Föräldrar, varning för appen Onlyfans!

Influencern och journalisten Johanna Bladh.
Foto: Shutterstock

Har du koll på vad din dotter eller son gör online? Polisen varnar för att Onlyfans kan vara en inkörsport till prostitution. 

Vi måste hjälpas åt att hålla koll på vad unga gör på internet, skriver influencern och journalisten Johanna Bladh.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. En man betalar en kvinna för att hon ska onanera framför kameran och sedan skicka filmen till honom. Kvinnan tackar ja, utför jobbet, men får inte alla pengar själv. En del måste hon ge till en annan man, han som styr upp affären. 

Låter det som en scen hämtad ur en olaglig sexhandelshärva i något skumraskkvarter? Det är det inte. Scenariot är nämligen taget från den nya, populära appen Onlyfans som växer lavinartat – även bland yngre tjejer.

Upplägget fungerar som Instagram – du kan posta bilder och videos och chatta med dina följare, men här måste alla betala för ditt material. 20 procent av det du tjänar går till Onlyfans, grundat av affärsmannen Tim Stokely.

Internet är snårigt och svårt, men vi måste hjälpas åt att hålla koll på vad unga gör online

Företaget marknadsförs som en app bestående av exklusivt fans-material från idrottsstjärnor till artister, men i den nya dokumentären ”pornfluencers” på SVT visas en annan bild – att det mesta av innehållet handlar om sex. I avsnittet får vi följa Amanda som berättar hur män skriver till henne och beställer sexuella bilder och handlingar som hon sedan fotar och filmar mot betalning.

Enligt Business Insider har appen växt med drygt 500 procent under pandemin och i juni 2021 var antalet användare 130 miljoner världen över.

Amanda är vuxen och kan välja själv var och hur hon vill synas. Men jag tänker på alla unga tjejer som lockas in i appen.

En av tre kvinnor under 15 år

Trots att det finns en åldergräns så rapporterar BBC att många användare är minderåriga, och att en av tre kvinnor som säljer naket innehåll på Twitter under hashtaggen ”Onlyfans” är under 15 år gamla. På min egen Instagramkanal ser jag även mängder av unga skriva om och referera till Onlyfans dagligen.

Jag som journalist och kommunikatör i den yngre målgruppen anser det vara vedervärdigt att åldersgränsen uppenbarligen fallerar när det kommer till en sådan här app. Vad gör det med självkänslan hos minderåriga tjejer att en ny plattform etableras där du får betalt för att posta sexiga bilder och filmer?

Det handlar inte om att skuldbelägga nakenhet eller ungas sexualitet – det handlar om att tonårstjejer inte ska lära sig att deras värde ligger i hur väl de tillfredsställer andra (oftast mäns) sexuella behov.

Simon Häggström: ”Skjutit i höjden”

Ja, det är empowering att äga sin kropp och sexualitet. Men äger du den verkligen om någon annan betalar för vad du ska göra med den? Hur lätt är det att sätta sina egna gränser i vad man inte vill göra när någon viftar med en bunt sedlar? Och kan en minderårig under dessa premisser fatta kloka beslut om material som kommer leva kvar för alltid och kan sparas och spridas?

Polisen Simon Häggström varnar dessutom för att Onlyfans även kan bli inkörsporten till prostitution. 

– Vi märker av de här plattformarna på det sättet att antalet barn, ungdomar och unga vuxna som dragits in i prostitutionsvärlden har skjutit i höjden om vi jämför med för tio år sedan, säger han till SVT.

Prata med barnen om Onlyfans

Givetvis ligger ansvaret för en åldersgräns hos företaget, men tills dess att en begränsning verkligen följs är det upp till oss vuxna och alla föräldrar att prata med barnen om baksidorna med den plattform som Onlyfans är i dag.

Internet är snårigt och svårt, men vi måste hjälpas åt att hålla koll på vad unga gör online. Lär våra barn att deras kapital som människor ligger i andra saker än utseende och att vara sexig. Lär våra barn att om man betalar för att någon ska utföra en sexuell handling kan man aldrig vara säker på att det finns samtycke. Och håll minderåriga borta från plattformar som Onlyfans – det är ett ansvar som vilar på oss vuxna.


Av Johanna Bladh

Journalist och influencer