Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbjud apoteken att äga vårdgivare

Icas Apotek Hjärtat har investerat i Min Doktor. En mycket olämplig sammanblandning av affärsintressen, menar debattörerna.
Foto: HASSE HOLMBERG/TT
Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG
Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin.

Ett flertal apoteksföretag har investerat i vårdbolag. Bland annat har Ica-gruppen via sitt Apotek Hjärtat investerat i Min Doktor och statliga Apoteket AB har investerat i Doktor24.

Samägandet lämnar alltför stort utrymme för etiska tveksamheter. I en kraftigt skattesubventionerad verksamhet är detta särskilt allvarligt, skriver Irene Svenonius (M) och läkaren Magnus Isacson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sedan länge är det i Sverige förbjudet för förskrivare och läkemedelstillverkare att äga apotek. Detta för att separera dem som förskriver läkemedel från dem som säljer läkemedel. Annars finns risk för överförskrivning, överutnyttjande av vård och att patienter inte får den mest ändamålsenliga behandlingen. Då sjunker förtroendet både för apoteken och för vården samtidigt som det offentligas resurser används fel.

Märkligt nog finns det i dagsläget inte något förbud för vårdgivare, som inte själva är förskrivare eller läkemedelstillverkare, att äga apotek. Det innebär att begränsningen inte gäller för olika former av vårdbolag. Det finns inte heller något förbud för apotek att äga vårdgivare. Här anser vi att nuvarande lagstiftning uppvisar tydliga brister.

Märkligt agerande av statliga Apoteket AB

På grund av frånvaron av sistnämnda förbud har ett flertal apoteksföretag på senare år valt att investera i vårdbolag. Bland annat har Ica-gruppen via sitt Apotek Hjärtat investerat i Min Doktor och statliga Apoteket AB har investerat i Doktor24.

Doktor24 och Min Doktor, två vårdbolag med apotek i ryggen.

Mest anmärkningsvärt är att just statliga Apoteket AB valde att göra en så pass utmanande investering i början av 2020, trots att Läkemedelsverket kom med en rapport 2019, beställd av regeringen, där man avrådde från samägande. Tyvärr innehöll denna rapport inga färdiga förslag till ändrad lagstiftning, men intentionen var tydlig och ändå genomförde Apoteket AB alltså denna investering.

Dyrare för skattebetalarna

Huvudanledningen till vår kritik mot detta är samma som varför förskrivare och läkemedelstillverkare inte får äga apotek. Det finns risk att trovärdigheten och integriteten äventyras när rågången mellan olika intressen är för otydlig. I en allmän och kraftigt skattesubventionerad verksamhet är detta ännu viktigare.

En receptförnyelse via en annan vårdgivare än den patienten är listad hos kostar skattebetalarna mer. Samtidigt genererar det extra inkomster för Doktor24 och således även extra inkomster för Apoteket AB i egenskap av delägare.

Ytterligare anledning till varför ett samägande är olämpligt går redan att se på många av Apoteket AB:s apotek. Där uppmuntras patienter och kunder tydligt att kontakta Doktor24 för att förnya sina recept i stället för att hänvisas till den läkare/vårdcentral som i de flesta fall bär huvudansvaret för patientens vård.

En receptförnyelse via en annan vårdgivare än den patienten är listad hos kostar skattebetalarna mer och läkaren har inget helhetsgrepp om patientens sjukdomsbild. Samtidigt genererar det extra inkomster för Doktor24 i ovan nämnda fall och således även extra inkomster för Apoteket AB i egenskap av delägare.

Ett telefonsamtal eller chatt med den ordinarie läkaren på vårdcentralen å andra sidan är något som regionen redan har betalt för via listningspengen som vårdcentralen får per patient och år. Då kan den läkaren, som faktiskt har helhetsgrepp, också avgöra om patienten behöver komma på ett läkarbesök eller ta några prover och planera för det.

Lagstifta bort samägandet

Samarbeten mellan vårdgivare och apotek är av godo och något som kan och bör förbättras, men möjligheten till samägande lämnar enligt vår uppfattning alltför stort utrymme för etiska tveksamheter.

Därför anser vi att regeringen skyndsamt bör ta fram förslag till ändrad lagstiftning, förslag som inte är naiva och föråldrade utan anpassade till dagens sjukvård. Dessa ska innehålla förbud både mot att apotek får äga vårdgivare och förbud mot att såväl förskrivare och läkemedelstillverkare som vårdbolag får äga apotek.


Av Irene Svenonius (M)

Finansregionråd, Region Stockholm

Magnus Isacson

Ordförande, Svensk förening för allmänmedicin