimathandlingsplanen som beskriver de åtgärder som krävs för att Sverige ska leva upp till avtalet. 

Trots detta fortsätter banker som SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank att låna ut hundratals miljarder kronor till fossila bolag. Bland annat till bolag som utvecklat ny kolkraft, borrar efter olja i Arktis eller använder utvinningsmetoder med särskilt hög klimat- och miljöpåverkan, som utvinning av oljesand och fracking. Det kunde Fair Finance Guide och BankTrack avslöja i en ny rapport i går. 

400 miljarder på fem år

Medan bankerna har börjat fasa ut sina investeringar i fossilbolag har deras utlåning till branschen fortsatt i ungefär samma utsträckning. Totalt handlar det om över 400 miljarder kronor i lån från svenska banker till några av världens allra värsta fossilbolag bara de senaste fem åren.

Världen befinner sig i en klimatkris som förvärras för varje dag. Finansiella aktörer bidrar i hög grad till detta. Om inte bankerna använde dina, mina och alla andra bankkunders pengar till att stötta fossilbolagen skulle det bli betydligt svårare för dem att fortsätta med sin klimatförstörande verksamhet.

Lever inte upp till sitt ord

Bankernas företrädare lovar mycket när det kommer till hållbarhet men lever inte i handling upp till sina vackra ord. Eftersom bankerna inte frivilligt tar ett tillräckligt stort ansvar krävs lagstiftning som tvingar dem.

Det är regeringen som ansvarar för att Sverige håller sina löften under Parisavtalet. Regeringen har tagit viktiga steg när det gäller att se över det offentliga stödet till fossila bränslen i form av subventioner, exportkrediter och pensionsfonder. 

Modernisera banksekretessen så att bankerna tvingas redovisa vilka företag de lånar ut pengar till.

Men när det kommer till banksektorn finns det en stor lucka i klimatpolitiken. Regeringens klimathandlingsplan betonar banksektorns roll i klimatomställningen men saknar åtgärder för att reglera bankernas utlåningsverksamhet. Regeringen förlitar sig på EU:s handlingsplan för en hållbar finansmarknad – men den kommer inte att reglera utlåningsverksamheten. 

Lagstiftning och ändrad banksekretess

Åtgärder behövs för att säkerställa långsiktiga och jämlika spelregler som påskyndar bankernas klimatomställning. Vi uppmanar därför regeringen att:

Införa en lag om att svenska bankers utlåning inte får gå till fossila projekt eller till fossilbolag som inte antagit en omställningsplan i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Modernisera banksekretessen så att bankerna tvingas redovisa vilka företag de lånar ut pengar till. Att den klimatskadliga finansieringen av fossilbolag har kunnat fortgå beror till stor del på att utlåningen, till skillnad från investeringarna, är en insynsskyddad verksamhet. Bankkunderna har rätt att få insyn för att kunna göra medvetna val och utkräva ansvar. 

Regeringen har deklarerat att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Om det ska bli verklighet måste regeringen agera så att bankerna blir en motor i stället för en bromskloss i den nödvändiga klimatomställningen.


Av Karin Lexén

Generalsekreterare Naturskyddsföreningen

Jan Bertoft

Generalsekreterare Sveriges Konsumenter

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.