Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Föräldrarnas ansvar att sönerna inte begår övergrepp

Linnéa Claesson Foto: Privat
Ett uppmärksammat exempel från Linnéa Claesons Instagramkonto. Foto: Skärmdump från Instagram

Attityder som ”boys will be boys” är en väldig förolämpning mot alla män, skriver elithandbollspelaren Linnéa Claeson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det går inte en tv-match utan att jag kontaktas av främmande män. De skickar penisbilder, skriver att jag är sexig i korta shorts och att damhandboll är bra att runka till. 

Jag var bara ett barn när jag först blev tagen på mot min vilja. Jag gick i lågstadiet då en kille i klassen tog mig på rumpan och skrek ”ballaballa”. Ingen vuxen sa ifrån. Jag var bara tolv år när en annan kille drog mig i bh-banden. Lärarna sa att det var för att killen gillade mig. De äldre killarna drog ner mina byxor i korridoren, en kille tog mig på brösten, några målade nakenbilder på mig och skrek efter mig på skolgården, slog mig på rumpan och sprang in i vårt omklädningsrum. Allt detta var bara att ignorera blev jag tillsagd, för det var ju bara sådant som killar gör och det var ju inte så farligt. 

 

LÄS MER: Anmäl tafsandet

 

Det är sådan här skit som vuxna säger och agerar efter. Men det medför obehagliga konsekvenser när barnen växer upp. Att se mellan fingrarna med detta är något som bidrar till våldtäktskulturen och förminskar brottsoffers upplevelser. Barn lär ju sig att killar inte kan behärska sig, fastän män i alla åldrar är tänkande varelser och fullt kapabla att ta ansvar för sitt beteende. Attityder som ”boys will be boys” är en väldig förolämpning mot alla män, då de felaktigt påstår att män är oförmögna att kontrollera att de kränker någon annan. 

Attityder som ”boys will be boys” är en väldig förolämpning mot alla män.

Sådana värderingar förmedlar även att vi tjejer saknar rätten att bestämma över vår kroppsliga integritet, eftersom killar tillåts kliva rakt in i vår personliga sfär om de skulle känna för det. Vi måste sluta ursäkta mäns oacceptabla beteenden. Vi måste visa att det inte finns någon åldersgräns för kvinnors rätt att bestämma över vem som får röra vid deras kroppar. Rätten uppstår när du föds och är med dig hela livet. Den är precis lika stark och lika sann för en femåring som för en fyrtiofemåring.
Tjejer uppmanas hela tiden att vara försiktiga. Men hur ofta säger föräldrar till sina söner när han ska festa en lördag att vara försiktig, inte bli för full eller att inte gå hem utan kompisar, så han inte får för sig att ofreda en tjej? Visst låter det skrattretande och orimligt? Det är för att vi lägger på de potentiella offrens ansvar att akta sig, inte på förövaren att låta bli. 

Alldeles för sällan pratar vi med våra killar i skolan, hemma och i sociala medier om vad som är schyssta beteenden och vad som är skit. Det finns inga gråzoner. Inga blurred lines. Ungdomar ska veta var gränsen är och när någon går över den. Killar ska inse att det aldrig är okej att tafsa på någon som är för full eller som sover - och bara för att hon kanske ville hångla förut betyder det verkligen inte att hon vill ha sex sovandes! Samtycke är inget komplicerat och oklart - det är så förbannat enkelt! Du har ansvar för att ta reda på att din partner frivilligt är med på samma noter som du.
 

LÄS MER: Tystnaden är pedofilens bästa vän 


Det gäller att arbeta med barns värderingar tidigt, så att det är något helt naturligt när de blir äldre. 

Föräldrar - lär ditt barn att det aldrig får kränka någon annan. Vore beteendet inte acceptabelt vid 50 år är det inte heller okej om individerna är 18, 12 eller 6 år gamla.

Till män i alla åldrar vill jag säga: ni har ansvar för att inte kränka någon. Dessutom har du ansvar att säga ifrån om någon av era manliga vänner kränker någon. Det handlar om civilkurage och medmänsklighet, något som är rimligt att förvänta sig av alla människor. Kvinnors rätt till sin egen kropp är inte en kvinnofråga, den angår oss alla -  din mamma, dina vänner, dina barn eller barnbarn. Var med och gör skillnad, varmt välkommen att göra så! 

Kriga för friheten att bestämma över din egen kropp.

Slutligen vill jag rikta mig till dig som tjej för att jag vill att du ska veta att du absolut inte måste lyssna på personer som säger att du ska ignorera eller ta det som en komplimang att någon kränker dig. Det är du som bestämmer och du gör vad fan du vill! Du har rätt att bli både förbannad och ledsen. Skrik om du vill, slåss om du behöver freda dig! Känns det rätt så polisanmäler du eller berättar för hans föräldrar, partner och vänner. Du kan skapa en Instagram där du lägger ut männens meddelanden - det gör jag på mitt konto Assholesonline. Kanske vill du lägga upp dick pic:en på hans Facebook (blurra dock bilden - annars begår också du ett brott!) så alla kan se vad han skickar till dig eller så har du lust att bara ignorera. Tafsar någon på dig - be honom helt enkelt att dra åt helvete.  
Det viktigaste är att du vet att ingen har rätt att förminska din upplevelse eller tala om hur du måste agera. Kriga för friheten att bestämma över din egen kropp och låt aldrig någon ta ifrån dig den rätten. Den tillhör bara dig.
 

Linnéa Claesson

Elithandbollsspelare, juriststudent, grundare av Assholesonline och Omtanke Stockholm

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!